Konya
°C
Yeni Meram

Menopoz dönemindeki kanamaların rahim kanseri belirtisi olabileceğini biliyor muydunuz?

Menopoz dönemindeki kanamaların rahim kanseri belirtisi olabileceğini biliyor muydunuz?- Bülent ŞİMŞEK- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
05.11.2021 01:25
04.11.2021 16:27
0
3092
ABONE OL

Bir kadının yumurtalık aktivitesinin azalması sonucunda adetlerinin tamamen kesilmesi durumuna menopoz denir. Adet görmemeye neden olan başka bir neden yoksa 12 ay boyunca kadının adet görülmemesi durumunda kesin menopoz teşhisi konulur. Ülkemizde ortalama menopoza girme yaşı 46-48 civarındadır, Hormon tedavisi sırasında görülen düzenli kanamalar hariç tutularak, menopozal dönemdeki bir kadında meydana gelen herhangi bir vajinal kanamaya postmenopozal kanama denir. Adet görmeyi sağlamayan diğer menopozal hormon ilaçlarında da ilk 3 ay lekelenmeler, düzensiz kanamalar olabilir fakat daha sonra olan her tür kanama mutlaka araştırmalıdır, doktora başvurmayı gerektirir.Bazen idrar yollarından veya bağırsaklardan gelen kanamalar da bu tür vajinal kanamalarla karışabilir fakat bunlar postmenopozal kanama tanımına girmez.
Menopozdan Sonra Neden Kanama Olur?
Atrofik endometrium (rahim iç tabakasının aşısı incelmesi) 60-80 %
Dışarıdan östrojen alımı (Hormon tedavisi) 15-25 %
Endometrial hiperplazi (rahim iç tabakasının aşısı kalınlaşması) 5-10 %
Rahim içerisinde (endometrial polip) veya rahim ağzında polip 2-12 %
Endometrium (rahim) kanseri 10 %
Bazı ilaçlar (meme kanseri için kullanılan tamoxifen)
Postmenopozal kanama şikayeti ile gelen hastaya kanamanın kaynağını belirlemek için detaylı bir jinekolojik muayene yapılır. Spekulum ile rahim ağzında bir patoloji var mı diye bakılır. Bunun dışında ultrasonografi ile rahim ve yumurtalıklar değerlendirilir. . Menopoz sonrası dönemde rahim içerisinden kanaması olan her hastaya probe küretaj (endometrial biyopsi) (rahim içerisinden küretaj ile parça alma) yapılması gerekir. Bu işlem hatta menopoz sonrası kontrollerde rahim iç zarı (endometrium) 4-5 mm’den kalın olan kanaması olmayan hastalara bile kontrol amaçlı yapılır.
Menopoz dönemindeki kanamaların çoğu nedeni iy huylu olmasına karşın rahim kanserinin de belirtisi olabileceğiiçin ihmal edilmemeli ve en kısa sürede doktor muayenesine gidilmelidi.

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.