ÜNİVERSİTELER KONYA’NIN ZENGİNLİĞİDİR
ÜNİVERSİTELER KONYA’NIN ZENGİNLİĞİDİR- Abdurrahman KUTLU- Yeni Meram Gazetesi
Bugün Konya’da üçü devlete, ikisi vakıflara ait olmak üzere beş üniversite bulunuyor. Devlet üniversiteleri Selçuk Üniversitesi (SÜ), Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) ve Konya Teknik Üniversitesi (KTÜ). Vakıf Üniversiteleri Konya Karatay Üniversitesi (KTOÜ) ve Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi (KGTÜ).
Bu üniversitelerin hepsi özellikleri ve sahip olduğu değerlerle Konya’da çok önemli bir yere sahip olup, şehrin omurgasını teşkil ederler. Bunun Konya’nın yöneticileri başta olmak üzere, Konya halkının farkında olunduğuna şüphe yok.
Üniversiteler bilimin üretildiği, geliştirildiği ve içesinde birçok araştırmacıyı barındıran özellikli kurumlardır. Bilim teşvik ve itibar gördüğü ortamlarda gelişir. Üniversiteler 18-25 yaşlarında idealleri ve hayalleri olan birçok öğrenciyi, üstün yetenekleri barındırması ile özellik taşır. Bu genç yetenekler ülkelerin geleceklerini ifade eder. Bu yönden üniversiteleri sadece nüfus olarak değerlendirmek yanlış olur. Bütün bunlardan da anlaşılacağı gibi; üniversiteler üzerinde çok titizlenilmesi ve önem verilmesi gereken nazlı kurumlardır. Bugün Amerika’nın bilimsel gelişmeleri elinde tutmasında ve artı değerlerin kazanılmasında en büyük güç ve zenginlik kaynağı, dünya üniversiteleri arasında ilklerde yer alan itibarlı üniversiteleridir. Üniversitelerine önem veren, onları bütün imkanları ile destekleyen ve teşvik eden ülkelerin geleceklerinin her yönden daha parlak ve ümitvar olduğu anlaşılmış önemli bir gerçektir. Günümüzde gelişmiş ülkeler bir çok alandaki rekabetlerinin arasına üniversitelerini de koymuşlardır. Bu şekilde sadece bilimsel gelişmeleri yapmıyorlar, aynı zamanda dünyanın her tarafından üniversitelerine öğrenci çekerek ülkelerine katma değer sağlıyorlar.
Bugün Konya’da bulunan üniversitelerin 200 bine yaklaşan öğrenci sayıları mevcuttur. Akademik ve idari personeller aileleri ile beraber düşünüldüğünde üniversiteler Konya’da 220-230 bin nüfusa ulaşılır. Bu şekilde üniversitelerin bulunduğu yöreye sağladığı ekonomik, sosyal ve kültürel katkılarının boyutlarının oldukça yüksek seviyelerde olduğu anlaşılmaktadır. Üniversiteler bu katkıları sadece şehir merkezinde değil, büyük kapasitelere ulaşmış fakülte ve meslek yüksek okulları ile ilçelerde de yapmaktadır. Şehir merkezinde olsun, ilçelerde olsun bu pastadan fırıncısından, tamircisine, ayakkabı boyacısından simitçisine, özel yurt işletmecisine, pastaneciye vb. kadar her kesim pay alır. Şehir merkezi olsun, okulların yer aldığı ilçeler olsun, üniversite öğrencilerinin sosyal, kültürel ve bilimsel etkinlikleri ile gece, gündüz dolar taşar bulundukları yerlere canlılık katarlar. Merhum Demirel Cumhurbaşkanlığı döneminde rektörler toplantılarında bize; bulunduğunuz şehirleri konservatuarlarınızla, bilimsel, kültürel ve sosyal faaliyetlerinizle uyuyan şehirler olmaktan çıkarın, şehirlerinizi canlandırın derdi. Pandemi ortamında bütün dünyada olduğu gibi, ülkemiz de bu yönden etkilenmişse de, bunun bir an önce geçmesini dilemekten başka çare yok.
Şehirlerin ve üniversitelerin en büyük tanıtıcıları ve reklamlarını yapan kesim üniversite öğrencileridir. Onların şehir, şehrin halkı ve üniversiteler hakkında verecekleri olumlu bilgilere göre yeni öğrenciler hevesle gelirler. Ülkemizin her yerinden 2, 4, 5 ve 6 yıllık okullarda okumak için gelen öğrenciler şehrin misafirleridir. Konya her yönden Türk misafirperverliğinin özelliklerini göstererek , misafir konumda olan öğrencileri daimi olarak kazanmaya çalışmalıdır. Konya’nın 50 yıla yaklaşan üniversite tecrübesi ile bu işin öneminin farkında olduğunu tahmin ederiz. Bizim dönemde Selçuk Üniversitesine yeni gelen öğrencilerimizin ailelerinin ekonomik durumlarını öğrenmek için her yıl formlar doldurtulurdu. O yıllarda öğrencilerimizin %90’nı orta ve alt gelir grubuna ait ailelerin çocuklarıydı. Bu tespit edilen değerler dikkate alınarak , öğrenci yemek fiyatları, üniversiteye ait yurtların ücretleri, yemek yardımı yapılacak öğrenci sayıları belirlenirdi. Şimdi öğrenci ailelerinin ekonomik durumları değişmiş olabilir mi bilmiyorum. Konya merkezde ve ilçelerde öğrencilerin ailelerinin ekonomik durumları, sıkıntılı dönemler de dikkate alınarak esnafıyla, bakkalı ile, manavı ile , evini kiraya vereniyle, özel yurt işletmecisiyle vb. hep beraber öğrencilere fiyatlar ve ücretler konusunda daha merhametli olunması ve onlara herzaman güleryüzlü, hoşgörülü, yardımsever davranışlar içinde bulunulması sadece Konya için değil, üniversiteler açısından da çok yararlı olacaktır. Öğrencilerden bir defada değil, daima kazanma düşüncesi geliştirilmelidir. Onun da esası iyi niyet, yardımseverlik ve az kar etmektir. Konya’da okullarını bitiren öğrencilerin Konya’dan olumlu intibalarla ayrılmasının gelecek açısından kıymeti hiç bir şeyle mukayese edilmez. Onlar gittikleri yerlerde Konya’nın masrafsız gönül elçileri olurlar. Memnuniyet içinde ayrılan bir öğrenciyi gelecek 4-5 öğrenci gibi düşününülürse, Konya’daki üniversiteleri tercihlerinin fazla olmasıyla da Konya’daki üniversitelerin giriş puanları yükselir. Daha başarılı öğrenciler Konya’daki üniversiteleri tercih ederler. Üniversiteler başarılı öğrencilerin kendilerini tercih etmeleri yarışı içindedir, olmalıdır da. Üniversitelerin başarılarında, başarılı öğrenciler tarafından tercih edilme önemli faktörlerden biridir.
-
Henüz yorum yapılmamış.İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.