ŞAP HASTALIĞI
ŞAP HASTALIĞI- Tülin KALIN AYSAN- Yeni Meram Gazetesi
Çift tırnaklı hayvanlar şap hastalığının doğal konakçılarıdır. Bu hayvanlar arasında sığır, koyun, keçi, domuz, manda, deve, geyik, ceylan, akla ilk gelen hayvanlardır. Hastalık çok bulaşıcıdır. Hayvancılık sektöründe Şap hastalığına bağlı ekonomik kayıplar yüksektir. Hastalığın ekonomik kayıpları arasında hayvan ölümleri, süt ve et veriminde düşme, üreme performansında düşme sayılabilir. Ayrıca hayvan pazarlarının kapanması ticarete getirilen kısıtlamalar bu ekonomik kayıpları artırmaktadır.
ŞAP HASTALIĞININ bulaşmaması için Enfekte olan hayvanlarla direk temastan kaçınmalıyız. Önlem olarak hayvan hareketlerinin kısıtlanması gereklidir. Şap virüsünün hayvansal ürünlerde uzun süre canlı kalabildiği ve bu yolla yayıldığı bilinmektedir Avrupa’da 2001 yılında görülen şap hastalığı salgınının Asya’dan kontamine etler vasıtası ile bulaştığı düşünülmektedir. Şap Hastalığı oldukça bulaşıcı bir hastalık olduğu için mümkün olduğunca kısa süre içinde ve en geç 24 saat içinde işletmede önlem alınması zorunludur.
Irak'ta şap hastalığıyla ilgili gelişmelerin ortaya çıkması üzerine, Şap Enstitüsü Müdürlüğümüze incelenmek üzere farklı mahallerden numuneler gönderilmiştir, bir numunenin, daha önce ülkemizde rastlanmayan SAT-2 serotipi olduğu tespit edilerek etken izole edilmiş olup hastalığın ülkemize sıçramasının engellenebilmesi için sınır gözetim ve yol kontrol faaliyetlerinin artırılmasına ilişkin gerekli tedbirler alınmıştır.
Sahada yapılan çalışmalar sonucunda SAT-2 serotipi şap hastalığını taşıyan ilk vaka tespit edilmiştir.
Şap Enstitü Müdürlüğümüz tarafından yürütülen çalışmalar neticesinde ise SAT-2 serotipine karşı aşılama başlatılmıştır. Hastalığın yayılmasını önleyici tüm tedbirler alınmış olup, kesim, ithalat ve ihracat amaçlı yapılan sevkler dışında, şap hastalığına duyarlı tüm hayvan hareketleri (il içi ve il dışı) ilkbahar şap aşılama kampanyası süresince ülke genelinde durdurulmuştur.
Güvenilir gıdaya erişimin gittikçe zorlaştığı günümüzde denetimlerin teoride değil uygulamada ivedilikle artırılması dileğimle sağlıklı günler dilerim.
-
Henüz yorum yapılmamış.İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.