Konya
°C
Yeni Meram

KARDEŞ KISKANÇLIĞINI YENMENİN KUR’ANÎ YOLLARI

KARDEŞ KISKANÇLIĞINI YENMENİN KUR’ANÎ YOLLARI- Medine EKMEKCİ- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
10.01.2024 00:14
09.01.2024 14:15
0
1301
ABONE OL

Kıskançlık, insan doğasında var olan bir duygudur. Herkesin zaman zaman kıskançlık duygusu yaşadığını söyleyebiliriz. Ancak kıskançlık duygusu, kontrol edilemez bir boyuta geldiğinde, kişinin hem kendi hem de çevresi için zarar verici sonuçlar doğurabilir.

Kardeş kıskançlığı, bu duygunun en yaygın yaşandığı alanlardan biridir. Kardeşler arasında, maddiyat, başarı, sevgi gibi konularda kıskançlık yaşanması mümkündür. Kardeş kıskançlığı, hem kardeşlerin hem de ailenin huzurunu bozabilir.

Kur’an-ı Kerim, kardeş kıskançlığına karşı bizi uyarır. Örneğin, Hz. Habil ve Hz. Kabil kıssası, kardeş kıskançlığının ne kadar tehlikeli olabileceğini gösteren bir örnektir. Bu kıssada, Hz. Kabil, kardeşi Hz. Habil’i kıskanarak onu öldürür.

Kıskançlık tohumunu özetleyen diğer ayeti kerimede Hz Yakup’un şefkatli dudaklarından şu cümleler dökülüyor: “ Babası şunları söyledi: ‘Oğulcuğum! Rüyanı kardeşlerine anlatma, yoksa sana tuzak kurarlar; zira şeytan insanın apaçık düşmanıdır.’

Bu misaller bize, gerek anne babası gerek çevresi tarafından daha az sevildiğini önemsendiğini ya da ilgilenildiğini hisseden çocukları kıskançlıkla her şeyi yapabilirler. Bunun temel sebebi ise, çocuğun kaybettiğini düşündüğü statüyü geri kazanma çabasıdır.

Kur'an-ı Kerim, kardeş kıskançlığını yenmek için bize bazı tavsiyelerde bulunur. Bunlardan bazıları şunlardır:

Kıskançlık duygusunu kontrol altına almak için çaba sarf etmek gerekir. Bu, kişinin kendi duygularını ve düşüncelerini tanımakla başlar. Kıskançlık duygusunu tetikleyen durumları ve duyguları fark etmek, bu duyguyu kontrol altına almaya yardımcı olabilir.

Allah'a şükretmek, kardeş kıskançlığını yenmenin en etkili yollarından biridir. Kişi, sahip olduğu nimetlerin farkında olursa, başkalarının sahip olduklarını kıskanma ihtimali azalır.

Kardeşlerle olan ilişkileri güçlendirmek, kardeş kıskançlığını önlemeye yardımcı olur. Kardeşlerle birlikte vakit geçirmek, onlara destek olmak ve onlarla empati kurmak, kardeşlik bağlarını güçlendirir

Bu bağlamda kardeş kıskançlığını önlemenin ilk adımı, evin ilk çocuğuna yeni statüsünü tanıtmak ve sevdirmektir. Kardeşi dünyaya geldiğinde artık evin tek çocuğu olma statüsünü kaybetmiştir çünkü. Daha güzelim olan ablalık abilik statüsü ile tanışacaktır.

Tabii bu yeni kimliklerin çocuk için ne kadar önemli olduğu anne babanın tutumuna bağlıdır.

Çocuğa, “parka gidemeyiz çünkü kardeşin uyuyor, şimdi oynayamayız kardeşinin karnı acıktı” gibi cümleler, çocuğun sevdiği her şeyden mahrum edilmesinin sebebi olarak kardeşini görecektir.

Bunun yerine, “baban geldiğinde parka gideceğiz” gibi cümleleri tercih etmek çocuğu rahatlatacaktır.

Kardeş kıskançlığı, ilk insandan bugüne devam eden bir duygudur. Bu tablonun sizin evinizde nasıl resmedileceği çocuklarınızın değil sizin iletişim becerinizle birlikte şekillenecektir.

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.