Konya
°C
Yeni Meram

Kur’an nasıl okunmalı-2

Kur’an nasıl okunmalı-2- Hüseyin TOPTAŞ- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
30.03.2023 01:56
29.03.2023 11:57
0
1509
ABONE OL

Allah (cc) buyuruyor:
“Kendilerine kitab verdiğimiz kimseler, onu gereği gibi okurlar. İşte bunlar ona inanırlar. Onu inkâr edenlere gelince, işte onlar ziyana uğrayanların ta kendileridir.” (Bakara 2/121)
Kur’an akla ve kalbe hitap eder. O halde Kur’an okurken akıl ve kalp uyanık tutulmalı, onu akıl ve kalp ile okumalıdır. Allah’ın neleri yasakladığı, neleri emrettiği, nelerden kaçındırıp neleri tavsiye ettiği tam bir duyarlılık içinde anlaşılmaya çalışılmalıdır.
Muhammed İkbal Kur'an'ı nasıl okuduğunu kendisi şöyle anlatır: "Her gün sabah namazından sonra Kur'an okumaya karar vermiştim. Babam beni görür ve ne yaptığını sorardı: 'Kur'an okuyorum' diye cevap verirdim. Tam üç sene bu suali sormuş, ben de aynı cevabı vermiştim. Bir gün dedim ki: 'Baba, bu soruların manası ne? Hep aynı şeyi soruyorsun, ben de cevap veriyorum, ertesi günü tekrar soruyorsun?' Bunun üzerine bana dedi ki: 'Oğlum demek istiyorum ki, Kur'an'ı sana inmişçesine oku’ İşte o günden itibaren Kur'an'ı anlamaya ve ona tam yönelmeye başladım.

Abdullah bin Mes’ud şöyle der: “Kur’an’ı kum saçar gibi saçmayın. Şiir okur gibi hızlı hızlı okuyup geçmeyin. Harikaları karşısında durun ve onunla kalpleri harekete geçirin. Sizden hiçbirinizin amacı surenin sonuna gelmek olmasın” (İbn Kesir, Tefsir 14/8163 den Kuran ve Hayat s. 99)
Peygamber efendimiz (sav) Furkan suresi 30. ayette Cenab-ı Allah’a Kur’an’ı hayatından dışlayan kavmini şöyle şikâyet ediyor:
“Peygamber, “Ey Rabbim! Kavmim şu Kur’an’ı terk edilmiş bir şey hâline getirdi” dedi.”
Ben terk etmedim her zaman okuyorum demek bu şikâyetten bizi her zaman kurtarmaz. Kur’an okuyuşumuzu yeniden sorgulayalım.
Rahleden kalktıktan sonra okuduğumuz ayetler bizi ne kadar etkilemektedir?
Amellerimizde Kur’an ne kadar etkili olmaktadır?
Abdullah b. Mesud (ra): “Kur’an’ın lafızlarını ezberlemek zor, onunla amel etmek ise bize kolay geliyordu. Bizden sonra gelenlere ise, Kur’an’ı ezberlemek kolay, onunla amel etmek ise zor gelir” sözü ile sanki günümüzdeki Kur’an okuyuşlarını tarif etmektedir.

Hasan Basri:
“Sizden öncekiler bu Kur’an’ı Rablerinden kendilerine gönderilmiş bir mektup olarak görür, geceleri onu düşünerek üzerinde çalışır, gündüzleri de onun gereklerini yerine getirirlerdi.”

Kalplerin Üzerinde Kilit mi Var?
Dünya üzerinde en çok okunan, ferdi olarak ve cemaatle devamlı hatmedilen, ezberlenen yüce kitabımız, okunması ile ters orantılı bir şekilde en az anlaşılan bir kitaptır. Rabbimiz Kur’an-ı Kerim’i okuduğu halde düşünmeyen ve anlamayanlar için şu soruyu soruyor;
“Onlar Kur’an’ı düşünmüyorlar mı? Yoksa kalplerin üzerinde kilitleri mi var?” (Muhammed 47/24)
“İman edenlerin Allah’ı zikretmekten ve inen haktan dolayı kalplerinin saygı ile ürpermesinin zamanı gelmedi mi? Daha önce kendilerine kitap verilip de üzerinden uzun zaman geçen, böylece kalpleri katılaşanlar gibi olmasınlar. Onlardan birçoğu fasık kimselerdir.” (Hadid 57/16)

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.