Konya
°C
Yeni Meram

TOPRAK ANALİZİNİN VERİM VE KALİTADEKİ ÖNEMİ

TOPRAK ANALİZİNİN VERİM VE KALİTADEKİ ÖNEMİ- Tülin KALIN AYSAN- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
21.09.2022 01:28
21.09.2022 09:06
0
2043
ABONE OL

Tarımsal üretimde gübrelemeyi doğru yapabilmek için toprağımızdaki bitki besin elementlerinin cins ve miktarlarını bilmeliyiz böylece yetiştireceğimiz bitkinin ihtiyacı olan gübrelemeyi yapabilelim. Ekimden önce mutlaka üreticilerimizin toprak analizlerini yaptırmalarını, analiz sonuçlarına göre gübre kullanmalarını tavsiye ederim.
Faydalı bir gübreleme, toprak analizi sonucuna göre yapılan gübrelemedir. Doğru bir toprak analiz sonucu elde etmek için de toprak numunesi uygun şekilde alınmış olmalıdır. Numune alınacak sahanın toprak ve arazi karakteristikleri tespit edilmelidir. Çünkü bir yerin toprağı diğer bir yerin toprağına benzemediği gibi, aynı yer ve tarlalardaki topraklar bile birbirine benzememekte, değişik tip ve karakterde olabilmektedir. Bu nedenle, numune alınacak arazi parçası veya tarla belirtilen özellikler bakımından benzer olmalıdır. Bunlar; topoğrafya, verimlilik, drenaj, toprak rengi, toprak tektürü, toprak üzerindeki bitki örtüsü, arazinin jeolojik yapısı, taşlılık. TOPRAK ANA MATERYALİNİN TÜRÜ Numune alınacak tarla veya arazi bu özellikler bakımından benzer ise 20–40 dekar veya 40-60 dekarlık sahadan bir adet temsili numune alınabilir. Bu özellikler bakımından farklılıklar varsa arazi veya tarla parçalara bölünerek daha fazla temsili numune alınmalıdır. Nerelerden numune alınmaz? •Sap kök veya yabani otların yığın halinde yakıldığı yerler •Hayvan gübresinin bulunduğu yerler •Tarlanın tümsek veya su birikmesi olan çukur noktalar •Dere, orman, su arkı ve yollara yakın arazi kısımları •Binalara yakın alanlar •Sıraya ekim yapılan yerlerde sıra üstleri •Su biriken kısımlar, akarsu ve sel başmış yerler. Harman yeri veya hayvan yatmış yerler •Önceden gübre yığılmış yerler Toprak numunesi almak için uygun olmayan yerlerden toprak örneği alındığı takdirde, bu örneklerden elde edilecek analiz sonuçları yanlış gübreleme programlarına sebep olabilir. Nasıl numune almalıyız? Tarlanın genişlik durumuna göre en az 10 en fazla 20 noktadan numune alınmalıdır. Numunenin alınacağı noktalar aşağıda gösterildiği gibi işaretlenmelidir. Numune alınacak noktalar belirlendikten sonra bu noktalardan “V” şeklinde çukurlar açılır. Bu çukurların derinliği 0-20 cm. olmalıdır. Çukurların düz kenarından paslanmaz çelikten kürekle 2 cm. kalınlığında, 3-4 cm. eninde ve 20 cm. boyunda bir toprak sütunu elde edilir. Bu toprak sütunu temiz bir plastik kova içine doldurulur.(Üretilecek ürünlere göre toprak derinliğine dikkat edilmelidir) Kovada biriktirilen 10 veya 20 adet toprak sütunu, temsili numune elde etmek için el ile iyice karıştırılır. Numune içerisindeki bitki artıkları ve taşlar el ile ayıklanıp, Geriye kalan toprak örneği, numune kabı veya torbasına (tercihen bez veya naylon torba) doldurulur ve ağzı bağlanır. Numune kabı veya torbasının içine veya dışına yapıştırılacak veya bağlanacak olan iki etiket kurşun kalem ile doldurulur. Bu etikette aşağıdaki bilgiler kayıt edilmelidir. Numune alınan İl, İlçe, mahalle -Tarla sahibinin Adı-Soyadı -Arazinin bulunduğu mevkii ve alanı (dekar) -Bir önceki ekilen bitkinin adı -Yeni ekilecek olan bitkinin adı -Numunenin alındığı tarih gün /ay/ yıl olarak -Arazinin sulu veya kuru olduğu etiket üzerine yazılmalıdır.
Üreticilerimizin bitkisel üretimde kaliteli ve bol ürün alabilmesi için gübre kullanımı önemlidir. Gübre; bitkinin beslenmesinde, toprağı bitki besin maddeleri bakımından zenginleştirmek için uygulanır. Toprağın bitki besin maddesi ihtiyacını karşılarken gübreyi toprağa uygun zamanda bitkinin ihtiyacı olan cinsten ve uygun miktarlarda atmalıyız ki, faydalı ve ekonomik olsun. ÇOK gübre çok ürün demek değildir. Bilinçli gübre kullanarak milli servetimiz olan topraklarımızı sürdürülebilir şekilde kullanıp koruyalım.

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.