Konya
°C
Yeni Meram

RUHSAL ÇIĞLIKLARIMIZI KİM DUYACAK?ÇÜNKÜ DÜNYADA İKİNCİ SIRADAYIZ!

RUHSAL ÇIĞLIKLARIMIZI KİM DUYACAK?ÇÜNKÜ DÜNYADA İKİNCİ SIRADAYIZ!- Medine EKMEKCİ- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
12.10.2024 00:42
11.10.2024 14:44
0
1777
ABONE OL

Ülkemizde ruh sağlığı sorunları, son yıllarda giderek artan bir endişe kaynağı haline geldi. Daha dün açıklanan istatistikler, ülkemizin bu alanda dünya genelinde maalesef ikinci sırada yer aldığını gösteriyor!
Bu durumun altında yatan nedenleri anlamak ve çözüm önerileri geliştirmek, hem bireysel hem de toplumsal düzeyde önemlidir. Bu yazımda sebeplerin tamamına değinemesek de bir kısmını ele alacağım.
21. yüzyılda maalesef ruhsal sorunlar çağımızın en büyük problemi haline gelmiş durumdadır. Herkesin dilinde depresyon, panik atak vs. gibi birçok psikolojik kavramlar duyarız. Düşünebiliyor musunuz, her 100 kişiden 60'ı antidepresan kullanıyor.. Yan etkilerine hiç girmeyeceğim..
Yaşadığımız modern çağın bir sonucu mudur, teknolojinin bir yan etkisi midir, ya da yediğimiz içtiğimiz besinlerdeki birçok katkı maddelerinin, doğal olmayan şeylerin vücudumuza verdiği zararın bir tesiri midir tam bilemiyorum ama hayata baktığımızda insanların çoğunun mide, bağırsak sorunlarından muzdarip olduğunu, belki bunun ortaya çıkardığı gerginlik ve huzursuzlukla da bazı psikolojik sorunlara yakalandığını görüyoruz veya duyuyoruz..
Zaten kalın bağırsağı bozulan bir insanın pek çok dengesi de bozulmuş demektir. Çünkü uzmanlar ikinci beyin olarak tanımlıyor. Bu konuda sıkıntı yaşayan insanlara bakın vesveseleri de çoktur..
Şeytanın kurduğu vahim tuzaklardan olan; türlü evham, vesvese, sûi zanlarla aklımızı ve kalbimizi zehirli düşünce bombardımanına tutup ruhumuza sıkıntılar vermektir. Bilhassa günümüz insanı bu dertten çok muzdarip.
Psikolojik ve hatta psikiyatrik bozukluklara yol açan bu sinsî tuzağa düşmemenin yolu, “hüsn-i zan mümkün olduğu yerde sû-i zan etmemektir.”
İnsan zihnine gelen şeytanî vesveseleri uzaklaştırmanın en etkili yolu Allah’ı zikretmektir. Kuran’da şöyle buyurulmuştur: “Eğer şeytandan bir vesvese gelip seni dürterse hemen Allah’a sığın.”
Bu arada doğru nefes alıp vermeyi bile bilmeyen bir milletiz. Vücudumuzun büyük oranda ihtiyacı olan suyun yerine çayla telafi ediyoruz. Spor deseniz hak getire.. Millete sorsanız, İcardi'nin anasının atasına bilirler. Ama pankreasın nerede, karaciğerin nerede, desen afallar kalır. Yani bu ruhsal hastalıkları tanımlarken, konuya ruhsal zihinsel ve bedensel olarak bakmamız gerekiyor..
Fark ettiğim şeylerden birisi; aklımızı ve kalbimizi zehirli düşüncelerden temizlediğimiz, niyetimizi hâlis ve gönlümüzü hoş tuttuğumuz oranda mutlu ve başarılı oluruz.. Ruhumuzun çığlıklarını duyup şifalandığımız bir ömür diliyorum. Hayat yolculuğumuzda hepimize başarılar!

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.