Konya
°C
Yeni Meram

KURBAN BAYRAMI

KURBAN BAYRAMI-Tülin KALIN AYSAN-Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
12.06.2024 00:05
11.06.2024 15:07
0
1857
ABONE OL

Kurban, Allah’a yaklaşmak ve rızasını kazanmak amacıyla kesilen hayvandır. “İbadet maksadıyla belirli bir vakitte belirli şartları taşıyan hayvanı usulünce kesmek ” demektir. Koyun, keçi, sığır, manda, deve kurban kesilebilir. Koyun ve keçi sadece bir kişi için; deve, sığır ve manda ise yedi kişiyi aşmamak üzere ortaklaşa kurban olarak kesilebilir. Kurban, kurban bayramının ilk üç günü yani zilhicce ayının 10, 11 ve 12. günleri, bayram namazının kılınmasından, 3. günün akşamına kadarki süre zarfında kesilebilir. Peygamberimiz kurban etinin üçe taksim edilip bir bölümünün kurban kesemeyen yoksullara dağıtılmasını, bir bölümünün akraba, tanıdık ve komşularla paylaşılmasını, bir kısmının da evde yenmesini tavsiye etmiştir. Hanefîler, Kur’an’da Hz. Peygamber’e hitaben “Rabbin için namaz kıl, kurban kes” (el- Kevser 108/2) . Hz. Peygamber’in birçok hadisinde hali vakti yerinde olanların kurban kesmesi emredilmiş veya tavsiye edilmiş, hatta “Kim imkânı olduğu halde kurban kesmezse bizim mescidimize yaklaşmasın” (İbn Mâce, “Edâhî”, 2; Müsned, II, 321),

“Ey insanlar, her sene, her ev halkına kurban kesmek vâciptir” (Tirmizî, “Edâhî”, 18; İbn Mâce, “Edâhî”, 2). Hz. Peygamberimiz kurban kesmeyi hiç terk etmemiştir. Fakihler gerekli şartları taşıyanların kurban bayramında kurban kesmesini vâcip görürler. Kurban bayramında Allah’ın rızâsı, yardımlaşma ve başkalarıyla paylaşma yolunda harcama zevk ve alışkanlığını kazanırız. Kurban bayramı ile insanlar arasında kardeşlik, yardımlaşma ve dayanışma artarken Et satın alamayan yoksulların kurban kesenler tarafından hatırlanması sağlanmış olur.

Kurban Bayramının yaklaştığı bu günlerde büyükbaş ve küçükbaş hayvan hareketlerinin yoğun olduğu bu dönemde hayvan hastalıklarının yayılma riski de artmakta, artan risk nedeniyle gerek insan gerek hayvan sağlığı tehdit altına girmektedir. Çift tırnaklı hayvanlar şap hastalığının doğal konakçılarıdır. Bu hayvanlar arasında sığır, koyun, keçi, manda, deve, geyik, ceylan, akla ilk gelen hayvanlardır. Hastalık çok bulaşıcıdır. Kurban bayramı öncesi hayvan hastalıkları konusunda dikkatli olmalıyız. Kurbanlık hayvan alırken Tarım ve Orman Bakanlığımız tarafından tanımlanmış, küpeli ve sağlıklı hayvanları almalıyız. Kurbanlık olarak hayvanlarını başka illere sevk eden hayvan sahiplerinin İl- İlçe Tarım ve Orman Müdürlükleri'nden Veteriner Sevk Raporu olmalıdır.

Hayvanların kulak küpesi ve pasaportu ile başka ilden sevk edilen hayvanların 'Veteriner Sağlık Raporu olmalıdır, bu belgeleri bulunmayan hayvanlar satın alınmamalıdır. Hayvan varlığının devamı açısından öncelikle erkek hayvanlar kurban olarak tercih edilmeli, Kurban edilecek hayvanın hasta, zayıf olmaması gerekir. Sağlıklı olan hayvanların genel özellikleri deri yumuşak ve elastiki, bakışları canlı kıllar ince ve parlaktır. Göz, burun, ağız, meme ve anormal akıntı bacak ve ayaklarında topallık, deri ve memelerinde şişkinlik, renk değişimi ve yara bulunmamalıdır. Kurbanlık hayvanların tür, ırk, cinsiyet ve yaş bilgilerinin sorgulanabilmesi amacıyla https://hayvanbilgi.tarim.gov.tr/ web sayfası ile "HaySag" isimli mobil uygulamadan faydalanabiliriz.

Konya İlimiz Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliğinin yapmış olduğu açıklamaya göre; belirlenen tavsiye satış fiyatları ortalama fiyat olup yetiştiricilik şekli ve ilçeler arasında farklılık gösterebilir. Koyun cinsi  küçükbaş hayvanların Konya'da canlı baskül tavsiye fiyatı 6 ayını doldurmuş erkek Toklu canlı kilo satışı 250,00 TL' Damızlık vasfını kaybetmiş koç ve koyunun ise canlı kilo satışı 200 TL olarak 12 ayını doldurmuş erkek çebiç canlı kilo satış fiyatı 250,00 TL olarak belirlenirken, damızlık vasfını kaybetmiş teke ve keçinin canlı kilo satış fiyatı ise 200,00 TL olarak belirlenmiştir.

Hayvan yetiştiricilerimizin sahada sarf ettiği emeği bireysel cabalarını görüyorum. Girdi fiyatlarının yüksekliği işletmelerin yerleşim alanlarının içinde kalması çevreye bırakılan atıklar yerleşim alanlarında pek çok zorluklara neden olmaktadır.

Üreticilerimizin vermiş olduğu emeklerinin karşılığını almaları dileğimle kurban bayramımız mübarek olsun.

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.