Konya
°C
Yeni Meram

Pestisitlerin balıklara etkileri

Pestisitlerin balıklara etkileri- Tülin KALIN AYSAN- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
12.10.2022 01:46
11.10.2022 13:47
0
2126
ABONE OL

Eylül ayında av yasağının kalkmasıyla birlikte balık tezgâhları çeşit çeşit balıklarla doldu taştı palamut bereketi yaşandı mevsiminde Balık yemenin faydaları saymakla bitmiyor! Faydaları nedeniyle haftada en az 2 gün balık tüketmemiz gerektiğini uzmanlar sürekli dile getirmektedir.
Balık tüketirken Protein kalitesi ve omega 3 miktarı daha yüksek balıkları tercih etmeliyiz.
Kalsiyum ve D vitamini birbirlerinin emilimlerini olumlu yönde etkiler. Balıklar doğal olarak D vitamini içerir. Demir içeriği yüksektir. Balıkların yaşam ortamlarındaki suların pestisitler tarafından kirletilmesinden kısaca bahsedecek olursak;
Pestisitler, toprak yüzeyinden ilaçların yağmur suları ile yıkanması, pestisit fabrika atıklarının akar ve durgun sulara boşaltılması, tarım ilaçlarının kullanıldıktan sonra boş kutularının gelişigüzel tarla etrafında atılmasıyla bu atıklar yeraltı sularına bulaşmaktadır. Suya gecen pestisit, canlılarda birikime ve canlıların kitle halinde ölümlerine yaşama yerlerini değiştirmelerine, yumurta koymaları ve üremeyi durdurmaları nedeniyle sucul canlılara zarar vermektedir. Balıklar solungaçlarıyla su ortamında pestisit kalıntılarına maruz kalarak veya dokularında kirleticileri biriktirmiş olan türlerle beslendiklerinden pestisitlere bulaşabilir veya zehirlenebilir. Pestisitlere maruz kalan su canlılarında pestisit miktarına göre akut zehirlenmeler olabildiği gibi, kronik zehirlenmelerde olabilir. Balıkların pestisitlere uzun süre maruz kalması strese neden olmakta ve çabuk av olmalarına, uygun olmayan sulara giderek yaşamalarını olumsuz etkilemektedir bazı herbisitlerin ise balıkların normal göçünü engellediği için hayat çemberlerinde ciddi aksaklıklar meydana geldiği, kirli sulardan uzak alanlara yumurtlamak isteyen balıkların yumurtlama zamanlamasında farklılıklara neden olduğu araştırmacılar tarafından görülmüştür (Murthy et al. 2013). Pestisitlere uzun süre maruz kalan balıkların tüketilmesi insanlar özellikle çocuklarımızın sağlıkları acısından son derece sakıncalıdır. Toksik maddelerin sucul organizmalarda birikimi ve besin zinciri pestisit, sucul bitkiler, algler, ilkel hayvanlar, balıklar ve deniz kabukluları ve insanlar şeklindedir.
Halk sağlığı açısından önem taşıyan balıklarda pestisit etkisi ve insanlara verdiği zararlar önemsenmeli balıklarda pestisit kalıntıları izlenmelidir.
Balık festivalinde dört çocuk sahibi bir anne ilk kez bu festivalde çocuklarının ve kendisinin balık ekmek yediğini söylemişti bu haberi izlediğimde çok duygulanmıştım ve beni çok etkilemişti. Bu haftaki yazımı araştırırken düşündüm de belki de anne kendi sağlığını ve çocuklarının sağlığını maddi imkansızlıklar nedeniyle bu güne kadar korumuş olabilirdi her şerde bir hayır aramak gerekir.
Sağlık dolu günler dileğimle.

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.