Konya
°C
Yeni Meram

MERAM ŞEHİR VE YAŞAM KÜLTÜRÜ MÜZESİ

MERAM ŞEHİR VE YAŞAM KÜLTÜRÜ MÜZESİ- Mehmet HANÇERLİ- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
13.05.2024 00:39
12.05.2024 13:45
0
1135
ABONE OL

Meram Belediye Başkanımız Sayın Mustafa Kavuş'un daveti üzerine Şehir ve Yaşam Kültürü Müzesi'nin tanıtım gezisine katıldık. Dutlu Caddesi üzerinde daha önce yapılan binalar üzerinde “Bacıyan-ı Meram” teşkilatı kurulmuş idi. Meramlı bacılar manasındaki bu projenin gayesi kadınlarımızı iş hayatına sokup üretime katkılarını sağlamaktı. 2015 yılında açılışı gerçekleştirilen “Bacıyan-ı Meram” teşkilatında yemek üzerine, pasta üzerine ve yöresel Konya yemekleri üzerine bir hayli çalışma yapıldı.
Hatta Meram'ın farklı noktalarında şubeleri de açıldı. Hatırlarsanız Konya Garı'nın karşısında bir dönem Augustus Otel olarak kullanılan bina daha sonra Bacıyan-ı Meram'a tahsis edildi ve bir müddet çalıştırıldı. Daha sona belediye yönetiminin almış olduğu karar doğrultusunda 2021 yılında Bacıyan-ı Meram kapatıldı. Nedendir bilmiyorum. Ancak şu bir gerçek ki belediyeler işletmeci kurumlar değildir. Ya projenin başında “Yap- İşlet- Devret” ya da “Yap- İşlet- Kiraya Ver” düsturu çerçevesinde işi ehlilerine emanet edecek ve kenara çekilecektir.
Bu bağlamda halkın teveccühleri doğrultusunda hizmet eden idarecilerimiz yine halkın parasını rantabl olmayan yatırımlarla çarçur etmemeliler. Yatırım yaparken temel unsur şu olmalıdır. Belediye başkanları, “Bu ödenek şahsıma ait olsa ben bu yatırım yapar mıyım?” modunda olmalıdır. Örnekleri çoğaltabiliriz, sürekli zarar eden belediye KİT'lerinin zararlarını belediye mücavir alanlarında yaşayan insanlar ödemek mecburiyetinde değiller ki.
Meram Şehir ve Yaşam Kültürü Müzesi belediye çalışanları tarafından bizlere tanıtıldı. Özetle Konya'da geçmişte yaşamış insanımızın doğum, sünnet, kız isteme, çetnevir, düğün, hastalık, ölüm vb. tüm yaşantısının bir örneği sergilenmiş bu müzede. Sille halıları, halı yastıklar, transistörlü ahşap radyolar, halı yer minderleri hulasa eski ile alakalı ne varsa işlemişler. Sayın Kavuş güzel ve mini bir müzenin başlangıcını yapmış.
Belki bu müzenin daha büyüğünün yüz binin üzerinde yüksek okul öğrencisinin bulunduğu Konya'nın merkezine yapılması çok da uygun olurdu. Nereye mi? Fuar alanı içerisine yıkılan belediyenin yerine ya da Mevlana'nın kuzey doğusunda Mevlana Müzesi yapılacak alanın içerisine. Hem öyle bir konsept yapılabilir ki Çatalhöyük- Boncukluhöyük ve Konya kültürü harmanlanarak cazip ve büyük bir Konya Müzesi muhteşem olur.
Konya denince ilk akla gelen Meram'da bağın, türbe önünde evin olacak.” derler. Selçuklu'da oturan arkadaşlarımız yanlış anlamasınlar zira onlar yeni yerleşim alanında kalıyorlar.
Meram Konya'nın bahçe ve mesire alanı Türbe Önü, Tahtatepen, Alaaddin, Küllük Başı ve civarı da yerleşim alanı. Sayın Kavuş'u tebrik ediyoruz. Kültür Müzesi'ni ziyaret eden insanlar, yine yemek kültürünü de es geçmezler zaten de geçmemişler.
Büyüklerimiz daha iyi bilirler. Konya yemek kültüründe kıymalı- peynirli tandır böreği, sac böreği, papara, tirit, ekmek salması, lahana ve yaprak sarması, sac arası höşmerim ve diğerleri var.
Müzeye ziyarete giden hemşehrilerimiz ya orta boş alanda aşçı takımından oluşan düğün yemeği menüsünü yiyecekler. Ya da bir kat aşağıda Obruk ve Eskilli bacıların hünerlerini ortaya koydukları tandır ve sac böreği ikramından yiyecekler. Şimdiki gençler Konya fırın kebabı ve ekmek salmasının tadını hamburgerde, pizzada lahmacunda bulacağınızı sanıyorsanız yanılırsınız.
Müzenin tek eksiği kaymak böreği. O ne demek derseniz naçizane anlatalım. 9/10'u buğday 1/10'u çavdar unundan oluşan hamur incecik açılacak. Sac böreğinin içine iki kaşık taze kaymak bir yarısına eşit şekilde sürülecek. Kaymak akmasın, suyunu alsın diye de yarım avuç ufalanmış tuluk ya da tulum peyniri kaymağın üzerine dökülecek. Kapatıldıktan sonra da kenarlardan kaymak akışına mani olmak adına tık, tık parmaklanacak. Daha sonra az ateşli bir tavada pişirilecek. Unutmadan söyleyelim. Kaymak böreği yağlanmaz.
Konyalı ne yiyecek ki, 1 kaymaklı, bir kıymalı, 1 patatesli, 1 peynirli börek yeter. Arkasından tatlı olarak da katmer.
Tekrar müzemiz hayırlı olsun, emeği geçenleri tebrik ediyoruz. Daha büyük ve görkemlilerini Hz. Pir'i ziyaret eden 3 milyon insana göstermek dilek ve temennisiyle.
Saygılar efendim.

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.