KONYA SANAYİSİ
KONYA SANAYİSİ- Mehmet HANÇERLİ- Yeni Meram Gazetesi
Geniş bir perspektiften bakıldığında Konya’mız bir tarım şehri olduğu kadar, sanayi şehri görünümünde. Motorlu (Eski) Sanayi, Meram Sanayi, TÜMOSAN motor fabrikası, organize sanayiler derken yüzbinlerin istihdam edildiği bir sanayimiz var. BÜSAN ve diğer sanayi sitelerinin yanı sıra, sanayilerde de bir branşlaşma uygulandı. Farklı sanayi kolları, farklı alanlarda kuruldu.
Bugün Konya’mızda 40 farklı sektörde (26 ana sektör) üretim yapılmakta. Otomotiv yedek parça, döküm makine, tarım makine ve ekipmanları ağırlıklı olmak üzere inşaat, plastik, gıda, ambalaj, metal, dorse ve damper, mobilya ve ahşap ürünleri, değirmen makineleri hidrolik ve çok sayıda farklı branşta üretim yapılmaktadır.
Konya ile anılan ayakkabı sektörü, medikal, raylı sistemler, enerji, sağlık ve lojistik sektörlerini de unutmayalım.
Üretim olmadan kalkınma olmuyor. Made in Turkey etiketi fazlalaştıkça, hele ki bir de teknoloji ürünlerinde fazlalaştıkça itibarınız artıyor. Dünyada sözünüz dinleniyor. Üretime Konya bazında baktığımızda 3 bine yakın ihracatçımız var. 180’den fazla ülkeye ihracat yapmaktayız. Konya’dan yapılan ihracat ürünlerinin yüzde 95’i imalat sanayiidir. İhracatımızın ithalatı karşılama oranı ise yüzde 228’dir. Konya’mız en fazla dış ticaret fazlası veren 6. İl konumundadır.
Konya’mız ekim ayı içerisinde 260 milyon 888 bin dolarlık ihracat yapmıştır. Yılın ilk 10 ayında da 2 milyar 433 bin dolarlık bir ihracat yapmıştır. Bu rakamlar her yıl artmakta ve Konya rekor üstüne rekor kırmaktadır.
Dahası Konya’nın güçlü sanayisinde 89 sanayi üstesinde 16 binin üzerinde iş yeri var. Bu iş yerlerinde 114 bin insanımız çalışmaktadır. Bu rakama organize sanayi bölgelerinde çalışan 42 bin insanımızı daha ilave edersek imalat ve ambalaj sektöründe toplam 156 bin insanımız çalışmaktadır. Tarım kenti de olan Konya’mızda bu rakam fevkalade iyi bir rakamdır.
Konya bu şekilde sanayileşirken diğer taraftan da Akşehir, Beyşehir, Seydişehir, Ereğli, Ilgın, Karapınar ve Çumra’da da sanayileşme süreci devam etmektedir.
Sanayileşmenin bu denli hızlı seyrettiği Konya’mızda emeği geçenlere müteşekkiriz. Bu sanayicilerimiz kahraman ve yükün altına omuz vuran ve bedenini koyan insanlarımızdır. Özellikle pandemi sürecinde hizmet sektöründe boşa çıkan memleket insanına iş verdiler, aş verdiler.
Devletimiz haklı olarak vergi tahsili ve yeni vergi düzenlemelerini sanayici kardeşlerimizle yapıyor. Yerel yönetimler sanayiciye bakıyor. Sanayicilerimiz bir taraftan kendi üretim binasını yapıyor diğer taraftan malzeme alımı ile uğraşmakta. Vergi, sigorta ve diğer ödemeler. Rabbim kolaylık versin.
Konya Sanayi Odası ve aynı zamanda Organize Sanayi Bölgesi Üst Kurulu Başkanı olan Sayın Memiş Kütükcü başkanımızı tebrik etmek lazım. İhracatın patlaması ve özellikle Konya Teknoloji Endüstri Bölgesi kurulması noktasındaki gayretleri yadsınamaz ve takdire şayandır. Dile kolay 158. 1 hektarlık Aşağı Pınarbaşı mevkiindeki bir alan “Konya Teknoloji Endüstri Bölgesi” olarak ilan edildi. Bu bölgenin ilk meyveleri de alındı ve alınmaya devam edecek. Yaklaşık 300 bin metrekarelik bir alanda ASELSAN Konya Silah Sistemleri Fabrikası kuruldu ve üretime başladı. Bu bölgede robot, nano teknoloji, yapay zekâ, savunma, uzay ve havacılık projeleri başta olmak üzere teknolojik çalışmalar gerçekleştirilecektir. 158.1 hektarlık alanın tahsisi sürecinde siyasilerimiz ve yerel yöneticilerimizi tebrik ediyoruz. Bu teknoloji üssü olacak bölgeye 700 milyon dolarlık yatırım yapılacak ve 4 bin kişi istihdam edilecek. Bir diğer önemli konu da İnnopark Konya Teknoloji Geliştirme Bölgesi projesidir. Konya’daki üniversiteler, sivil toplum örgütleri ve sanayi kuruluşlarının ortaklığında 122 bin metre karelik bir alanda konumlanacak.
Hz. Hadimi’nin bir sözünü zikretmeden geçmeyelim: “Kâmil odur ki, koya bir yerde bir eser. Eseri olmayanın yerinde yeller eser.”
Sayın Başkan Kütükcü’nün eserleri saymakla bitmez. Taş üzerine taş koyandan Allah razı olsun. Bir aşama sonrası ve en önemlisi “markalaşma”ya geçmektir. Aslında Konya’nın ihracatı 2 milyar 689 milyon doların çok üstündedir. Ancak diğer markaların etiketi altında mal satılmaktadır.
Ahir kelam, kendi markalarımızı oluşturmanın zamanı gelmiştir. Sanayicilerimize teşekkür ediyoruz.
-
Henüz yorum yapılmamış.İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.