Konya
°C
Yeni Meram

GÜNDEME İLİŞKİN

GÜNDEME İLİŞKİN- Mehmet HANÇERLİ- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
13.06.2022 01:15
12.06.2022 14:31
0
1831
ABONE OL

Seçime 1 yıl 20 gün kaldı galiba. Ortam yavaş yavaş şekilleniyor. Geçen haftada siyasette bir belirginleşme, ısınma gözlendi. En azından Cumhur İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı belli oldu. Önceleri MHP Genel Başkanı tarafından defalarca dile getirilen “Bizim ve Cumhur İttifakı’nın adayı Sayın Erdoğan’dır.” İfadesi vardı. Ancak Millet İttifakı’nın şimdiki ortakları ve “Altılı Masa”nın liderleri Millet İttifakı’nın adayı sorulduğunda “Sayın Erdoğan daha aday olduğunu açıklamadı ki.” söyleminde bulunuyordu.
Sayın Cumhurbaşkanı 9 Haziran Perşembe günü İzmir İl Danışma Meclisi toplantısına katıldı. Toplantıda yaptığı konuşmada, “Seçimler Haziran 2023’te yapılacak ve Cumhur İttifakı’nın adayı da benim.” açıklamasında bulundu. O vakit Millet İttifakı’nın mazereti de kalmadı. Hep erken seçim olma ihtimalinin bulunmadığını vurguladık. Gerçi burası Türkiye ve siyasette 24 saat bile çok uygun bir zaman dilimi. Tekrar etmekte fayda var. Cumhur İttifakı’nın adayı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’dır. Seçimler de Haziran 2023’te, zamanında yapılacaktır. Millet İttifakı ve doğabilecek yeni ittifakların adaylarının ilan edilmesinde bir sakınca yoktur. Burada bizce en tehlikeli olan her partinin ilk turda kendi adaylarını çıkarıp desteklemeleri. İkinci turda eski Güneş Otel pazarlıkları oluşursa ülkenin vay haline. Ondan sonra İstanbul Büyükşehir seçimlerinin misli mislini düşünebiliriz. Hatırlayın, Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı zat gibi, “Sayemizde kazandınız.” Nağmeleri.
Hulasa, şu aşamada aday belirleme, adayın ilanı noktasında bir belirsizlik yok. Bütün aday ya da aday adaylarına hayırlı olsun. Sayın Cumhurbaşkanının adaylık açıklamasından sonra en manidar beyanat, Sayın Ali Babacan’dan geldi. Sayın Babacan önceleri aday bulunamazsa kendisinin cumhurbaşkanı adayı olabileceğini vurgulamıştı. Bir sonraki beyanatında da DEVA Partisi olarak seçimlere kendi partilerinin adayı ile gireceklerini açıkladı. Hafta içinde, 9 Haziran Perşembe günü yaptığı açıklamada da Millet İttifakı adayının hemen değil, seçime yakın bir zamanda açıklanacağını vurguladı. Ne demek şimdi bu? Sayın Kılıçdaroğlu’nun cumhurbaşkanlığı adaylığı karşısındaki tavrı açık ve net. Önüne gelen ve bundan sonra da gelebilecek en büyük makam için aday. Ayrıca geçmiş 12 senede yapılan ve kaybedilen seçimlerdeki hezimeti kapatacak bir seçim. Zira 2023 seçimi geçmiş seçimlere göre kazanma ihtimali daha yüksek bir seçim. Ali Babacan’ın bu beyanatında insanın aklına şu geliyor: “Altılı Masa”da Sayın Kılıçdaroğlu’nun adaylığı konusunda bir mutabakat oluşmamış. Zira oluşmuş ise Sayın Davutoğlu’nun gençliğim ve ömrüm CHP ile mücadele ile geçti.” söylemi havada kalır. Gerçi, siyasette “Dün dündür, bugün bugündür.” söyleminin sahibi rahmetli büyüğümüzü bugün daha iyi anlayabiliyoruz.
Bu yüzden bir mutabakat olmuş olsaydı, bugün Millet İttifakı’nın adayı belliydi ve Kılıçdaroğlu’ydu. Bir diğer önemli ve tehlikeli yorum da İYİ Parti Ankara Milletvekili İbrahim Halil Oral’ın “Klılıçdaroğlu’nun Alevi olması dolayısıyla seçim kazanamayacağını ve aday olmasına karşı olduğunu söylemesiydi. Türkiye’de en tehlikeli söylem, Sünni- Alevi söylemidir Sayın vekil. Böyle bir ayrım yoktur. Olmayan bir şeyle ilgili kaşımanın da bir manası yoktur. Şeker kardeşim, söz yaydan fırlayan ok gibidir, yaydan kurtuldu mu geri gelmez. Yapılacak şu o zaman, parti yönetimine büyük iş düşüyor. Yayı ve oku layıkıyla kullanabilecek insana vermek lazım. Sonradan çıkıp “Kullandığım bazı özensiz ifadeler” diyerek bu ayıbın üstünü kapatamazsın. Direkt birinci ağızdan Sayın Akşener tarafından Sayın Kılıçdaroğlu ve ülke insanından özür dilendi. Bu arada parti içerisinde Sayın Vekil Oral ile ilgili disiplin mekanizması başlatıldı. Sayın Oral daha sonra da özür dilemek için CHP Genel Başkanı’ndan randevu aldığını iletti. Aslolan özür dilemek yerine özür gerektirecek eylem ve söylemlerden uzak durmak olmalıdır. Dışarıdan okunan CHP Genel Başkanı Sayın Kılıçdaroğlu’nun adaylığını isteyen parti meclisinden bazı yöneticiler. Ancak seçmen ve “Altılı Masa”nın üyelerinin birçoğu kazanamama endişesi de bir tarafa ama Sayın Kılıçdaroğlu’nun adaylığına pek sıcak bakmıyorlar galiba!
Yaklaşan süreçte adayları birlikte göreceğiz, bakalım. Ancak şu kesin gibi, meydanlar 2023 haziranı öncesi çok hareketli geçeceğe benziyor. Rabbim bizlere oku ve yayı kullanmayı layıkı ile bilen yay germe miktarını ayarlayabilen idareciler nasip et.
Amin.

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.