Konya
°C
Yeni Meram

TARIMSAL ÜRETİMDE YENİ DESTEKLEME MODELİ

TARIMSAL ÜRETİMDE YENİ DESTEKLEME MODELİ-Tülin KALIN AYSAN- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
22.06.2022 01:25
21.06.2022 14:26
0
1941
ABONE OL

Tarım ve Orman Bakanımız Prof. Dr. Vahit Kirişçi, tarımsal üretimde yeni destekleme modeli hakkında yapmış olduğu açıklamalara göre: Çiftçiye gübre-mazot, besiciye yem desteği AYNİ olarak sağlanacak. üreticiye ihtiyacı olan gübre-mazot verilecek, hasattan sonra üretici ürünü sattığında, devlet alacağını mahsuplaşacak.
Bir yıl tarlasını ekmeyip boş tutanın tarlası devlet aracılığıyla başkasına kiralanacak. "Nakdi değil AYNİ destekleme modeli olacak örneğin arpa yetiştireceksiniz. Gideriler hesaplanacak( Üreticinin tarlası kendinin değilse tarla kirası, tohum, gübre, ilaç, mazot, hasat giderleri, sulama maliyeti (vb) maliyeti toplanıp, ürünün üretim miktarı da satış fiyatlıda belli olunca Üreticinin zarar etmesi önlenecek FARK ödemesi yapılacaktır.
SADELEŞTİRİLMİŞ DESTEKLEME MODELİNE GECİLECEK
Türkiye 23.4 milyon hektar işlenen tarım arazisi varlığının yanında birde "Göç, veraset, ilgisizlikten terk edilmiş tarım arazilerinin yeniden tarıma kazandırılması için çiftçiye % 75 sübvanse edilen tohum, sertifikalı tohum kullanmasını, yağmurlama ve damlama sulama yapmasını teşvik eden tarımsal destekler alet, ekipman, güneş enerjisi santrallerin vb destekler verilmektedir. Bitkisel üretimde, un, yağ, şeker; hayvansal üretimde ise yumurta, et, süt stratejik ürün. Olduğu için öncelik bu ürünlerin üretimi olacak destekler sadeleştirilecektir.
"SÖZLEŞMELİDE SİGORTA ZORUNLU OLACAK
Sigorta zorunluluğu olacak. Gelir kaybını da karşılayan sigorta poliçesi düzenlenecek. Hayvancılıkta da sigorta zorunlu olacaktır.
TARLASINI EKMEYENİN TARLASI KİRALANACAK
Planlı üretim tarımda dijitalleşme Ülkenin ihtiyacı doğrultusunda üretimin yapılması örneğin yeterince arpa üretimi kaydı sisteme girilmişse sistemde tarlanızda üreteceğiniz başka ürün alternatifleri görülecek eğer üretici sisteme bilgilerini girmezse desteklerden faydalanamayacaktır. Üretici sisteme kaydını yaptı fakat üretim yapmaz ise tarla kiraya verilecek devlet aracılık edecektir. Devlet kiralamayacaktır. Üretici arazisini kiraya vermek istemezse, kullanım hakkı ile mülkiyet hakkını birbirinden ayrılacaktır. Üretimin kayıt altına alınması planlı üretim . ihtiyaca göre destekleme modeli nakit değil ayni katkı olan destekleme modelinin ivedilikle uygulanması dileğimle. Tüm gerçek üreticilerimize hayırlı olsun

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.