KONYA’DAN DÜNYAYA AKILLARA AKIL KATACAK PROJE!
KONYA’DAN DÜNYAYA AKILLARA AKIL KATACAK PROJE!- Muhammet GÜMÜŞ- Yeni Meram Gazetesi
Yaşadığımız dünyada hızla ilerleyen zamanın içinde o kadar farklı gelişmeler ve yenilikler oluyor ki bunları inceleyip uygulamanın ötesinde yetişmek bile kimi zaman mümkün olmuyor.
Teknolojideki yeniliklerin yanı sıra son yılların söylemleri gelecekte nelerin olacağı konusunda az çok fikir verebiliyor. Global dünyanın son etkili söylemi bilindiği gibi yapay zekâ ve bu öyle bir hal almaya başlıyor ki az bir zaman sonra hayatın her anında görmek mümkün olacak. Günümüzde belli başlı alanlarda uygulamaları kendini gösterirken gelecek zaman içinde durum belki de insanlığa hizmetin ötesinde daha da korkutucu bir hal alacak gibi sanki…
Tabi ben şimdi ürkütücü senaryoların ötesinde mevcut durum hakkında düşünmek istiyorum. Her ne kadar gelişmeleri bir şekilde takip ediyor olsak da uygulama şekillerini görmek beni heyecanlandırdı açıkçası.
Geçtiğimiz hafta Konya Büyükşehir Belediyesi ve ASELSAN iş birliğiyle Konya’nın 2030 Akıllı Şehirler Vizyonunu ortaya koyan Konya Akıllı Şehir Stratejisi ve Yol Haritası Tanıtım Programı’na katıldım. Tabi olay akıllı başlığıyla olunca içeriğin de son teknolojik gelişmelere bağlı olduğu aşikardı. Nitekim öyle de oldu zaten. Ancak akıllı şehir derken bu bugün ortaya çıkmış bir durum değil zaten.
Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, ASELSAN iş birliğiyle hayata geçirecekleri Konya’nın 2030 Akıllı Şehirler vizyonunun öncesinde akıllı şehir konusunda bugüne kadar 200’e yakın vizyon projeyi Konya’nın hizmetine sunduklarını hatırlattı. Bunların ne olduğunu aşağı yukarı tahmin edersiniz ama birkaç örnek vermek gerekirse 360 Konya, Akıllı Durak Ekranları, Akıllı Kavşaklar, Akıllı Turizm Rehberi Uygulaması, Akıllı Toplu Ulaşım Sistemi, Bisiklet Tramvayı, Akıllı Bisiklet Sistemi, E-Hemşehrim, Engelsiz Konya Mobil Uygulaması, Genç Kültür Kart, E-PATİ Gönüllü Hayvan Dostları Projesi Uygulaması, Hava Kalitesi İzleme Sistemi, Kent Bilgi Sistemi ve Konya Sıfır Atık Bilgi Sistemi gibi akıllı şehir uygulamalarını halihazırda görebiliyoruz. Ancak 2030 Konya Akıllı Şehir Stratejisi ve Yol Haritası'nın 142 eylem planından oluştuğunu da yapılan sunumda Başkan Altay’ın açıklaması, daha neler yapılabilir ki sorusunu akıllara getirdi.
Bu soruyu da Başkan Uğur İbrahim Altay sunumunda cevapladı. 2023-2030 yılları arasını kapsayacak şekilde; çevre alanında 17, ulaşımda 23, bilişimde 15, yönetişimde 20, yaşanabilirlikte 22 ve diğer birçok alanda olmak üzere toplamda 142 eylemi barındıran Konya Akıllı Şehir Stratejisi ve Yol haritasını oluşturduklarını söyleyen Başkan Altay, 2030 yılına kadar hayata geçirmeyi planladıkları Akıllı Şehir Uygulamalarından bazıları başlıklar halinde şu şekilde açıkladı: “Akıllı Şehir Veri Envanteri Platformu”, “Çevre Takip Sistemi”, “Konya Maas Platformu”, “Otonom Toplu Taşıma”, “Akıllı Şehir Takip Platformu”, “Konya Dijital İkizi”, “Konya Siber Güvenlik Merkezi”, “Konya Hizmet Platformu, “Kent İHA Filosu”, “Yol Bozuklukları Tespit Sistemi”, “Su Güvenliği Yönetim Sistemi”, “Akıllı Sera”, “Akıllı Çiftlik Yeni Nesil Hayvancılık”, “Akıllı Tarlalar”, “Akıllı Destinasyon Konya”, “Üniversite Öğrenci Portalı”, “Şehir Engelli Erişilebilirlik Haritası”, “Metaverse konusunda da çalışma başlatan Türkiye’deki ilk yerel yönetim olarak Metaverse uygulamalarını şehrimizde yaygınlaştırmak.”
Açıklanan bu başlıkların detaylarına inildiğinde ise şehir için muhteşem bir katkı sağlayacağını ve bu projelerle şehrin teknolojik altyapısını güçlendirecek, yaşam standartlarını ileri seviyeye taşıyacak, Akıllı Şehir kültürünü yaygınlaştıracak ve bu alandaki kapasiteyi sürekli geliştirerek sürdürülebilir olmasının sağlanacağını görebiliyorsunuz. Yani bugüne kadar tarım şehri, sanayi şehri, turizm şehri ve spor şehri gibi başlıkları olan şehrimizin en önemli başlığı AKILLI TEKNOLOJİ şehri de eklenmiş olacak. Tabi bu eklenmekle kalmayıp en önemli başlık haline gelecek.
Çünkü şehrimizde gerçekleşen bu teknoloji sadece şehrimizde kalmayıp tüm dünya şehirlerine de pazarlanarak hem şehrimize hem ülkemize ekonomik anlamda katkı sağlanmış olacak.
Tabi bu önemli projede birçok paydaş da yer alıyor. Çeşitli üniversitelerden öğretim üyelerinin bulunduğu bir danışma kurulu bulunurken bu danışma kurulunun yönlendirmesi doğrultusunda ASELSAN ve Konya Büyükşehir Belediyesi uzman ve mühendislerinden oluşan çalışma ekibinin tüm süreçleri yürütüyor olması da ayrı bir gurur kaynağı oldu. Böylelikle Konya Akıllı Şehir Stratejisi ve Yol Haritası çalışmalarında yerli, milli ve multi disipliner bir yaklaşım sergilenerek, bu alanda yetişmiş insan kaynağı oluşturulmasına da katkı sağlanmış oldu. Son olarak söz konusu projeler; yapay zeka, blok zincir, metaverse, web3, veri analitiği, görüntü işleme ve diğer yeni teknoloji ve teknikleri içerdiğini de hatırlatarak emeği geçen ve geçecek olan herkese yürekten teşekkür ediyor kolaylıklar diliyorum...
Şehir ve ülkemiz adına önemin ötesinde bir kıymete sahip bu gelişmeleri heyecanla beklediğimi de hatırlatmak isterim.
Kalın sağlıcakla…
-
Henüz yorum yapılmamış.İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.