Konya
°C
Yeni Meram

KURBAN BAYRAMI!

KURBAN BAYRAMI- Tülin KALIN AYSAN- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
06.07.2022 01:49
05.07.2022 14:52
0
1919
ABONE OL

Kurban, Allah’a yaklaşmak ve rızasını kazanmak amacıyla kesilen hayvandır. “İbadet maksadıyla belirli bir vakitte belirli şartları taşıyan hayvanı usulünce kesmek ” demektir.
İslam’da ilk kurban olarak Kur’an’da Hz. Âdem’in iki oğlunun Allah’a kurban takdim ettiklerinden söz edilmektedir. Müminler her kurban kesiminde Hz. İbrâhim ile oğlu İsmâil’in Cenâb-ı Hakk’ın buyruğuna mutlak itaat konusunda benzeri bir itaate hazır olduğunu göstermiş olmaktadır. Kur’an’da, kesilen kurbanlık hayvanların et ve kanlarının değil bu kesimi yapan Müslümanın niyet, takvâ ve bağlılığının Allah’a ulaşacağı bildirilmiştir (el-Hac 22/37).
Hanefîler, Kur’an’da Hz. Peygamber’e hitaben “Rabbin için namaz kıl, kurban kes” (el- Kevser 108/2) . Hz. Peygamber’in birçok hadisinde hali vakti yerinde olanların kurban kesmesi emredilmiş veya tavsiye edilmiş, hatta “Kim imkânı olduğu halde kurban kesmezse bizim mescidimize yaklaşmasın” (İbn Mâce, “Edâhî”, 2; Müsned, II, 321),
“Ey insanlar, her sene, her ev halkına kurban kesmek vâciptir” (Tirmizî, “Edâhî”, 18; İbn Mâce, “Edâhî”, 2)
Hz. Peygamber kurban kesmeyi hiç terk etmemiştir. Fakihler gerekli şartları taşıyanların kurban bayramında kurban kesmesini vâcip görürler.
Kurban bayramında Allah’ın rızâsı, yardımlaşma ve başkalarıyla paylaşma yolunda harcama zevk ve alışkanlığını kazanırız. Kurban bayramı ile insanlar arasında kardeşlik, yardımlaşma ve dayanışma artarken Et satın alamayan yoksulların kurban kesenler tarafından hatırlanması sağlanmış olur. Koyun, keçi, sığır, manda, deve kurban kesilebilir. Koyun ve keçi sadece bir kişi için; deve, sığır ve manda ise yedi kişiyi aşmamak üzere ortaklaşa kurban olarak kesilebilir.
Kurban, kurban bayramının ilk üç günü yani zilhicce ayının 10, 11 ve 12. günleri, bayram namazının kılınmasından, 3. günün akşamına kadarki süre zarfında kesilebilir. Peygamberimiz kurban etinin üçe taksim edilip bir bölümünün kurban kesemeyen yoksullara dağıtılmasını, bir bölümünün akraba, tanıdık ve komşularla paylaşılmasını, bir kısmının da evde yenmesini tavsiye etmiştir.
Küçükbaş yetiştiricilerimiz için kurban bayramı vesilesi ile vermiş oldukları emeklerinin karşılığını bulmak kısmet olur gerçekten bu dönemlerde girdilerin fiyatlarının yüksek olması küçükbaş yetiştiricilerimizi zorladığını bizzat sahada kendilerinden dinledim Rabbim emeklerinin karşılığını almalarını nasip eder inşallah.
Kurban bayramımız mübarek olsun.

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.