
Asırlardır insanlar tarafından tüketilen günümüzde güncelliğini yeniden kazanmış özellikle diyetlerde sıkça kullanılan keten tohumunun insan sağlığı üzerindeki etkilerinden kısaca bahsedelim.
■Diyet yapanlar sıkça keten tohumu kullanır. Tokluk hissi verir.
■Keten tohumu, B12 vitamini içeren tek bitkisel kaynaktır.
■Omega 3, omega 6 ve omega 9 yağ asitleri içerir.
■Lignanlar, mineraller içerir.
■Yüksek oranda çözünür ve çözünmez lif, protein, vitaminler, aminoasitler içerir.
■İç organların yüzeylerini rahatlatıcı bir özelliği bulunur.
■Bağırsak ve mide problemlerine karşı iyi gelir.
■Bağırsakları yumuşattığı bilinmektedir.
■Kabızlık problemi için doğal bir müshil ilacı gibidir.
■Kalp hastalıklarına karşı koruyucu etkisi vardır. Damar hastalıklarından korur.
■Bağışıklık sistemini güçlendirir.
■Şeker seviyesini ve kolesterolü düşürdüğü bilinir.
■Hafızayı ve sinir sistemini güçlendirir. Unutkanlığı önler.
■İçinde bulundurduğu östrojene benzeyen madde sayesinde Menopoza bağlı şikâyetleri azaltır.
■Yüksek tansiyonu düşürür.
** Keten tohumu günde bir çorba kaşığı kadar tüketilmelidir. Fazlası zarar verebilir.**
KETEN TOHUMU YAĞI
■Keten tohumundan elde edilen yağda, % 50 oranında, vücudumuz için gerekli olan omega-3 yağ asitlerinden bulunmaktadır.
■İçerdiği bazı asitler sayesinde eklem romatizmasına karşı etkili olduğu görülmüştür.
■Solunum yolu rahatsızlıklarında da olumlu etkisi bulunur.
■Yüksek tansiyon sorunu olanlar için de faydalıdır.
■Konsantrasyon bozukluğuna karşı etkilidir.
■Yaşlanmaya bağlı olan dikkat dağınıklığına karşı olumlu etkisi vardır.
■Keten tohumu yağı, egzama ve sedef hastalıklarının tedavisinde kullanılır.
■Yaraların daha kısa bir sürede iyileşmesini sağlar.
■Ağız içi ve dişeti sorunlarında gargara şeklinde kullanılabilir.
** Keten tohumu yağı günde bir çorba kaşığı kadar tüketilmelidir. Fazlası zarar verebilir.**
Sağlıklı Günler Dileğiyle J
DİYETİSYEN SERPİL PARLAK
Soru, beslenme danışmanlığı ve online diyet programlarımız için whatsapp: 0533 8250681