Konya
°C
Yeni Meram

Hüyük’ten dünyaya 'kırmızı altın'

Hüyük’ten dünyaya 'kırmızı altın'- Muhammet GÜMÜŞ- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
25.07.2022 09:09
25.07.2022 09:11
0
1845
ABONE OL

Cuma günü Hüyük Belediye Başkanı Mehmet Çiğdem'in daveti üzerine gittiğimiz Hüyük’te güzellikleri yerinde görme imkanına sahip olduk.
Yaklaşık 11 kişilik bir ekiple gittiğimiz Hüyük’te Belediye Başkanı Mehmet Çiğdem'in, yatırımları ve yapacakları ile ilgili verdiği bilgilerin ardından hizmetleri yerinde görme imkanı bulduk. Hüyük çilek üretiminde hatırı sayılır bir konumda olunca, yol kenarlarındaki tarlalarda çilek üretimini görmek mümkün. Bunun yanı sıra bölge halkı yol kenarında kurdukları tezgahlarla da satış yaparak bütçelerine katkı sağlıyor. Zaten kendine has tadı ve aromasıyla ün salan Hüyük çileği, 2021 yılında Türk Patent ve Marka Kurumundan Coğrafi İşaret Tescil Belgesi alarak ismini taçlandırmış. Bu patentin ürüne olan katkısı ihracatçı firmaların ilgisini Hüyük’e çekerek dünyaya yayılmasına vesile olmuş. Belediye Başkanı Mehmet Çiğdem’in açıklamasına göre bu yıl çilek hasadında 650 milyon liralık bir ihracat beklentileri olması, ürünün hak ettiği değeri gördüğünün de bir işareti olsa gerek.
Tabi Hüyük sadece çilekle değil, Türkiye’de ismi duyulan ve ünlü sanatçıların ev sahibi olduğu Sonsuz Şükran Köyü ile de tanıtımını önemli seviyeye çıkarmış bir ilçemiz. Belediye Başkanı Mehmet Çiğdem ilçenin mahallesi olan Çavuş'ta arsaları imara açarak Sonsuz Şükran Köyü projesini hayata geçirmiş. Ancak bunu yaparken belirli kurallar getirmiş. Kerpiç ve ahşap dışında hiçbir destek kullanılmaması esas olmuş, haliyle de ortaya harika bir köy çıkmış. Ev sahibi olan sanatçıların da katkıları ile köy, gidilip görülmesi gereken açık bir müze özelliği kazanmış.
Sonsuz Şükran Köyü ile beklentisinin üzerinde başarıya ulaşan Belediye Başkanı Çiğdem boş durmamış ve farklı bir proje olan Taş Yaka Evleri'ni hayata geçirmiş. Henüz 4-5 evin yapıldığı bu projede ise ana tema taş ve ahşap olmuş. Sonsuz Şükran Köyü'nün aksine bu evlerde de siyasetçi ve bürokratların yer alması, ilçeyi bu alanda da farklı bir yere taşımış. İmrenilecek evler öyle ucuz maliyetli de olmuyor haliyle, ama buna rağmen arsa bulmak mesele tabi.
Bu projelerin yanında Başkan Çiğdem, Gençlik Tarım Kampı adı altında geliştirdiği proje ile Gençlik Spor Bakanlığının dikkatini çekerek yerelde başlayan bu projeyi ulusala taşımayı başarmış. Dolayısıyla bu proje kapsamında gençler, gençlik kampı olarak katılacakları bu faaliyette, tarımı bizzat yerinde öğrenecekler. Sonsuz Şükran Köyü'ne komşu olan bu kamp alanı, kısa zaman içinde faaliyete geçecek.
Tabi bu güzelliklerin ardından devam ettiğimiz gezide Arasta, cephe iyileştirme ve Hüyük Otogarı gibi projelerin bölgesini de gördükten sonra belki de bölgede tek olacak sahil düzenleme alanın yapılacağı alan bizleri heyecanlandırdı.
Beyşehir Gölü sahili olma özelliği ile dikkat çeken bölgede, yürüyüş alanlarından sosyal etkinlik alanlarına kadar her detay yer alacakmış. Dolayısıyla Hüyük ve çevre ilçeler bu güzellikten faydalanacak ve bölgenin cazibesi daha da artacak.
Bu arada düzenlenen festivale de değinmeden geçmek haksızlık olur. Festival boyunca sanatçılar verdiği konserlerle bölge halkına unutulmaz anlar yaşatırken benim dikkatimi çeken en önemli etken festival alanında kurulan stantlar oldu.
Bu stantlarda unutulmaya yüz tutmuş sanatların bizzat zanaatkarlarıyla birlikte halka gösterilmesi incelikle düşünülmüş bir şeydi.. 30 civarında zanaatkar, el emeği göz nuru ürünlerini halka uygulamalı bir şekilde göstererek bu mesleklerin unutulmamasına katkı sağlıyor.
Bu düşünceden dolayı Başkan Mehmet Çiğdem'i gerçekten tebrik ediyorum, olayı sadece konserlerle doldurmayıp bu tür etkinliklere de yer verdiği için.
Yarışmalar, etkinlikler derken Hüyük gerçekten önemli bir festivali yaşamış oldu. Emeği geçenlere teşekkür ediyor, çilek hasadında beklentinin üzerine çıkılmasını diliyorum.
Hasadınız bereketli olsun. Kalın sağlıcakla.

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.