Konya
°C
Yeni Meram

SELÇUK ÜNİVERSİTESİNİN OLUŞTURDUĞU POTANSİYEL (1)

SELÇUK ÜNİVERSİTESİNİN OLUŞTURDUĞU POTANSİYEL (1)- Abdurrahman KUTLU- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
24.03.2022 01:49
23.03.2022 15:50
5
2748
ABONE OL

Konya’nın uzun süren üniversite hayali 1975 yılında Süleyman Demirel’in Başbakanlığı döneminde Selçuk Üniversitesi’nin kurulması ile gerçekleşmiştir. Ve yine O’nun tarafından Zindankale’ de bugün Mareşal Mustafa Kemal Atatürk İlköğretim Okulu olarak kullanılan binada açılışı yapılmıştır. Bir ortaöğretim binası olarak planlanan bir binada başlayan Selçuk Üniversitesi, sıkıntılı dönemlerden geçerek zaman içinde büyüdü, gelişti. Üniversitenin başlangıcından itibaren görev yapmış üniversite idarecileri, akademik ve idari kadrolar, Konya siyasileri ve mahalli yöneticileri, hayırsever Konya halkı, adı bilinen, bilinmiyen birçok kişinin, üniversitede emeği ve katkısı olduğuna şüphe yok. O hizmetleri yapan ve katkıları yapanlardan rahmete kavuşanlara Allah’dan rahmetini esirgememesini, hayatta olanlara sağlıklı, hayırlı ömürler vermesini diler, onların hepsini hayırla anarız.
Biz de Tıp Fakültesi öğretim üyeliğinin yanında, iki dönem rektörlük görevi ile (Kasım 1995- Kasım 2003) Selçuk Üniversitesinde ülkemize değişik bir boyutta hizmet etme fırsatı bulduk. O dönemde liyakatlı bir ekiple, akademik ve idari kadroların gayretleriyle Selçuk Üniversitesinde önemli gelişmeler ortaya kondu. Üniversite her yönden büyüdü, gelişti ve donanımlı hale geldi. Bu dönemde devletin verdiği ödenekler planlı, tasarruflu kullanılırken, üniversitenin kendi kaynakları artırılmış ve özel sektörle ortak projeler geliştirilmiştir. O dönemde özel sektör tarafından üniversiteye 150 milyon dolara yakın yatırım yapılmıştır. Bu anlayış içinde devlet ödenekleri kullanılmadan üniversitenin kendinin oluşturduğu kaynaklardan üniversitenin bazı binaları, spor tesisleri, öğrenci yurtları, bilgisayar yatırımları, ağaçlandırma ve damlama sulama sistemleri, kütüphanelere kitap alımları, bazı alt yapı yatırımları yapıldı. Ülkenin içinde bulunduğu 2000 yılı ekonomik kriz döneminde, ülkenin en büyük yatırımlarından biri olan, üniversitenin uygulama oteli kampüs alanında üç yıl içinde bitirilmiştir. 49 yıllığına, Yap-İşlet-Devret modeline göre yaptırılan ve 120 milyon dolara malolan bu otelin, sözleşmesi yapıldığı günden itibaren devletin belirlediği mevzuata göre üniversite yapımcı firmadan kira almaya başlamış ve her yıl enflasyon oranında kira artışı yapılarak kira almaya devam etmektedir. Üniversite Kampüsünde yer alan bu otelin adı başlangıçta Hilton, sonra Rixos, şimdi Grand Otel olmuştur. Üniversite bu otelden 1998 yılından beri kira almakta ve 2047 yılına kadar kira almaya devam edecektir. Bu yıl üniversitenin alacağı kira bedelinin tahminen 2 milyon TL civarında olduğunu tahmin ediliyor. Otele yapılan 120 milyon dolar yatırımın, o kriz ortamında %90’nı Konya’da kalmıştır. Davetimiz üzerine Üniversite Kampüs alanına bu büyük yatırımı yapan Konya’lı hemşehrimiz, değerli iş insanı Mustafa Sert beydir. Turizm ve Otelcilik Bölümü öğrencileri başta olmak üzere, bütün üniversite öğrencileri için bir eğitim birimi olarak gördüğümüz uygulama oteli üniversitenin bir zenginliğidir. Sayın Mustafa Sert bey bu otelin inşaat safhasında hiç haketmediği şekilde, inşaat ruhsatının keyfi olarak verilmemesi üzerine Konya’ya küsüp gitmemiş, HİLTON markasını Konya’ya getirmeyi başarmış ve Hilton oteller zincirinde yer alan en prestijli otellerinden birini Konya’ya kazandırmıştır. Bu otel Konya’nın ilk beş yıldızlı oteli olmuş ve Konya’nın dünyaya tanıtımında büyük rol oynamıştır. Sayın Mustafa Sert bey otelden önce, Selçuk Üniversitesi Kampüsünün ortasına, bütün okulların ihtiyacına yönelik 6 bin metre kare kullanım alanı olan Yabancı Diller Okulu binası yaptırmıştı. Konya’da merhum annesinin adı ile anılan donanımlı güzel bir de ilköğretimokulu yaptırmıştı. Onun için Selçuk Üniversitesi Sayın Mustafa Sert beye her zaman şükran duyguları içindedir.

