Konya
°C
Yeni Meram

Gedavetzedeler Meram Belediyesinden çözüm bekliyor

Gedavetzedeler Meram Belediyesinden çözüm bekliyor- Hüseyin TOPTAŞ- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
07.01.2022 01:30
06.01.2022 16:31
1
3461
ABONE OL

2007 yılında Boytaş Boyacıoğlu A.Ş. ile Meram Belediyesi arasında yapılan protokolle “Gedavet Konutları” projesi başlatılmıştı. Konya’nın Karatay Belediyesi öncülüğünde başlatılıp yüzlerce ailenin ev sahibi olması, Meram’da konut sahibi olmak isteyenlerin de aynı şekilde ev sahibi olacakları inancının oluşmasına sebep olmuştu.
Meram Belediyesinin en büyük projesi olarak tanıtılan “Gedavet Konutları” bakanlar, milletvekilleri, büyükşehir belediye başkanı ve protokol üyelerinin katılımı ile temeli atılmıştı.
2007 yılında temeli atılıp 2008 yılında teslimi yapılacak olan Gedavet konutlarının reklam ve broşürlerinde Meram Belediyesi hep ön planda idi. Meram Belediye Başkanının gazete ve televizyonlarda yayınlanan haberlerinde Gedavet projesinden övgü ile bahsedilmiş, Meram Belediyesinin web sitesinde de Meramın en büyük projesi olarak “Gedavet Konutları” tanıtımı yapılmıştır. Meram Belediyesinin kendi sitesindeki bu yayın Serdar Kalaycı’nın başkan olmasından sonra da uzun süre yayında kalmıştır.
Gedavet konutları başlangıçta hızla çalışmalarına devam ederken yükselen binalar üyelerini heyecanlandırıyordu. Yüklenici firma ile belediye arasında yaşanan problemler ve bilmediğimiz başka nedenlerle inşaat çalışmaları bir müddet sonra yavaşlamaya hatta durma noktasına gelmiştir. Teslim zamanı geldiğinde inşaat tamamlanamayınca Meram Belediyesi yüklenici firma ile olan anlaşmasını fesih ederek inşaata el koymuştur. Konut sahibi olmak isteyen üyelerin paraları ile yükselen binalarda üyelere tapuları verilmediği için Meram Belediyesine geçtiğinden üyeler mağdur edilmiş, belediyeye giderek haklarını aramak isteyenlere de biz de mağdur diyerek yardımcı olunmamıştır. Kısacası bu problemi nasıl çözeriz diye çözme cihetine gidilmemiş, çözüm önerileri de kabul edilmemiştir. İş yapmak isteyen yolunu, yapmak istemeyen de nedenini bulur. Bu problemi çözmek istemeyenler kendilerine göre haklı birtakım nedenler sıralamışlardır. Konut yapımına başlanmasından bu tarafa dört belediye başkanı değişmiş olmasına rağmen halâ sorun çözülememiştir.
Şu unutulmasın ki, orada konut sahibi olmak isteyenler Meram Belediyesine güvenerek girmişlerdir. Meram Belediyesi bu işin içinde yoksa, neden Meram’ın en büyük projesi olarak kamuoyuna takdim etmişlerdir? Meram Belediyesinin Web sitesinde neden reklamını yapmışlardır? Firmanın kataloglarının baş tarafına konulan Meram Belediyesi Logosu ve Başkanının resimlerinin yayınlanmasına neden müsaade etmişlerdir? Meram Belediyesinin logosu ve başkanın resmi bilgi dışında kullanıldı ise neden tüketiciyi yanıltmaya yönelik yayınlardan dolayı firma hakkında suç duyurusunda bulunmamışlardır?
Mağduriyetlerinin giderilmesi için Belediyeden netice alamayan üyeler yargı yolunu tercih etmişlerdir. Tüketici Mahkemesi, üyeleri haklı Meram Belediyesini sorumlu bulurken, dosyanın Yargıtay’a temyize gitmesi sonucunda ise belediye haklı bulunmuştur. Yapılan itirazlar ile yargı bazı üyelerin lehine tekrar karar vermiştir. Karara göre 14 yıl önce yatırılan paralar dikkate alındığından çok cüzi bir ücret ödenmesi kararı verilmiştir. Takdir edilen ücretle bırakın ev sahibi olmayı bir oda dahi almak zordur. Evi yanan, depremde hasar gören vatandaşlarımıza sahip çıkan devlet belediye ile firma arasında yaşanan soruna karşı ve Gedavetzedelerin haklı isteklerine karşı sessiz kalmaktadır.
Herkes kendini tatmin edecek cevaplarla vicdanının sesini kapatabilir. Ama mağdur olan bu insanların ahı hiçbir zaman yerde kalmaz. Bu dünyadaki mahkemelere sunacağınız delillerle kazanabilirsiniz. Ama, esas kurulacak olan büyük mahkeme gününde kaybedenler mağduriyetin yaşanmasına sebep olanlar olacaktır. Gedavetzedeler Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş’tan gelecek çözüm önerileri ile sorunun hakkaniyet ölçüleri içerisinde çözüm beklemektedir.

HABER YORUMLARI
  1. Zehra Güleç
    2022-06-30 15:44:39
    Başka bir alacağımıza karşılık Ferace’yi sitesinden 4+1 bir ev almıştık , 2008 senesinde .. kimin eli kimin cebinde ,, evin üstüne yattılar , başka belediyeler ev sahibi yapar , Meram belediyesi aksine evlere çöktü , .. aynen dediğiniz gibi Meram belediyesini referans alanlardanız,, heasap günü hesaplaşırız artık