Konya
°C
Yeni Meram

ENFLASYON DÜŞÜŞE GEÇERKEN

ENFLASYON DÜŞÜŞE GEÇERKEN- Mehmet HANÇERLİ- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
12.09.2024 00:50
11.09.2024 12:10
0
2065
ABONE OL

Bugün 12 Eylül 1980 darbesinin 4. sene-i devriyesi. Bizim yaşadıklarımızı bizden sonraki nesil yaşamaz inşallah. Terör olaylarının bilerek ve isteyerek zirve yaptırılmasından tutun gencecik bedenlerin ruhunu teslim ettiği zaman dilimleri. Öyle ki tüm vatandaşların hayatlarından bezdirilip “Yeter artık, darbe yapılsın, silahlı kuvvetler yönetime el koysun.” denildiği bir ortam.
Darbe sonrası siyaseti bilmeyen Milli Güvenlik Komitesi'nin eylemleri, söylemleri ve hataları. Sen önce darbe yap sonra da “Ben MDP'yi ve Turgut Sınalp'ı destekliyordum.” de ve rahmetli Turgut Özal'ın partisini tek başına iktidar yap. Daha vahimi Kenan Evren, Turgut Özal'ın namaz kıldığını bilseydim adaylığını veto ederdim.” sözleri. Nedir bu İslam düşmanlığı Allah aşkına? İslam karşıtı söylemlerin ve cuma namazına gitmemelerin çağdaşlığın ve laikliğin gereği olduğu günler.
Şimdi de en vahim olanını söyleyelim. “Haksızlık olmasın diye bir sağdan bir soldan astık.” de. Sahi sağcı ve solcu memleket evladını o hale getiren o zamanki idare değil mi? Teşbihte hata olmasın karpuz mu seçiyorsun, bir sağdan bir soldan? Kendi kanından, canından olsa aynı densizliği yapar mısın?
Yargılana yargılana hesap noktasına gittiler. Rabbim en iyisini bilendir, amenna. Ancak ilk hesap da bir sağdan bir soldan idam sehpasına çıkarılanlarla olacaktır. Cenazelerine dahi bir avuç insan katılmadı mı? İslam ve ve cumayı dahi terk-i diyar edenlerin cenaze töreninde laiklik ve çağdaşlık gereği katılım az olabilir. Aslında tam laiklik uygulansa idi cenaze törenine dahi gerek olmayabilirdi.
Rabbim memleket idaresinin kof, birikimsiz, liyakatsiz, dünyadan uzak kafaların hakim olduğu günleri 12 Eylül'ü bir daha yaşatmasın. “12 Eylül”cülerin hesabını da “çetin” eylesin inşallah.
Hazine Bakanı Sayın Mehmet Şimşek'in söylemleri doğrultusunda enflasyon yılın ikinci yarısında düşüş eğilimine geçti. Bir ara yüzde 70'ler üzerinde seyreden yıllık enflasyon yüzde 50'ler civarında düşmüş. Devletin açıkladığı tahmini enflasyon geçekleşmeleri 2024 için yüzde 41,5, 2025 için 17,5, 2026 için de yüzde 9,7 olup tek haneli rakamlara düşmesi planlanıyor.
Açıkçası sanayi ve ev elektriği ve doğal gaza yüzde 38 ilave zam gelmişken enflasyondaki bu düşüşü pek anlayabilmiş değiliz. Zira sanayideki bütün üretimi doğal gaz ve elektrik marifetiyle yapıyoruz. Belki de kış aylarına girilmediğinden doğal gaz kullanımı çok fazla olmayabilir.
Enflasyondaki bu düşüş sıkı para politikası, uygulanan ve uygulanacak olan ek vergiler sayesinde oluyor ve olacak, göreceğiz. Devlet elindeki imkanları tam kullandığında vergi toplama boyutu da farklı noktalara gelebilir. İş yerinde vergi levhasında zarar gösteren bir vergi mükellefine kredi kartından yaptığı harcamalar sorulduğunda durum ne olur? Bilen ekonomistler ve vergi uzmanları Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasındaki rakamların ne kadar sihirli olduğunu söylüyorlar. Bir TC kimlik numarası ile nelere ulaşılmaz ki? Kira gelirinden tutun merdiven altı ve üstü üretimlere varana kadar.
Esnafa, tamirciye, üreticiye iş yaptırıyorsunuz, ödeme yapacaksınız. Kredi kartıyla ödeme yapmaya çalıştığınızda banka komisyonunu istiyor. Dahası nedendir bilinmez IBAN numarası vermekten de kaçınıyorlar. “Abi mümkünse elden getir” lafı moda oldu.
Piyasadaki sıkı para politikaları bazı kesimleri canından bezdirdi. Dünya piyasalarının da etkisi olabilir ancak mısır, buğday, arpa, karpuz, domates, kapya biber, kiraz ve diğer tarımsal ürünler tarlada kaldı. Zira ürün toplama ücreti, ürünü geçiyor. Bir de Hal Yasası tam çıksın ve uygulansın ve çıksın, asıl curcuna o zaman kopacak. Susuzluğun had safhada olduğu şu dönemde tarımsal ürünler, meyve ve sebzeler niçin para etmiyor?
Vatandaşla cedelleşmemek lazım. Rahmetli Bülent Ecevit, hükümetini düşüren bir esnaf kardeşimizin başbakanlık önünde yazar kasa fırlatmasıydı. Bugün benzerleri Alibeyhüyüğü ve Çumra'da domates, Seydişehir'de karpuz, Hadim, Taşkent, Akşehir'de kiraz, Altınekin ve ovada buğday, arpa aynı değil mi?
Kara yollarında kasa ile domates ve karpuz dökülüyorsa dikkatli olmak lazım.
Küçük esnafı, çiftçiyi, emekliyi hulasa memleket insanını rahatlatacak ekonomik uygulamalara ihtiyaç var .

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.