Konya
°C
Yeni Meram

RAHMETİN BEREKETİ

RAHMETİN BEREKETİ- Mehmet HANÇERLİ- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
31.01.2022 01:29
30.01.2022 14:04
2
2141
ABONE OL


Meteorolojik verilere göre, Türkiye yağışlı bir periyoda girdi. Son yağışlarla birlikte yüzümüz güldü; havalar soğudu ancak içimiz ısındı. Eskiler kar, yağmur, sulu sepken vb. yağışlar düştüğünde “Rahmet yağdı” derlerdi. Hatta köyler çevirmeli telefonlarla aranır, “Rahmet var mı?” diye sorulurdu. Yağış varsa ahizenin karşısındaki ses, “Rahmetimiz bol, maşallah.” derdi.
Son yağışlar bu türden oldu, elhamdülillah. 2022’nin ocak ayının son haftasında gelen kar yağışları:
Bozkır Sorkun Yaylası’nda 159 cm
Seydişehir Alacabel Geçidi’nde 112 cm
Meram Güneydere’de 68 cm
Selçuklu Dokuzun Beli’nde 45 cm
Şehir merkezinde 30 cm
Ereğli ilçemizde 23 cm
Akşehir ilçemizde 19 cm
Cihanbeyli ilçemizde 16 cm
Yani rahmetimiz bol oldu. Aslına bakarsanız Konya’mıza en fazla kar yağışı, 66 cm ile 22 Şubat 1945’te düşmüş.
Ekonomide zorlu sınavların verildiği dünya ve Türkiye’mizde böyle bir kar yağışı her kesimin moralini düzeltti. Girdi fiyatlarından yakınan çiftçimize de motivasyon kaynağı oldu. Belediye ve yerel yönetimler klasik çalışmalarda pek gündeme gelmezler. Kriz ortamlarında daha çok konuşulurlar. Konya belediyeleri kriz ortamlarından hep başarıyla çıkmışlardır. Merkezi idare, bazı küçük ölçekli şehirlerde hala var. İl Özel İdaresi ile belediyelerin görev ve yetki sınırları farklıdır.
Örnek verirsek sokaklar ilçe belediyesinin, ana arter caddeler büyükşehir belediyesinin, İl Özel İdaresinin bulunduğu illerde kasaba ve köy yolları Özel İdarenin, şehirlerarası devlet yolları da Karayolları Genel Müdürlüğünün sorumluluğundadır. Ancak kriz dönemlerinde devletin bütün kurumları her türlü çalışmayı yetki alanında olsun olmasın yapar, yapmalıdır. Bir ilçede bir ilkokulun bahçesine 50 cm kalınlığında kar yağdığını düşünelim. İlçe belediyesi, “Benim sorumluluğumda değil” dese, büyükşehir belediyesi hakeza aynı düşüncede olsa -ki hukuken öyle- pekâlâ bin, bin 500 öğrencinin öğrenim gördüğü okul bahçesinin karını kim temizleyecek?
Merkezi hükümet, devletin kurumları ve belediyeler önce asli vazifelerini yapacaklar. Bu kurumlardan istenen sadece bir eylem var, o da vatandaşın işini kolaylaştırmak, hatta çözmek. Hemşehrilerinin ulaşımını sağlamak için yerel yönetim 7/24 vardiyalı çalışacak. Yereldeki iç geçirme şu olsa gerek: Sağlık çalışanlarının çalışmaları görülür, teşekkür edilir. Ancak gecenin yarısında -14 derecede yayla yollarının dahi karını açan greyder, kepçe operatörünün, temizliğini yapan temizlik görevlisinin yaptıkları gündeme düşmez. Gören görüyor arkadaşlar, balık bilmezse “halik” bilir. Bazen dua ve mükafatları sona bırakmakta fayda var.
Rahmete dönersek Konya’mızda 2 milyon 200 bin hektarlık alanda tarım yapılıyor. Konya, 2,5 milyon ton buğday üretiyor. Türkiye’de ortalama 21 milyon ton buğday üretimi var. 2021’de yaşanan kuraklık nedeniyle buğday üretimi 14,5 milyon ton olmuş. Yağışlar bahar aylarında tekrarlarsa, 21-22 milyon ton rekolte bekleniyor.
En önemli meteorolojik veri de şu olsa gerektir: Konya’mızda uzun yıllar yağış ortalamasının yüzde 7 fazlası yağış düşmüş. Son yağan karla birlikte, şu anda baraj ve göletlerimizde bir yükselme söz konusu değil. Karlar eridikçe su birikintilerimiz çoğalacak. Göl ve göletlerde arzu edilen yağış, kar yağışıdır. Zira kar eridikçe su geliyor. Dolum işi her gün oluyor. Yer altı su seviyesindeki yükselmeleri de görüyoruz ve göreceğiz inşallah. Bazı bölgelerde yer altı su seviyesinde 8-10 metreyi bulan yükselmeler var. Aman yanlış anlaşılmasın, bazen yer altı su seviyesindeki yükselmeden dolayı daha önce oluşan 2 bin 300 civarındaki obruğun yükselip yerine geleceği söyleniyor. Öyle bir şey yok.
Yine meteorolojik verilere göre yapılan tahminlere bakıldığında, şubat ayının ilk haftası da yağışlı geçecek. Rahmetimiz bol olsun.

HABER YORUMLARI
  1. Semih Kesikli
    2022-01-31 10:36:18
    SEVGİLİ HANÇERLİ YÜREĞİNE SAĞLIK..
  2. HALİL Tura
    2022-02-27 19:06:39
    Başkanım bukadar köprüler kurarsın veyollar yapılıyor merhaba Türkiye in imkanı ar neden Göksu yu Konya veobrukovasinGelme imkanı yokmu bukonudada yazarsan iyiolur saygilar