Konya
°C
Yeni Meram

TRAKYA'DA AYÇİÇEĞİNDE ÇAYIR TIRTILI İSTİLASI

TRAKYA'DA AYÇİÇEĞİNDE ÇAYIR TIRTILI İSTİLASI- Tülin KALIN AYSAN- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
20.07.2022 01:32
19.07.2022 14:33
0
2001
ABONE OL

Trakya'da ayçiçeği tarlaları 'çayır tırtılı' popülasyonunun yoğunluğundan dolayı önemli zarara uğradı. Trakya’da çiçekleri açarak üretim alanlarını sarı renkle boyayan ve üreticilerimizin ‘sarı gelin’ güne bakan olarak adlandırdığı ayçiçeği tarlalarında ‘çayır tırtılı’ zararı yoğun olarak görülmüştür.
Çayır tırtılı ayçiçeği bitkisinin kökünden başlayarak yaprak ile çekirdek kısmına kadar yiyerek zarar vermektedir. Edirne ‘de Karaağaç mahallesinde Tekirdağ ve Kırklareli’deki ayçiçeği tarlalarında etkili olan tırtıl, bitkiyi kökten başlayıp yaprak ve çekirdek kısmına kadar yiyerek, büyük verim kaybına neden olmuştur.
Çayır tırtılı zararlısının yaşam döngüsü dikkate alındığında zararlı ile mücadelede üreticilerimizin verim kaybı yaşamaması üretimde zarar görmemesi için kendi ayçiçeği tarlarında kendi kontrollerini yaparak, zararlı ile karşılaşmaları durumunda yer aletleri ve insansız hava araçları (dron) ile ilaçlı mücadele yapmaları gerekmektedir.


"İLAÇLAMA ARILARIN AKTİF OLMADIĞI GECE SAATLERİNDE YAPILMALIDIR’’


"İlaçlı mücadele yapacak olan üreticilerimizin ayçiçeğin çiçek döneminde bulunması nedeni ile ilaçlama yapılacak bölgedeki arıcılarımızı bilgilendirmesi ve ilaçlamalarını arıların aktif olmadığı gece saatlerinde yapması uygun olacaktır.
Ayçiçeği tarlasında tırtıl nedeniyle YAŞANAN VERİM KAYIPLARI YAKLAŞIK %40 olmuştur.
Tırtıllar çok hızlı yayıldığı için en kısa sürede ilaçlama yapılmalıdır. Popülasyona bağlı olarak tarla 1 gün içerisinde tamamen zarara uğrayabilir. Verimde kayıplar yüzde 60-70’lere çıkabilir.
Gıda fiyatlarının yüksek olduğu girdi fiyatların çok yüksek olduğu bu dönemlerde özellikle ayçiçeği yetiştiriciliği zor ve su tüketimi fazla olduğu için mümkün olduğunca tarlalarımızı sık sık kontrol etmeli zarara uğramadan önlem almalıyız.
Bu konuda özellikle belirtmek isterim ayçiçeği üretiminde gerçekten üreticilerimiz bayram tatilinde bile sahada sulama ile ailecek emek vermekteler kendim bizzat kurban bayram ziyaretimde bunlara şahit oldum tarımsal faaliyetler teknoloji ve insan kaynakları yetersiz olduğunda çok zor.
Üreticilerimizin bu üretim sezonunda emeklerinin karşılığını alması dileğimle.

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.