Konya
°C
Yeni Meram

Kur’an’da Peygamber Efendimize sorulan sorular ve cevapları (4)

Kur’an’da Peygamber Efendimize sorulan sorular ve cevapları (4)-Hüseyin TOPTAŞ- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
07.06.2024 00:22
06.06.2024 11:24
0
847
ABONE OL

Haram ayda savaşmayı soruyorlar

“Sana haram ayda savaşmayı soruyorlar. De ki: “O ayda savaş büyük bir günahtır. Allah’ın yolundan alıkoymak, onu inkâr etmek, Mescid-i Haram’ın ziyaretine engel olmak ve halkını oradan çıkarmak, Allah katında daha büyük günahtır. Zulüm ve baskı ise adam öldürmekten daha büyüktür. Onlar, güç yetirebilseler, sizi dininizden döndürünceye kadar sizinle savaşmaya devam ederler. Sizden kim dininden döner de kâfir olarak ölürse, öylelerin bütün yapıp ettikleri dünyada da, ahirette de boşa gitmiştir. Bunlar cehennemliklerdir, orada sürekli kalacaklardır.” (Bakara 217)

İçkiyi, kumarı, yetimleri sorarlar

“Sana içkiyi ve kumarı sorarlar. De ki: “Onlarda hem büyük günah, hem de insanlar için (bazı zahirî) yararlar vardır. Ama günahları yararlarından büyüktür.” Yine sana Allah yolunda ne harcayacaklarını soruyorlar. De ki: “İhtiyaçtan arta kalanı.” Allah, size âyetleri böyle açıklıyor ki düşünesiniz.

Dünya ve ahiret hakkında düşünesiniz, diye böyle yapıyor. Bir de sana yetimleri soruyorlar. De ki: “Onların durumlarını düzeltmek hayırlıdır. Eğer onlara karışıp (birlikte yaşar)sanız (sakıncası yok). (Onlar da) sizin kardeşlerinizdir. Allah, bozguncuyu yapıcı olandan ayırır. Allah, dileseydi sizi zora sokardı. Şüphesiz Allah mutlak güç sahibidir, hüküm ve hikmet sahibidir.” (Bakara, 2/ 219-220)

Kadınların ay halini sorarlar

“Sana kadınların ay halini sorarlar. De ki: O, bir rahatsızlıktır. Bu sebeple ay halinde olan kadınlardan uzak durun. Temizleninceye kadar onlara yaklaşmayın. Temizlendikleri vakit, Allah'ın size emrettiği yerden onlara yaklaşın. Şunu iyi bilin ki, Allah tevbe edenleri de sever, temizlenenleri de sever.” (Bakara, 2/ 222)

Ganimetlerden soruyorlar

“(Ey Muhammed!) Sana ganimetler hakkında soruyorlar. De ki: "Ganimetler Allah'a ve Resûlüne aittir. O halde, eğer mü'minler iseniz Allah'a karşı gelmekten sakının, aranızı düzeltin, Allah ve Rasûlüne itaat edin." (Enfal,8/ 1)

Peygamber efendimizin davetine icabet ederek İslam ile müşerref olan ilk insanlar dinlerini öğrenmek ve hayatlarına uygulamak için Allah Rasulüne sorular sormuşlar aldıkları cevapları tereddüt göstermeden kabul etmişler ve amellerine yansıtmışlardır. Günümüzde de müminlere düşen görev hidayet kaynağımız Kur’an’ı ve O’nu tebliğ eden Allah Resulünün sünnetini öğrenmek, anlamak ve hayatımıza uygulamaktır. İmanı kelimei şehadet veya namaz gibi birtakım amellerle sınırlandırmadan hayatın her alanında aktif ve Aksiyon haline getirmektir.

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.