Konya
°C
Yeni Meram

Sanayimiz 'SAVUNMA'ya geçiyor…

Sanayimiz 'SAVUNMA'ya geçiyor…- Muhammet GÜMÜŞ- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
22.11.2021 01:58
22.11.2021 09:22
0
2004
ABONE OL

Şehrimizi ifade etmek için birçok özellik ve niteliğini saymamız mümkün olabiliyor. Sanayi, tarım, turizm, spor, şehirleşme, kültür sanat ve gastronomi gibi birçok özellikleri dile getirebiliyoruz. Ancak geçtiğimiz hafta içinde gördüklerimizden sonra savunma sanayisini de tescilli olarak eklememiz mümkün.
Daha önce bu alanda yapılan çalışmalar mevcut olmasına rağmen bilinirliliği yetersiz olduğundan öncelikle bu şehirde yaşayanların çoğunluğu bundan habersizdi.
Ama geçen hafta Konya Sanayi Odası tarafından düzenlenen Savunma Sanayi Tedarikçi Buluşmaları sonrası, bilgi eksikliği yerini dolu dolu bilgiye bıraktı.
Çünkü Savunma Sanayi Başkanlığı ve Konya Sanayi Odası tarafından bu yıl 6.'sı düzenlenen 'Konya Savunma Sanayi Tedarikçi Buluşmaları Fuarı'nda savunma adına şehrimizde yapılan üretimler sergilendi. Ziyaretçiler, verilen bilgilerin yanı sıra üretilen ürünleri şaşkınlık ve memnuniyetle incelediler.
Yazımın başında da belirttiğim gibi artık şehrimizde "Savunma Sanayi" gerçeği var. Hatta bu gerçek öyle bir konuma ulaşıyor ki şehrimiz savunma sanayi adına vazgeçilmez olacak. A SELSAN yatırımı sonrası bilinirliği ve yatırımcı iştiraki artan şehrimizin bu fuar sonrasında değeri daha da artacak.
Hafta sonu yaptığım ziyarette stantlardaki ürünleri inceleyen genç arkadaşlarımızı görmek de beni ayrıca mutlu etti. Çünkü gençlerimizin bu alanda kendilerini geliştirmeleri ve yetiştirmeleri ülkemizin geleceği adına büyük önem taşıyor. Zaten fuarın açılış programı sonrasında gerçekleşen imzalar da bunun bir göstergesiydi.
Konya genelinde eğitim veren 5 okul da, fuarda çalışmalarını kendi stantlarında sergileme imkânı buldu.
Düzenlenen bu fuarda son yıllarda okul bünyesinde yaptıkları üretim ve projelerle takdirleri üzerine toplayan Huğlu Savunma Sanayi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Üzümlü Savunma Sanayi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Selçuklu Mehmet Tuza Pakpen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Selçuklu ASELSAN KONYA Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile Ereğli Fatih Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi açtıkları stantlarda çalışmalarını tanıttı.
7’den 70’e tüm yaş aralığının ziyaret ettiği fuarda ülkemizin yanı sıra şehrimizin hangi aşamalara geldiğini görmek gelecek nesillerimizin bu anlamda daha da ileri gideceği inancımı pekiştirdi.
Elbette ürünlerin hepsi birbirinden farklı ve değişik teknolojiye sahip ancak fuarı birlikte ziyaret ettiğim babamın bir ifadesi, üzerinde düşünülmesi gerekin bir mesaj niteliğindeydi.
Lazer güdümlü roketlerden son teknoloji teçhizatları incelerken babamın kullandığı “Tabii ki bu ülkenin çok düşmanı olur. Bir zamanlar savunma adına bağımlı olduklarımız bugün karşısında bunları görünce elbette bize muhabbet beslemeyecektir. Bu üretimlerin önüne geçmek ve engellemek için her şeyi yapacaktır” ifadesi aslında son zamanlarda olan bitenin de özeti gibiydi.
Zaten açılışta yaptığı konuşmada önemli cümleler ifade eden Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir de, ülkelerin savunma ve güvenlik ihtiyaçlarının karşılanmasında teknolojik bağımsızlığın her zamankinden daha önemli bir konu haline geldiğinin altını çizmişti.
Türkiye’nin 18 yıldır savunma sanayi alanında yakaladığı başarının artan bir ivme ile devam ettiğini söyleyen Demir’in “Türkiye’nin karşı karşıya olduğu tehditlere ve jeopolitik konumu gereği bundan çok daha iyi yapmasının bir gereklilik olduğunu çok net görüyoruz. Geleceğe yeniliklerle beraber yürüyeceğiz. Bunu şiar olarak önümüze koymamız gerekiyor. Geleceğe yönelik teknolojilerde Türkiye’nin bazı alanlarda dünyanın en iyileri arasında oynaması gerektiğini bunun mutlak bir şart olduğunu vurguluyorum. O bakımdan bazı alanları kendimize hedef seçip o alanda, teknoloji derinliğini yakalamamız, sahaya oyun değiştirici, bizi üstün kılıcı bazı unsurları devreye koymamız gerekiyor. Türkiye’de sanayicimiz çok cesur. Sanayici bir kahramanlık. Sanayi ekosisteminiz başarılı değilse, savunma sanayi tek başına başarılı olamaz. Üniversiteler başarılı değilse, uzun soluklu sürdürülebilir başarı yakalamak mümkün değil” şeklindeki sözleri yapılması gerekenlerin daha da artarak gerçekleşmesi şeklinde oldu.
Ben tekrar bu önemli buluşmada emeği geçenlere teşekkür ediyor, yatırımı ile destek veren sanayicilerimizi yürekten kutluyorum.
Kalın sağlıcakla...

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.