Konya
°C
Yeni Meram

ORTA DİREK NEREDE?

ORTA DİREK NEREDE?- Mehmet HANÇERLİ- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
18.07.2022 01:28
17.07.2022 12:05
0
1913
ABONE OL

Dokuz günlük bayram tatilinde bir kez daha gördük ülke insanının hayat tarzını, yaşantısı, harcamasını… Bayram öncesi pazar yerlerine koşan dar gelirli insanlar, fiyatlardaki ucube artışlardan sonra ihtiyaç maddelerinin çok azını ancak alabildi. Mevsim itibariyle çok düşük seyretmesi gereken meyve ve sebze fiyatları cep yaktı, yakıyor, yakmaya da devam edecek gibi duruyor. Bu fahiş fiyatlara uymayıp isyan çıkaran sadece “kabak” ve “salatalık” gibi görünüyor.
Aynı anormal fiyat artışlarını yüz gün önce Ramazan-ı Şerif’e girişte yaşamıştık. İnsanlar oruçlarını belki kısıtlı yiyeceklerle açtılar. Haydi o zaman mevsimi değildi. Şimdi, şu mevsimde kıl biberin kilosunun 30 TL’den satılmasında bir tuhaflık yok mu? Fiyatların yükselmesinde suçu sadece girdi fiyatlarının artmasına bağlamak da akılcı değil. Meyve ve sebze fiyatları, tarihinde görmediği bir zirveyi yakalamış durumda. Devletin, fiyatların kontrolü noktasında çıkardığı yasalar ve attığı adımlar da işe yaramamış görünüyor. İki kutuplu bir dünyada ve ülkede yaşıyoruz. Rahmetli Turgut Özal’ın ANAP’lı döneminde dar gelirliler, orta direk ve yüksek gelirliler grubu vardı. Orta direğin esamesi okunmuyor. Yüksek gelirliler grubu yüzde 6’lar civarında ve aynı zamanda ekonomiye yön veren grup.
Eskiden dar gelirli grubu, bir evde tek çalışan aile bireyi varken bile, kredi ile de olsa ev, araba alabiliyordu. Yeni konseptte iki eş ve bir evlatları aynı evde çalışsa dahi ev ve araba alma ihtimali zor görünüyor. Dar gelirli kesimle alakalı örnekleri çoğaltmak mümkün. Bir taraftan uçan ev kiraları, market giderleri, giyim kuşam giderleri ve diğer harcamalarla mücadele ederken diğer taraftan da evlenebilirse evlenecek ve doğan çocuklarını okutacak. Rabbim kolaylıklar versin, yardımcıları olsun.
Gelelim bir başka ülke insanının yaşantısına. Bir kasap arkadaşımızın ifadeleri, lokantalara mal yetiştiremediğinden dem vuruyor. Dört kişi bir restorana bin TL üzerinde yemek parası ödeyebiliyor. Çoğu restoran ve lokantalar randevusuz müşteri almıyor.
Tatilde Kemer’i tercih eden bir arkadaşımız, Kemer’e kadar yolun dolu olduğundan, seyahatin çok uzun sürdüğünden bahsetti. Villa ve otel fiyatları da en az iki kat artmışken bayram süresince tatil bölgesindeki otellerin yüzde yüz kapasite ile çalıştığını hepimiz biliyoruz.
Pekâlâ bu kadar eleştirinin, serzenişin yükseldiği bu ortamda insanlar lüks yaşantılarından niçin ödün vermiyor? Trafikteki araç sayısı her geçen gün artıyor. İnsanlar hayatlarından memnun da birileri abartıyor mu? Garipliklerin kol gezdiği bir ülkede yaşamaktayız. İnşaatların kat karşılığı oranları yüzde 8-10’lar mertebesine düşerken inşaat demiri 19 TL’den 14 TL civarına düşerken diğer inşaat malzemelerinde de aşağıya doğru bir seyir gözlenirken kira ve konut fiyatlarındaki bu artış neyin nesi? 3+1 bir dairenin asgari fiyatı 1 milyon 500 bin TL, kirası da minimum iyi yerinde 5 bin TL olduysa, bu işte bir anormallik var. Devletin kira fiyatlarındaki artışı yüzde 25 ile sınırlayan kararını hiç uygulayan gördünüz mü? Allah korusun, kapitalist bir sistemin bütün gereklerini yerine getiriyoruz. Madde her şeyin, dostluğun, hatırın, gönlün, kardeşliğin önüne geçmiş. Dostluklar yok olmuş. Görünen dostluklar da çıkar amaçlı ve yapmacık duruyor. Gelir düzeyindeki bu dengesizlik, toplumdaki düzeni bozar. İnsanların birbirleri hakkındaki menfi söylemlerini artırır. Ayrıca toplumda gelir dağılımındaki olası bir adaletsizlik insanların yaşama zevkini, azmini etkiler.
Bugünlerde toplu taşım araçlarını kullanmaya mecbur bırakılan ve kiracı olarak oturan dar gelirli kardeşlerimizin önünü açacak bazı projeler üretmek lazım. İnsanlar fazla bir şey istemiyorlar ki, bir iş, bir araba ve bir de ev.
Ev ve daire üretmekte yetersiz kalıyor isek genel ve yerel yönetimler tarafından küçük ölçekli daireler yaparak bu kardeşlerimize uygun fiyatlarla kiraya verilmelidir. Bu uygun fiyatlı evler diğer kira fiyatlarını da makul bir seviyeye çekebilir.
Büyükşehir belediyemizi tebrik etmek lazım. Şefik Can’da çok acil ihtiyaç olan bir parkın yapımına start verdi. Müsaadenizle bir hafta onu da yazalım.
Kalın sağlıcakla.

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.