Konya
°C
Yeni Meram

MUHALEFETİN TOPLANTISI

MUHALEFETİN TOPLANTISI- Mehmet HANÇERLİ- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
21.02.2022 01:47
20.02.2022 13:27
0
1941
ABONE OL

Millet İttifakı’nın 11 Şubat’ta bir araya geldiği toplantı gündemimiz. Oturma yerlerinde bu kez sorun yaşanmayan toplantıda, biz de bir sıralama yapalım. Hata yapmamışızdır inşallah. CHP, İYİ Parti, Deva Partisi, Saadet Partisi, Gelecek Partisi ve Demokrat Parti Genel Başkanları CHP’nin ev sahipliğinde Çankaya Belediyesi Tesislerinde bir araya geldiler. Daha sonra bir ortak açıklama yapıldı. “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem”e geçmenin ortak ve öncelikli hedef olduğu belirtildi. Üzerinde uzlaşmaya varılan yeni sistemle ilgili mutabakat metninin de 28 Şubat 2022’de yapılacak ortak açıklamayla kamuoyuyla paylaşılacağı duyuruldu.
5 saatten fazla süren toplantıdan çıkan sonuç özet olarak, Türkiye’deki derin siyasi ve ekonomik krizlerin tek sorumlusu “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi” idi. Bu toplantıda belki de konuşulmayıp en sona bırakılan konu da Millet İttifakı’nın ortak adayı kim olacaktı? Sayın Kılıçdaroğlu, ittifakın aday göstermesi durumunda şeref duyacağını daha önce iletmişti zaten. Ancak şu anda liderlerden Kılıçdaroğlu’nun adaylığını ortaya koyan yok. En ufak bir sinyal veren de yok.
Siyasi partilerin birçoğunun sosyal medya hesaplarından “Artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak.” Ya da “Her şey çok güzel olacak.” sloganları paylaşıldı. 20 sene öncesine dönersek bu sloganları, AK Parti kuruluş aşamasında vermemiş miydi? Bir önemli yorum da, İBB Başkanı Sayın İmamoğlu’ndan geldi: “Demokrasi tarihine geçecek bu fotoğraftan mutluluk duydum.”
Herkesin kabul ettiği gerçek şu, ülkede muhalefet eksikliği ve sorunu var maalesef. Olmasa idi geçmiş 20 yıl içerisinde muhalefet partileri de savundukları Parlamenter Sistem’de en azından bir koalisyon ortaklığı alabilirdi. Ancak iktidar partileri Kemal Kılıçdaroğlu ya da rahmetli Erdal İnönü gibi parti liderlerini severler.
Aday olup partililerin teveccühünü bulan herkes başkan olabilir ancak liderlik başka meziyetler gerektirir. Şu anda CHP’de Deniz Baykal gibi bir lider olsa partinin bugünkü konumu ne olurdu? Millet İttifakı’nın bazı üyeleri Sayın Kılıçdaroğlu’nun cumhurbaşkanlığı adaylığına karşı olmalarına rağmen şu aşamada dillendirmek istemiyorlar.
Şimdiye kadar girdiği bütün seçimleri kaybeden Sayın Kılıçdaroğlu’nun başka alternatifi de kalmamıştır. On yılların kaybetmişliğini kapatmak adına Millet İttifakı’nın adaylığından başka seçeneği kalmamıştır. 2023’te yapılacak seçimde o yüce makama oturup geçmişi toparlamanın derdindedir. Daha sonrası ise geliştirilmiş parlamenter sisteme geçiş. İyi Parti Genel Başkanı Sayın Meral Akşener, “Ben başbakanlığa talibim.” dedi. Zaten ittifak üyeleri “Sayın Fahri Korutürk”vari bir cumhurbaşkanı istemiyor mu? O zaman tam yetkili bir başbakan ve Akşener.
Toplantıyı Saadet Partisi cenahından incelersek, 28 Şubat’ta boncuk boncuk terleyen Rahmetli Erbakan Hoca’nın terleme yıl dönümünde yani 28 Şubat’ta açıklama yapılması parti olarak size yeter. Ne yapmaya çalışıyorsunuz, ödediğiniz diyetin adı, sanı nedir?
Gelecek Partisi Genel Başkanı Sayın Ahmet Davutoğlu’nun ittifakın isminin değiştirilmesini isteyen ve en çok konuşan, öneri sunan genel başkan olduğu söyleniyor. Söylenenler ne derece dikkate alındı, ileride göreceğiz. “Hayatım, CHP ile mücadeleyle geçti.” diyen Sayın Davutoğlu, Kılıçdaroğlu’nun adaylığı konusunda bakalım ne diyecek? Demokrat Parti Genel Başkanı Sayın Uysal, görsel olarak toplantı masasını doldurmuşa benziyor. En önemli konu, toplantıya ya davet edilmeyen ya da gelmemesinin daha uygun olacağı düşünülen HDP’nin tutumu.Toplantıda güya veto yiyen bir HDP. Danışıklı dövüşle mi toplantıya katılmadı bilen yok. İzmir’de HDP kongresinde "bizsiz birşey yapamazsınız, bizi yok sayamazsınız" türünden açıklama yapıldı…
Ancak şunu kabul etmekte fayda var: Mevcut sisteme karşı 6 partinin vermiş olduğu bir muhalefet resmi var! Muhalefetin tek bir hedefi var gibi gözüküyor. Bu hedef AK Parti de değil, Erdoğan gitsin.” Onun için Sayın Cumhurbaşkanına karşı en güçlü ve kazanma ihtimali yüksek bir arayış içerisinde akıl hocaları.
Bakıp göreceğiz, ufuktan yavaş yavaş ne imamlar ne hisarlar çıkacak.
Saygılarımı sunuyorum.

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.