Konya
°C
Yeni Meram

Zirai Dondan Korunma Yöntemleri

Zirai Dondan Korunma Yöntemleri- Tülin KALIN AYSAN- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
13.04.2022 01:41
12.04.2022 15:51
1
2329
ABONE OL

Tarımsal üretim yapılan alanlarda tarım ürünlerini don olayından korumak için çok çeşitli yöntemler uygulanmaktadır. Basit olarak bunları hatırlayacak olursak;

BİTKİSEL ÜRETİMDE EKİM-DİKİMDEN ÖNCE ALINACAK ÖNLEMLER
1- Yer seçimi: Bitkisel üretimde don riski olan alanlarda üretimin yapılmamasına dikkat edilmelidir. Yapılması zorunlu ise DONA DAYANIKLI türler seçilmelidir. Vadi tabanlarında, dar havzalarda, çukur bölgelerde dona hassas bitkiler yetiştirilmemelidir.
2- Bitki seçimi ve üretimi:
Don riski olan alanlarda geç çiçeklenen çeşitlerin olmasına dikkat edilmelidir. Don olayına hassas bitkilerin yetiştirildiği yerlerde, don tehlikesi başlamadan önce yabancı otlar temizlenmeli, ancak toprak işleme de dâhil hiçbir kültürel işlem yapılmamalıdır.

BİTKİSEL ÜRETMDE EKİM-DİKİMDEN SONRA ALINACAK ÖNLEMLER
1-Atmosfere giden radyasyonun durdurulması: Havaya su buharı püskürtülerek yapay bulut oluşumu (sis) ile atmosfere giden radyasyon engellenir ve sıcaklığın düşmemesi sağlanmış olur.
2- Isı yalıtımı: Ürünlerin üstü toksik olmayan protein köpükleri ile kaplanarak dondan korunma sağlanabilir.
3-Havanın karıştırılması: Üst seviyelerdeki daha sıcak hava ile aşağıdaki daha soğuk havanın karıştırılmasıyla don zararı en aza indirilebilir.
4-Direk hava ve bitki ısıtması: Radyasyon yoluyla yeryüzünden atmosfere giden ısı kaybını engellemek için uygun ısıtma ekipmanları kullanılır veya küçük ateşler yakılır.
5- Su uygulaması: Üstten sulama veya yağmurlama yöntemi sadece üzerindeki buz yükünü taşıyabilecek bitkilerde uygulanabilir.
6-Toprak işleme: Toprak nemli, yabancı otları temizlenmiş, düzeltilmiş ve pekiştirilmiş olmalıdır.
7- Kumlama: Her yıl ince bir kum tabakasının don riskli alanlara serilir. İnce kum aynı zamanda buharlaşmayı (kendi bünyesindeki su miktarı çok az olduğundan) en alt seviyeye indirir.
8-Çiçeklenmeyi geciktirme: İlkbaharda meydana gelen son don olaylarının çok sık görüldüğü yerlerde, meyve ağaçlarının çiçeklenme devresinde don olayından fazla zarar görülmemesi için çiçeklenmenin geciktirilmesi amacıyla ağaç dipleri 1 m çapında açılarak kar veya buz kalıpları konulur.
9-Zorlanmış hasat: Don veya donma sıcaklıkları ile ilgili bir tahmin önceden kullanıcılara ulaştırılmış ise, bölgedeki çiftçilerin olgun meyveleri, sebzeleri ve diğer ürünleri toplayarak zarar görmesi önlenir.
Her bölgenin iklim durumu yapılan bitkisel üretimin şekli, yetiştirilen bitkinin özelliği ile ilgili tarım işletmesinin mevcut durumu dikkate alınarak, dondan korunma yöntemlerinden en uygun, pratik ve ucuz olanı tercih etmeliyiz.
SALI günü ilk saatlerden itibaren bölgemiz genelinde hafif ve yer yer orta kuvvette ZİRAİ DON tehlikesine karşı tarımsal faaliyetlerle uğraşan üreticilerimizin dikkatli ve tedbirli olmalarını kendi bölgeleri için meteorolojik rapor ve uyarıları dikkatlice takip etmelerini tavsiye ederim.
Meteoroloji raporlarını dikkatlice takip ederek önceden bitkisel üretim yaptığımız alan ve ürün çeşidine göre önlemlerimizi almalıyız.
Emeklerinizin ziyan olmaması dileğimle.

HABER YORUMLARI
  1. Ramazan Acar
    2022-04-14 05:00:21
    Teşekkür ederim, Sayın meslektaşımız. Konya da bahar dönemi zararlarının başında özellikle meyve üretiminde gördüğümüz yaygın bir durum don zararı. Uyarılarınız önemli. Prof.dr. Ramazan Acar