Konya
°C
Yeni Meram

YENİDEN YAPILANMA SÜREÇLERİ

YENİDEN YAPILANMA SÜREÇLERİ- Mehmet HANÇERLİ- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
27.06.2024 00:55
26.06.2024 12:57
0
2058
ABONE OL

Genel seçimlerin sonrasında yapılan yerel seçimlerde Türkiye, yeni bir sürece girdi sanki. Siyasi parti liderlerinin samimi görüşmeleri ve yumuşama belirtisi taşıyan beyanatlar havada uçuştu önceleri. Sonradan ne oldu bilinmez, bütün siyasilerimiz ve partileri fabrika ayarlarına geri döndü. Eskiye döndük, ne varsa hak getire, döküp indiriyoruz. Halbuki gariban seçmen, kavga istemiyor. Onun istediği sevgi, kucaklaşma, samimiyet, muhabbet ve tüm güzel şeyler.
Neymiş efendim, Hazine Bakanı Sayın Mehmet Şimşek, CHP'nin sözde gölge hazine bakanı Yalçın Karatepe ile bir bilgilendirme görüşmesi yapmış. AK Parti kanadından yüksek dozda eleştiriler gelmeye devam ediyor. Hak etmeyenlere çok değer veriliyormuş. Görüşmede eldeki yürütme yetkisi CHP'ye falan verilmiş değil ki!
Büyük bir sözü şuraya uygunsa not edelim. Gündemi belirleyen, iktidarı alır.
Geçenlerde AK Parti MYK toplantısı gerçekleştirildi. Hem de sabahın ilk ışıklarına kadar süren 5 saatlik bir toplantı. Daha sonra da AK Parti Teşkilat Başkanlığının sosyal medya hesabından bir açıklama yapıldı.
Osmaniye, Kastamonu, Zonguldak, Afyonkarahisar, Adıyaman, Gaziantep, Erzincan AK Parti İl Başkanları görevden alındı. Görevden alınan il başkanlarının yerine yeni il başkanları da atandı. Demek ki önceden çalışılmış bir atama. Bu başkanların görevden alınmaları parti içi bir meseledir. Seçimdeki başarısızlık, aday tercihlerindeki ısrar ve hatalar, meclis üyelerinin belirlenmesindeki yanlış uygulamalar ve diğer bizlerin bilmediği ve bilmemizin de bir faydasının olmayacağı aşikardır.
Siyasi partilerde genellikle istifa edilmez. Teşkilat istediği zemin ve zamanda görevden alır. Hatırlarsanız geçmiş dönemlerde istifa eden bazı bakanların istifaları kabul görmemiş daha sonra o sayın bakanlar görevden almışlardır. Kim bilir bu yedi ilin il başkanlarından belki ayrılmak isteğinde olanlar dahi olmuşsa da teşkilat görevden almıştır.
Bu yedi ili daha takip edecek olan iller olacak mıdır? Muhtemelen olacaktır. Büyüklerin ifadelerine göre belki de ülkemiz şehirlerinin yarısı bu şekilde görevden alınacaktır. Hep birlikte değil. Gündem oluşturma adına aralıklı olarak 4-5 gibi. Zira seçimden sonraki enikonu hiç bitmedi ki. Bir taraftan alınması zaruri olan, bir taraftan mental yorgunluğa yakalanan il başkanları bir bir yenilenecek.
Burada en önemli konu da şu. Kadro değişikliği. AK Parti seçmeni, tabanı tarafından isteniyor, bu doğru. Ancak kadro değişikliğinin yanı sıra partide söylem değişikliğine ihtiyaç var. Bir taraftan ekonomi, çalışan kesim, emekliler, KOBİ'ler, küçük esnaf vb. toplumun tüm kesimleri çözüm bekliyor.
Eldeki mevcut imkanlar çerçevesinde bu devasa problemler nasıl çözülecek? Ayrıca dünyada önemli konumdaki ekonomistler, dünyayı önümüzdeki 3 yıl içerisinde büyük ekonomik sorunların saracağını bas bas bağırıyorlar. Tespit edilip açıklanan taban fiyatlar mevcut iktidarı zayıflatırken muhalefetin elini de güçlendiriyor galiba.
Peki diğer bazı illerin il başkanları ne olacak? Teşkilatın kabullendiği, çalışmalarından memnun kaldığı, mental yorgunluk hastalığına yakalanmamış il başkanları görevlerine devam ederler muhtemelen.
Bir de üç elin parmaklarını geçmeyen il başkanlarının durumu var. Bu başkanlarla ilgili de birebir görüşme yapılarak tercih onlara bırakılabilir mi? “Başkanım, tamam mı, devam mı? Kararı siz verin.” denebilir mi? Denir mi denir.
Bir diğer konu da uzun araştırma ve aramalardan sonra istenen evsafta il başkanı bulunamazsa “elin iyisinden kendi başkanımız daha iyidir, devam” denebilir.
Hep birlikte göreceğiz. Ancak AK Parti'de aksiyonlu günler başladı galiba. Siyasetin duayenleri nerede, ne zaman, hangi hamleyi yapacaklarını, siyasi kamuoyunu oluşturmayı bilirler.
Konumuz dışına çıkalım müsaade ederseniz. İYİ Parti karışıyor, karışmaya devam ediyor, edeceğe de benziyor. Adaylık yarışını kaybeden İYİ Parti milletvekili Koray Aydın yanındaki 14 milletvekili yoldaşıyla beraber “Kırat”a biner mi? Binerse de tutmaz. Tutsa DEVA tutardı, Gelecek tutardı. Başkanlık Sistemi'nde iki kutuplu bir siyasete herkes ayak uyduracak.
Uyduramayan mı? Gider.

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.