Konya
°C
Yeni Meram

Küresel iyi oluş için… (2)

Küresel iyi oluş için… (2)- Nevzat TARHAN- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
16.06.2021 01:12
15.06.2021 14:13
0
2321
ABONE OL

Üsküdar Üniversitesi, “Küresel İyi Oluş Manifestosu” yayınladı


Üsküdar Üniversitesi Senatosu olarak pandemi sonrası için “Küresel İyi Oluş Manifestosu” yayınladık. 22 Nisan Dünya Günü’nde kamuoyu ile paylaşılan manifestoda pandeminin ülkemizde ve dünyada neden olduğu genel umutsuzluktan endişe duyulduğuna dikkat çekmeye çalıştık. Manifestoda pandemi sürecinde sosyal ilişkilerin az olmasının, güvenli bağlanma ihtiyacını daha fazla artırdığı; gelecek kaygısı ve sürekli ölümle burun buruna yaşamanın insanların korkularını yükselttiğinin altını çizdik. Bu nedenle 21. yüzyılda küresel bilgelik değerlerine daha fazla önem verilmesinin, sağlık, kültür ve eğitim politikalarında göz önüne alınmasının önemini ortaya koymaya çalıştık.


En büyük düşmanımız karamsarlığa kapılmaktır…


Bu postpandemik dönemde insanların yeniden hasta olmadan toparlanmaları için bunun için bunları yapmamız çok önemli. Çok gerekli. Herkes kendi çapında bir şeyler yapmalı. En büyük düşmanımız ümitsizliğe kapılmak, karamsarlıktır bu unutulmamalı. Her zaman bir çıkış yolu olduğu da... Ümidi her zaman yüksek tutacağız. ‘Bunun bir hikmeti vardır. Bunun bir anlamı vardır.’ diyeceğiz…
Doğa başıboş değildir, evren başıboş değildir. Bizim görmediğimiz yüksek değerler, yüksek güçler vardır. Sağlam inancı olan bir kimse kendini aciz, çaresiz, güçsüz hissettiği zaman kontrol edemeyeceği, gücünün yetmediği durumlarda her şeyi bilen, her şeyi kontrol eden yüksek bir zihinsel bir sığınağa sığındığı zaman rahatlar. Böyle durumlarda sağlam inancı olan kimseler, akla uygun inancı olan kimseler rahatlar ve o inançları onlara yön verir.
Biz bunu şu anda üçüncü dalga psikoterapi olarak kullanıyoruz. 12 adım tedavisinde adımlardan birisi de kişinin kontrol edemeyeceği, gücünün yetmeyeceği durumlarda bir koruyucuya sığınmak. Kişinin ne inancı varsa koruyucu meleği, zihinsel sığınağı neyse ona sığınması.


Yaşadığımız ekosistemden güzel izler bırakarak geçip gidelim…


Biz bir ekosistem içinde yaşıyoruz. Merkezinde biz varız, çevremizde ailemiz var. Ondan sonra akrabalarımız ve komşularımız... Daha dışarda toplum, vatan, insanlık var... Bu sistemin içinde yaşıyoruz. Bu sistemin içinden güzel izler bırakarak geçelim, gidelim diye düşünmekte fayda var. Rahibe Teresa’ya ‘Dünya nasıl daha yaşanılır bir yer olur?’ diye soruyorlar, cevabı ‘Birebir iyilik yapmakla olur.’ diyor… Onun için birebir iyilik yapalım. Bunu yaptığımız zaman dünya da daha yaşanılır olacak.
Prof. Dr. Nevzat Tarhan
Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü, Psikiyatrist

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.