Konya
°C
Yeni Meram

İKLİM ZİRVESİ

İKLİM ZİRVESİ- Tülin KALIN AYSAN- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
09.11.2022 01:14
08.11.2022 14:28
1
1935
ABONE OL

COP27 İklim Zirvesi' Mısır'ın Şarm el Şeyh kentinde başladı. İklim Zirvesinde Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi yaptığı açıklamada "zamanımızın en acil sorunlarından biri olan iklim değişikliğiyle birlikte mücadele etmemiz gerektiğini, iklim değişikliği ile ilgili sorumluluklarımızı yerine getirmek için son şansımız" derken konunun ciddiyetinin fazlasıyla farkında olduğu etkili konuşmasından belli idi.
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres konuşmasında, "Hayatımızın en büyük savaşı Gezegenimiz, iklim kaosunu geri döndürülemez hale getirecek dönüm noktalarına hızla yaklaşıyor. Ayağımız gaz pedalında, iklim cehennemine giden bir otoyoldayız.” gelişmiş ve gelişen ülkeler arasında tarihi bir anlaşmaya varılmasını, tüm ülkelerin 1,5 derece hedefi doğrultusunda 2030 yılına kadar emisyonlarını azaltmak için daha fazla çaba sarf etmesi gerektiğini ve dünyanın iki büyük ekonomisi olan ABD ve Çin'in bunu gerçeğe dönüştürmek için özel bir sorumluluğa sahip olduğunu ve "İnsanlığın tek bir seçeneği var, işbirliği yapmak ya da yok olmak. Ya iklim dayanışma anlaşması, ya da toplu intihar anlaşması" demesinin ardından zirveye katılmayacak ülke liderlerinden Çin olması düşündürücüdür. Zirveye Fransa, Almanya, İngiltere ve birçok Avrupa Birliği ülkesinin liderleri katılırken; Çin, Rusya, Hindistan ve Avustralya liderleri katılmayacak.
Dünya Meteoroloji Örgütü’nün zirve öncesi yayımladığı raporuna göre, küresel sıcaklığın bu yıl 1850-1900 yılları arasındaki "sanayi öncesi döneme" kıyasla yaklaşık 1,15 derece artması olarak öngörmekte iken Araştırmacılar ise dünya liderlerinin Paris Anlaşması'nın küresel sıcaklık artışını 1,5 derece ile sınırlama hedefine ulaşmak için geç kaldığını bu sınırın altında kalmanın mümkün olmadığına inanıyor. Sıcaklıkların 1850 seviyesinin 1,7 ila 1,8 derece üzerine çıkması durumunda dünya nüfusunun yarısının yaşamı tehdit eden ısı ve neme maruz kalabileceğini öngörüyor. İklim değişikliği hakkında Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar makalelerini yazılarını okumanızı tavsiye ederim.
İklim değişikliğinden dolayı dünyada yaşanan KURAKLIK, felaketler salgın hastalıklar, Ukrayna- Rusya savaşından dolayı Tahıl koridorunun Cumhurbaşkanımız tarafından dengede tutulmaya çalışılması enerji krizleri doğal afetler, sera gazı emisyonları artmaya devam ediyor. Küresel sıcaklıklar hızla yükselmeye devam etmekte "Atmosferdeki yüksek karbondioksit seviyesi Paris Anlaşması'nın 1,5 derece ile sınırlama hedefine ulaşması tartışılabilir. Birçok buzul için artık çok geç erime yıllarca devam edecek. Bunun da su güvenliğine önemli etkileri olacaktır. Ülkelerin karbon emisyonlarını azaltma planlarını açıklaması önemli. Yeşil teknolojiyi, rüzgar enerjisini artırmak için her ülke üzerine düşeni yapmalıdır.
İlimiz KONYA ‘da Bahri DAĞDAŞ(Kuraklık Test Merkezi) ekmeklik ve makarnalık buğday, arpa çeşitlerinin su kullanım kapasiteleri ve kuraklığa toleransları belirlenmiş Merkezde, ıslah aşamasındaki çeşit adaylarının da kuraklığa tolerans durumları daha kesin verilerle ve erken safhalarda tespit edilerek, kuraklığa toleranslı çeşitlerin geliştirilmesinde genetik kaynak olarak kullanılacak bitki materyali geliştirilmektedir. Enstitü müdürü Sayın Fatih Özdemir Tarım ekonomisi bölüm başkanı Sayın Murat Küçükçongar ve emeği geçen tüm paydaşlara su kullanımı tasarrufu konusundaki çalışmalarından katkılarından dolayı teşekkür ederim.
Dünyada iklim krizi ile karşı karşıya açlık kıtlık SU SAVAŞLARI çok yakında öncelikle birey olarak herkes üzerine düşeni yapmalı mesela her insan bir fidan ekmekle başlayabilir evdeki musluktan akan suyu tasarruf edebilir tabağına yiyeceği kadar alabilir atıkları evinde ayrıştırabilir gereksiz yere kimyasal kullanmaktan kaçınabilir bunlar saymakla bitmez lütfen yapar gibi görünmeyelim yapalım uygulanmayan teoride kalan hiçbir çalışmanın fayda sağlamayacağına inanıyorum.
Petrol, doğal gaz ve kömür gibi fosil yakıtların yakılmasından kaynaklanan emisyonlar nedeniyle dünya hızla ısınıyor.
Ülkemizde üretilen TOGG en güzel çevreci çalışmalardan bir tanesi millet bahçeleri yeşil alanlar ağaçlandırma çalışmaları özellikle sıfır atık projesi atıkların belediyeler tarafından toplanması KARATAY BELEDİYESİ’NİN sıfır atık konusunda çalışmalarından dolayı taktir ediyoruz. Sağlıklı çevre sağlıklı nesiller dileğimle …

HABER YORUMLARI
  1. Erkan Uludağ
    2022-11-10 12:05:19
    Günümüzün en önemli konularından olan "İklim Zirvesi" makaleniz için teşekkür ederim bir tarımcı olarak. Lütfen konunun önemi kadar güzel Türkçemize, özellikle imla kurallarına ve anlam bütünlüğü, cümle düşüklüğü gibi konulara da bir gazeteci ve yazar olarak özen gösterirseniz, konularınız çok daha anlam kazanacak ve hedefini bulacaktır diye düşünüyorum. Uzun cümleler içersinde konu bütünlüğünü kaybediyor, özellikle noktalama virgül vs hataları bu çok kıymetli yazının kıymetini azaltıyor. Günümüzde sosyal medyada zaten Türkçemiz katledilerek gereksiz kelime kısaltmaları ile vs güdükleştirilmiş durumda. Örneğin: Merhaba yerine "mrb" gibi. Siz kıymetli yazar ve gazetecilerimizin güzel Türkçemizi yerinde ve en doğru şekilde yazarak, günümüz gençliğine ve gelecek nesillerimize de iyi örnek olmasını temenni eder, sağlık sıhhat ve afiyet içersinde başarılarınızın devamını temenni ederim.