Konya
°C
Yeni Meram

VUSLATIN 748. YILI

VUSLATIN 748. YILI- Mehmet HNÇERLİ- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
13.12.2021 09:10
13.12.2021 09:11
0
2243
ABONE OL

Hz. Pir'in vuslatının 748. yılını birlikte idrak etmekteyiz. Geçen seneki buruk kutlamanın ardından bu senede biraz daha göreceli kutlama yapıyoruz. Dedik ya pandemi kimseyi, hiçbir programı dinlemiyor, bildiğini işliyor. Malum virüs bir taraftan program dinlemezken aylar içerisinde de yeni varyantlar doğuruyor. Sürekli kendini değiştiriyor. Önceki yapılan aşıları dahi etkisiz hale getirmek adına elinden geleni yapıyor, yapacağa da benziyor.
Hatırlarsınız, geçen sene belli bir grubun katılabildiği açılışla bir sema programı bir de kapanış programı ile Şeb-i Arus'u (düğün gecesi) idrak edebilmiştik. Bu yıl yapılan programlarda en azından her gün gündüz ve akşam sema programı var. Ancak şehirde özlenen ve istenen ticari ve kültürel hareketlilik ise maalesef yok. Sanki bütün olumsuzluklar üst üste geldi. Mevlana Çarşısı, Altın Çarşı ve etrafındaki ticari alanları içine alan Mevlana Alanı Çevre Düzenleme Projesi henüz tamamlanamadı. Mevlana civarında şu ana kadar yapılan en büyük düzenleme ve yenileme projesi devam ediyor. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Büyükşehir Belediyemiz ortaklığındaki bu projenin acil olarak tamamlanması gerekiyor.
Belki de pandemiyi lehimize çevirmenin bir yolu olmalı. 2022 yılı vuslat programlarına kadar önümüzde tam 1 yıl var, koskoca bir yıl. Bu süreçte bir taraftan Mevlana Alanı Çevre Düzenlemesi Projesi'ni tamamlasak, diğer taraftan da kültürel ve fiziki eksiklerimizi tamamlasak. Takdir edersiniz ki, eskiden Mevlana Türbesi'ni ziyarete gelen misafirlerimizin oturup, dinlenip, yay kahve içebilecekleri nezih mekanlarımız yoktu. Gelen misafirlerimize fahiş fiyat uygulayan, vuslatı menfaate dönüştüren restoranlarımızın da kendine çeki düzen vermesi gerekiyor. Hatta vuslat haftasında, bu ve sonraki yıllarda zabıta denetimlerinin daha sık ve kapsamlı yapılmasında fayda var.
Önümüzde 1 yıl var dedik. Bu zaman zarfında Mevlana Alanı Düzenleme Projesi ile birlikte proje içeriğindeki bazı mekanların kahve ve restoran şeklinde ancak nezih bir kimlikle sunulması gerekiyor. Türbenin kuzeyinde yer alan ve imar planında yeri ayrılmış konaklama yerlerinin ve ticari alanlarının tamamlanması gerekiyor.
Bir ileri aşaması, daha önce projelendirilen ve projesi “Tennure” şeklindeki Konya Müzesinin yapılması. Ali Ulvi Kurucu Caddesi girişinde yeri ayrılan Konya Müzesinde Mevlana Müzesinde sergilenemeyen bazı eserler, hatta Çatalköyük ve Boncuklu Höyük'teki bazı tarihi eser ve bulgular bu müzede sergilenecekti.
Konya'mıza vuslat programları dahil, yılda 3 milyona yakın insan geliyor. Sadece bir müze ziyareti ile gelen ziyaretçileri göndermemeliyiz. Meram Belediyemizin Lystra, Karatay Belediyemizin Savatra tarihi kent kazıları devam ediyor. Selçuklu Belediyemizin sınırında kalan Takkeli Dağ'ın üzerindeki Gevale Kalesi de gün yüzüne çıkarılmalı. Gelen 3 milyon insan Mevlana'nın yanı sıra Konya'daki tarihi ve turistik mekanları gezmeli. Elimizin altında Sille gibi bir “açık hava müzesi” var. Hulasa Konya ile ilgili verilebileceklerin tamamı verilmeli. Ziyaretçilerin en azından 2 gün Konya'mızda konaklamaları sağlanmalı.
Bir diğer önemli konu, kültürel faaliyetler. Mevlana'nın vuslatının yıl dönümleri ve Mistik Müzik Festivali gibi etkinliklerin artırılmasında fayda var. Büyükşehir ve ilçe belediyelerimizle ortaklaşa kültürel geziler ve programlar icra edilmeli.
Mevlana alanı civarında farklı programlar icra edilebilir. Başta inanç turizmi olmak üzere, Konya yemekleri, Mesnevi dersleri, el sanatları kursları, farklı konu ve branşlarda festivaller...Örnekler çoğaltılabilir. Çatalhöyük ve Boncuklu Höyük yanında İpek Yolu güzergahında yer alan hanlar gün yüzüne çıkmayı ve ziyaretçilerini bekliyor.
“Sema”yı başta biz Konyalılar öğrenmeliyiz. Semada verilmeye çalışılanı ve nefis terbiyesini öğrenmeliyiz. İşin ehli olan, öğretici, gönül ehli insanlarımızla beraber yıl boyu sema ve Mesnevi dersleri vermeliyiz.
Hulasa, 748. Vuslat Yıl Dönümünü de birlikte idrak etmekteyiz. Rabbim ömür verirse 749 ve ondan sonraki vuslat törenlerine ve Şeb-i Arus gecelerine de daha bilgili ve donanımlı şekilde kavuşmak ümidiyle.
Hz. Pir'in bir sözü olmadan bitirmek namümkün:
“Her gün bir yerden göçmek ne iyi,
Her gün bir yere konmak ne güzel,
Bulanmadan, donmadan akmak ne hoş.
Dünle beraber gitti cancağızım,
Ne kadar söz varsa düne ait…
Şimdi yeni şeyler söylemek lazım…”

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.