Konya
°C
Yeni Meram

KÖK VE KÖK BOĞAZI ÇÜRÜKLÜĞÜ

KÖK VE KÖK BOĞAZI ÇÜRÜKLÜĞÜ- Tülin KALIN AYSAN- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
27.04.2022 01:50
26.04.2022 14:00
0
2023
ABONE OL

Türkiye’de insan beslenmesinde buğday temel besin maddesidir.
Yeterli ve dengeli beslenmeyi sağlamak için kaliteli tahıl üretimi ve yetiştiriciliği önemlidir. Bunun için üreticilerimizin iyi tarım ve organik tarım uygulamalarıyla üretime katkı sağlaması hastalık ve zararlılarla mücadele yöntemlerinde çevre sağlığına dikkat etmesi önemlidir. Buğday ve arpada verim ve kaliteyi etkileyen hastalık etmenlerinin başında kök ve kök boğazı çürüklüğü hastalıkları gelmektedir. Bitkinin kök ve kök boğazı kısımlarında etkili oldukları için bitki köklerinin besin ve su emme kapasitelerini düşürmektedir. Buğday ve arpa bitkilerindeki kök ve kök boğazı çürüklüğü hastalık etmenleri metrekareye düşen bitki sayısını, bitki başına düşen başaklı kardeş sayısını, başak uzunluğunu olumsuz etkilemektedir. En önemlisinde başak başına düşen dane sayısı azalmaktadır.


“F. Culmorum ve G. Graminis Tritici” gibi kök ve kök boğazı çürüklüğü hastalık etmenleri hastalığın yoğun olduğu tarlalarda bitkinin başaklanma döneminde bazı başakların beyaz bir görünüm almasına sebep olmaktadır. Böylece bu başaklar ya dane oluşturmuyor ya da cılız dane yapısına sahip oluyorlar. Hastalık danenin HEKTOLİTRE ağırlığını düşürerek kalitesini etkilemektedir.  Kök ve kök boğazı hastalıkları nedeniyle başakta ki dane ağırlığının %30-60 arasında azaldığını ve hastalıklı tarladan elde edilen ürünün 1000 dane ağırlığının sağlamlara nazaran %17 oranında azaldığı akademik çalışmalarla tespit edilmiştir. Kök ve kök boğazı hastalık etmenleri genelde toprak kökenlidir. Yüksek toprak nemi hastalığın artmasında etkilidir. Tohum ve bitki artıklarıyla da taşınırlar. Ayrıca bitkinin kök ve kök boğazından başka yaprak ve başaklarında da hastalıklara sebep olurlar.


Münavebe(ekim nöbeti) önemlidir. Hastalık birkaç yıl ardışık olarak tahıl ekilen ve aşırı derecede azotlu gübre kullanılan tarlalarda daha çok görülmektedir. Bu etmenler kök ve kök boğazında çürüklük yapmakta, verim ve kaliteyi olumsuz etkilemekte ve bitkilerde yatmaya neden olmaktadırlar.  Serin iklim tahıllarında görülen hastalık ve zararlılarla yapılacak mücadele yöntemlerini kısaca hatırlayacak olursak,
Sertifikalı temiz tohum kullanmak, hastalık veya zararlılara karşı dayanıklı çeşit kullanmak, münavebe (ekim nöbeti) uygulamak, sulu tarımda aşırı sulamadan kaçınmak kök bölgesinin ihtiyacı olan suyu uygun sulama yöntemiyle bitkiye vermek. Yeterli ve dengeli gübreleme yapmak.  
Fiziksel mücadele kapsamında hastalık ve zararlılarla bulaşık bitki artıkları sökülmeli ve tarladan uzaklaştırılmalıdır.
Kimyasal mücadele kapsamında tarımsal ilaçları kullanırken üretici kayıt defterimize ilgili Mühendisin kaşe ve imzasıyla kayıt ettirmeli bakanlıkça onaylanmış ruhsatlı ilaç kullanmaya dikkat etmeliyiz.
Hastalık ve zararlılarla mücadelede çevreye zarar vermeden ilaç kutularını tarla çevresine atmadan KARATAY BELEDİYESİ tarafından belli noktalara konulan kimyasal atık toplama kutularında toplayıp geri dönüşüme katkı sağlamak çevre ve insan sağlığımız için önemlidir.

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.