Konya
°C
Yeni Meram

Kur’an’da Peygamber Efendimize sorulan sorular ve cevapları-3

Kur’an’da Peygamber Efendimize sorulan sorular ve cevapları-3-Hüseyin Toptaş-Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
31.05.2024 00:18
30.05.2024 16:19
0
952
ABONE OL

Peygamberimizin Mü’minlerin sorularına verdiği cevaplar:

Dünya hayatına ve toplumsal hayatla ilgili soruların ise Medine döneminde Müslümanlar tarafından sorulduğu görülmektedir. Bunlar da; Hilallerin işlevi, Allah yolunda harcama, haram aylarda savaş, içki ve kumarın hükmü, yetim hakları, kadınların ay hali, ganimetlerin paylaşımı, helallerin sınırları ile ilgilidir.

Sana Hilalleri soruyorlar

“Sana, hilâlleri soruyorlar. De ki: “Onlar, insanlar ve hac için vakit ölçüleridir. İyilik, evlere arkalarından girmeniz değildir. Ama iyi davranış, takva sahibi (Allah’a karşı gelmekten sakınan) insanın davranışıdır. Evlere kapılarından girin. Allah’a karşı gelmekten sakının ki kurtuluşa eresiniz.” (Bakara, 2/ 189)

“Kullarım, beni senden sorarlarsa, (bilsinler ki), gerçekten ben (onlara çok) yakınım. Bana dua edince, dua edenin duasına cevap veririm. O hâlde, doğru yolu bulmaları için benim davetime uysunlar, bana iman etsinler.” (Bakara, 2/ 186)

Allah yolunda ne harcayacaklarını soruyorlar

“Sana Allah yolunda ne harcayacaklarını soruyorlar. De ki: “Hayır olarak ne harcarsanız o, ana-baba, akraba, yetimler, fakirler ve yolda kalmışlar içindir. Hayır olarak ne yaparsanız, gerçekten Allah onu hakkıyla bilir.”

Savaş, hoşunuza gitmediği hâlde, size farz kılındı. Olur ki, bir şey sizin için hayırlı iken, siz onu hoş görmezsiniz. Yine olur ki, bir şey sizin için kötü iken, siz onu seversiniz. Allah bilir, siz bilmezsiniz.” (Bakara, 2/ 215-216)

Mü’minler ilk sorduklarında infak ile aldıkları cevap sonrası İslam’ı daha iyi öğrenip hayatlarına geçirmek için bir sual daha sormuş olmalılar ki;

“…Yine sana Allah yolunda ne harcayacaklarını soruyorlar. De ki: “İhtiyaçtan arta kalanı.” Allah, size âyetleri böyle açıklıyor ki düşünesiniz.” (Bakara,2/ 219) ayeti nazil olmuştur.

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.