HABER YORUMLARI
  1. Hasan Yalçın
    2022-03-24 10:08:09
    Hangi şehrimiz olursa olsun ülkemize hizmet eden herkese şükranlarımızı sunuyoruz.Değerli arkadaşım doğup büyüdüğünüz Konya'ya ve Selçuk Üniversitesine yapmış olduğunuz güzel hizmetlerinizden dolayı sizi kutluyorum.
  2. Mehmet Aydın
    2022-03-24 19:57:06
    Selçuk üniversitesi azim döneminizde tam bir. Akademik kurum oldu.Allah sizden ve değerli Ekibinizden razı olsun değerli rektörüm.prof.dr.mehmet Aydın
  3. Atilla Öztürk
    2022-03-31 23:57:54
    Sayın rektörüm, kaleme aldığınız bu güzel ve kadirşinas yazınızdan çok etkilendim. Zira bahsettiğiniz yıllarda Mustafa Sert beyefendinin şirketlerinde görev yapmış genç bir yönetici olarak başta saygıdeğer patronumun ticari zekası, bilgisi ve zengin tecrübelerinden çok şey öğrenme fırsatı elde ettim. Sayın Sert'in doğruluğundan ve üstün ahlakından hep feyz aldım. Mustafa bey, sadece Konya'mız için değil, tüm ülkemiz için büyük bir şans ve değerdir. Yetiştirdiği insanlar ülkemizin ve dünyanın dört bir tarafında başarılı işlere imzalar atmaktadır. Yine yazınızda bahsetmiş olduğunuz yatırımlar ve bağışların vuku bulduğu dönemlerde tarafıma tevdi etmiş olduğu görev ve sorumluluklar sayesinde hem güzel Konya'mızı, hem de üniversitemizi ve bu bağlamda sizi de tanıma şerefine nail oldum. Gerek üniversitemize gerekse Konya'ya yapmakta olduğunuz hayırlı ve başarılı işlere gurur ve mutlulukla şahitlik ettim. Sağ olunuz, var olunuz. Saygıdeğer büyüklerim Mustafa Sert beyefendiye ve zat-ı alinize sağlık, sıhhat ve mutluluklar diliyorum.
  4. Turan Doyuran
    2022-04-01 07:53:32
    Değerli ağabeyimiz Mustafa Sert beyin Konya’ya yaptığı çok büyük hizmetlerinden dolayı takdir ve teşekkürlerimizi iletiriz.
  5. Ali gürbüz Dayıoğlugil
    2022-04-01 13:46:55
    Gerek şelçuk üni. Gerekse hilton olarak başlayan ve halen konyamız hizmet eden binanın yapımında emeği geçen hocam A.Kutlu, M.Sert ailesi, Hiltonu başarıyla temsil eden E Akçakaya ve tüm emeği geçen herkese bir Konya evladı olarak şükranlarımı sunarım Vefat edenlere rahmet dilerim yaşayan tüm dostlarıma da saygılar sumarım Ecz. A.G.Dayıoğlugil