Konya
°C
Yeni Meram

EL FETİH VE HAMAS

EL FETİH VE HAMAS- Mustafa KAPLAN- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
15.08.2024 00:26
14.08.2024 14:28
0
1332
ABONE OL

El Fetih ve Hamas kuruluşlarında birer örgüt olsa da şimdi her ikisi de Filistin Meclisinde birer siyasi partidir. Mecliste Hamas çoğunluktadır. Ancak birtakım ayak oyunlarını ile Filistin hükümetini El Fetih kurmuştur. El Fetih’i 1958 yılında Yaser Arafat, Hamas’ı ise 1987’de Şeyh Ahmet Yasin kurmuştur. Arafat örgütünü 1988’e kadar Ürdün ve Lübnan gibi ülkelerden yönetti. Sonra bağımsız Filistin Devletini ilan etti. 1993 yılında imzalanan Oslo Antlaşması ile Arafat İsrail’in varlığını kabul etti. İsrail, ABD ve batılı ülkeler de El Fetihi Filistin meselesinde taraf olarak kabul etti. 2004 yılına kadar Filistin Devlet Başkanı olarak yaşadı. Filistin bağımsız devlet olsa da daima İsrail’in baskısı ve tehdidi altında oldu.
Şeyh Ahmet Yasin İsrail ajanları tarafından Sabah namazı çıkışında öldürüldü. Hamasın askeri kanadı İzzettin El Kassam Tugayları Filistin’in bir parçası olan Gazze’yi ele geçirdi. İzzettin El Kassam bir Osmanlı subayı idi. Balkan ve 1. Cihan Harbine katılmıştı. Hatta şu anda ki tünellerin fikir babası da bu kişiydi. Arafat’ın ölümünden sonra vekil kişiler örgütün başına geçse de 2005 yılında Mahmut Abbas El Fetih lideri oldu. Arafat’ın aksine çapsız ve Batı yanlısı edilgen bir kişidir.
İsrail Filistin topraklarını adeta yıkarken ciddi bir liderlik göstermemektedir. Hatta bu kişinin İsrail kontrolünde olduğu gibi iddialar da var. Gerçi Arafat’ın eşi Süha içinde Yahudi söylemleri vardı. El Fetih politikalarında ılımlı ve hafif davransa da Hamas Kassam tugaylarını kullanarak sert politikalar izlemektedir. Bugün Filistin topraklarını ve devletini koruyan tek güçtür. On aydır İsrail ve arkasındaki batası Batı Gazze’yi ele geçiremedi. Onca soykırıma 40 binden fazla sivil öldürülse de 100 bine yakın yaralı olsa da imanlı Müslüman Filistin halkı Gazze’yi terk etmiyor. İsrail bu başarısızlığını örtmek için Filistin liderlerine suikast düzenliyor, öldürüyor. Hamas siyasi lideri İsmail Haniye gibi… Türkiye ve Katar dışında diğer İslam ülkeleri sessiz kalsa da aziz milletimiz Filistin halkının yanındadır. Yanında olacaktır.

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.