Konya
°C
Yeni Meram

YENİ MERAM 75 YAŞINDA

YENİ MERAM 75 YAŞINDA- Mehmet HANÇERLİ- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
29.08.2024 00:24
28.08.2024 12:10
1
2290
ABONE OL

İlk baskısı 28 Ağustos 1950'de çıkmış Yeni Meram'ın. 75. yıla bugün girdik. Yerelde Konya'mızın en köklü gazetelerinden. Bugüne kadar da yayınına hiç ara vermeden devam etmiş. Kurucusu da Ahmet Bahçıvan, rahmetlinin lakabı ise “Takva” herkes öyle biliyor.
Önceleri Mevlana Türbesi civarındaki Ayanbey Sokak'ta faaliyetlerini yıllarca sürdürmüş bu gazete. Sonrasında ise Karatay bölgesinde Büsan Sanayi Bölgesi yakınlarında kurulan Bahçıvanlar Matbaası içerine taşınmış. Bir müddet de yayın hayatına burada devam etmiş. Rahmetli “Takva” Ahmet Bahçıvan'ın oğlu Mustafa Bahçıvan ve oğulları Ahmet ile Çağatay bayrağı teslim almışlar. Sonrası malum, Bahçıvanlar şirketinin matbaa ve basım kısmı yerinde kalmış, Yeni Meram Gazetesi 2019 yılında Sefa İnşaat'ın sahibi Ömer Sarıkulak Bey'e satılmış. Aradan 5 koca yıl geçmesine rağmen insanımız hala Yeni Meram gazetesini Büsan'da ve Bahçıvanlar AŞ. 'ye ait olduğunu sanıyor. Zira Yeni Meram, Bahçıvanlar şirketinden hem iş hem de yer olarak ayrılmış durumda, şu anda da Ahmet Hilmi Nalçacı Caddesi üzerinde Acentacılar Sitesi B Blok'ta hizmet veriyor.
Gazete kuruluşundan bugüne ilkeli yayıncılık yapıyor. “Abi” diyebileceğim kadar samimi olduğumuz Mustafa Abi ile geçmişte çok hukukumuz oldu. Zaman zaman dertleşir fikir alışverişinde bulunurduk. Şu anda kendisi Meram'daki evinde vaktini geçiriyor. Çok arada bir de matbaaya uğramakta.
Tekrar etmekte fayda var. Eski gazetecilik anılarını anlatırdı bana. Şimdiki gibi dijital ortamlar yok. İnternet yok. Haber ve görüntü göndermek yok. Muhabir Konya içinde ya da ilçelerdeki haber için haber mahalline gönderilir. Mustafa Abi derdi ki “Muhabire dolmuş parasını veririz. Öğleye gazetede aş kaynıyor, yemeğe kalma, diye tembih ederdik.” Çok önemli bir konuya parmak basardı. Ancak “Haberin başlığını biz atardık, yorumunu da biz yapardık.”
Günümüz insanı habere çok kolay ulaşmak eğiliminde. Bozkır'daki bir temel atma eskiden en erken 2 gün sonra haber yapılırdı. Şimdilerde oradaki temel atma sosyal medyadan canlı olarak dahi veriliyor. Bunun idrakinde olan yazılı basın, internet haber siteleri de kurdular. Bugün on binlerle ifade edilen yerel internet sitelerinde ziyaretçi sayıları var. Bu olaya “tıklanma” diyenler de çoğunlukta.
Şu anda Yeni Meram hem günlük çıkan gazetesi ile hem de internet sitesinde duyarlı, ilkeli, güvenilir ve gerçek bilgilendirme yapmak adına uğraş veriyor. Toplumda tecrübe sahibi, birikimli insanları, köşe yazıları ve makaleleri ile insanlara faydalı olmaya çalışıyorlar.
Asparagas, asılsız ve toplumu yanlış bilgilere sevk eden haber ve yorumlardan uzak durulmakta. Tüm siyasi partilere eşit mesafede durulmakta. İşte örneği, gazetenin 75. yıl dönümü için kutlama mesajı ileten tüm siyasi partiler, milletvekilleri, sivil toplum kuruluşları, vakıf ve derneklerin mesajları yayımlanmıştır.
Aslolan tarafsız yayıncılık. Toplumun onayladığı ve ihtiyacı olan iş ve eylemleri kamuoyunun bilgisine sunmaktır. Yanlış uygulamalar da eleştirel mahiyette gündeme getirilmelidir.
75. yılımızı kutlayan herkese teşekkürlerimizi arz ediyoruz. Yayın hayatındaki destek ve katkılarınızı her zaman bekliyoruz.
Saygılarımızı sunuyoruz.

HABER YORUMLARI
  1. Ömer Tokgöz
    2024-08-29 12:20:50
    75.yayın yılınız kutlu olsun. Halkın sesi olma bilinciyle nice haber dolu yayınlar dilerim