Konya
°C
Yeni Meram

PESTİSİTLERİN İNSAN VE ÇEVREYE OLUMSUZ ETKİLERİ

PESTİSİTLERİN İNSAN VE ÇEVREYE OLUMSUZ ETKİLERİ- Tülin KALIN AYSAN-Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
12.07.2023 00:01
11.07.2023 14:34
0
1865
ABONE OL

İnsanlar, kuşlar, balıklar, balarıları, doğal düşmanlar (Parazitoid ve predatörler) toprak mikroorganizmaları toprak solucanları ve diğer canlıların tümü pestisitlerden olumsuz etkilenmektedir.
Pestisitlerin insanlara ve çevreye olumsuz etkilerini azaltmak için herhangi bir pestisiti kullanmadan önce ETİKETİNİNİ okumalıyız. İlacı uygulayacak kişinin koruyucu kıyafet, çizme, eldiven, şapka, gözlük, MASKE ve önlük giymesi gerekmektedir.
Tarım ilaçları orijinal ambalajlarında ve kilitli alanlarda muhafaza edilmelidir. İlaçlar, gıda maddelerinin depo edildiği ve işlendiği yerlerde muhafaza edilmemelidir. İlaçların boşalan ambalajlarını başka bir amaç için kullanmamalıyız. İlaç kutuları delinerek atık toplama kutularına atılmalıdır. Karatay belediyesinin atık toplama üniteleri mevcuttur.
Aynı gün içinde kullanılabilecek miktardan daha fazla ilaç karışımı yapılmamalıdır. İlaçlamadan önce ilaçlama aletinin kalibrasyonu yapılmalıdır. Kuvvetli rüzgârlı ve yağışlı havalarda ilaçlama yapılmamalıdır. İlaçlama yaparken tek kullanımlık tulumlar tercih edilmesi sağlığımız acısından önemlidir.
İlaçlama sırasında esen hafif rüzgâr arkaya alınarak, ilacın vücudumuz üzerine gelmesi engellenmelidir. İlaçlamalar sırasında kabinli traktörler kullanılmalı, kabin yok ise, bu kez rüzgâr karşımıza alınarak ilaçlama yapılmalıdır. İlaçlama için kullandığımız aletin tıkanan meme veya hortumunu ağzımızla üflememeliyiz.
İlaçlanmış sahaya mutlaka uyarı levhası konulmalıdır. İlaçlama bittikten sonra ilaçlama aleti temizlenip kaldırılmalıdır.
İlaçlama yapılan alana belli bir süre insan ve hayvan girmemelidir. Girilmemesi gereken süre her ilacın etiketi üzerinde yazılı olarak bulunmaktadır. İlaçlı tohumlar insan ve hayvan gıdası olarak kullanılmamalıdır. İlaçlama yapan kişiler temizlenmeden önce hayvan bakımı yapmamalıdır.
Tarım ilaçlarını kullanırken doğal düşmanlara etkisi düşük olan spesifik ilaçlar seçmeliyiz. İlaçlar önerilen dozun üzerinde kullanılmamalıdır.
Doğal düşman popülasyonlarının yüksek olduğu zamanlarda mümkünse ilaçlamalardan kaçınılmalı Zararlılarla mücadelede ekonomik zarar eşiği kurallarına, doğal düşmanların popülasyonlarını korumak açısından dikkat etmek gerekir. İlaçlamalarda balarıları ve tozlayıcı böceklere etkisi düşük olan az zehirli ilaçları kullanmalıyız. Arıcılığın geniş olarak yapıldığı bölgelerde ilaçlamalar akşam saatlerinde yapılmalı, Etki süresi kısa olan ilaçlar seçilmeli; İlaçlama yapılmadan 2-3 gün önce arıcılara haber verilmelidir.
Pestisitlerin Çevreye ve insanlara olumsuz Etkilerini her zaman yazmaya hatırlatmaya devam edeceğim taki her geçen gün bir ÜRETİCİMİN kanser ile mücadele ettiğini duymamak dileğimle.

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.