Konya
°C
Yeni Meram

ORGANİK TARIMDA BORDO BULAMACI

ORGANİK TARIMDA BORDO BULAMACI- Tülin KALIN AYSAN- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
14.12.2022 01:06
13.12.2022 15:06
0
3492
ABONE OL

Bitkilerde hastalığa sebep olan mantar ve mantar benzeri organizmalara karşı kullanılan sentetik veya doğal yollar ile elde edilen pestisitlere FUNGİSİT denilmektedir. Organik tarım uygulamalarında fungisit etkili bordo bulamacını kullanabiliriz.
BORDO BULAMACI: Bakır sülfat (göztaşı) ile sönmüş ya da sönmemiş kirecin karıştırılması ile elde edilir ve fungisit etkilidir.
% 1’lik bordo bulamacı çözeltisi hazırlamak için; 100 litre suya 1 (bir) kg göztaşı ve 1(bir) kg sönmüş ya da 0,5 (yarım) kg sönmemiş kireç gerekmektedir.
Plastik kapta sönmüş kireç su ile karıştırılır, eğer sönmemiş kireç ise su ile tepkimeye girdirilerek söndürülür. Başka bir plastik kapta ise göztaşı su ile iyice karıştırılarak homojen bir hal almasını sağlarız. Kireçli su karışımının bulunduğu kaba göztaşı ile karıştırılmış sulu çözelti yavaşça eklenerek karıştırılır. Karıştırırken göztaşı (bakır sülfat) çözeltisi kireçli suyun içerisine yavaşça ilave edilir.
Bordo bulamacının yakıcı etkisinin varlığını anlamak için temiz bir çivi içerisine daldırılarak yaklaşık 5 dakika bekletilir, çivide kızarıklık ya da paslanma görülmezse bordo bulamacı uygulamaya hazırdır fakat kızarma varsa hazırlanan bulamaç yakıcı özellikte olduğu için kireç eklemek gerekmektedir.
Bordo bulamacı hazırlarken dikkat etmemiz gereken en önemli nokta kesinlikle; metal kaplar ve metal karıştırıcı malzemeler kullanmamalıyız. Tahta veya plastik karıştırıcı ve kaplar kullanmalıyız.
Bordo bulamacının meyve ağaçlarına uygulanması sonbahar aylarında yaprakların ¾ ü döküldüğü zaman kışlık uygulama olarak % 2 ve üzeri dozda uygulanırken, ilkbaharda ise gözler uyanmadan önce %1,5 ve altı dozda uygulanabilmektedir.
Yumuşak çekirdekli meyve ağaçlarında kara leke ve bakteriyel ateş yanıklığı hastalığına, sert çekirdekli meyve ağaçlarında bakteriyel kanser ve yaprak delen çil, şeftalide yaprak kıvırcıklığı, erikte cep hastalığı, cevizde antraknoz, bağda ölükol, bağ mildiyösü , turunçgillerde kahverengi çürüklük ve zamklanma , zeytinde halkalı leke , domateste bakteriyel benek , domateste erken yaprak yanıklığı , domateste mildiyö hastalıklarına karşı etkilidir.
Sağlıklı üretip sağlıklı tüketmek için ORGANİK TARIM üretim alanlarının artması dileğimle.

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.