Konya
°C
Yeni Meram
21.10.2024 10:24

Şükran Kentsel Dönüşüm Projesi'nin 1. etabı 2025 yılı başında tamamlanacak

Toplam 163 bin metrekare alanı kapsayan Sahibata Mahallesi Şükran Kentsel Dönüşüm Projesi 3 milyar TL’yi aşan maliyetiyle Meram tarihinin en büyük, Konya’nın da bugüne kadarki en önemli projelerinden biri durumunda.

A+
A-
21.10.2024 10:24
21.10.2024 10:48
0
1575
ABONE OL

Hem maliyeti ve mahiyeti hem de inşaat yoğunluğunun azaltılması bakımından da Türkiye’ye örnek ve referans olan bu proje çerçevesinde bölgede ciddi anlamda arkeolojik kazı çalışmaları oldu. Bu hazineleri korumak adına titiz bir çalışmanın yürütüldüğü projede 3 bin 295 malik ile 467 yapının yıkımı için görüşmeler yapıldı.


İlk olarak Kentsel Dönüşüm Strateji Belgesi hazırlanan bölge, yoğunluk veya kat artırımı şeklinde yapılan geleneksel dönüşüm çalışmalarının aksine imar yoğunluğu ve yapı stoğunun azaltılarak, doğal alanların çoğaltıldığı ve yatay mimarinin en güzel örneklerinden olan yapıların inşa edildiği yepyeni bir kimliğe kavuşacak.


Projede inşaat yoğunluğu üçte iki oranında düşürüldü. Rakamsal olarak ifade etmek gerekirse dönüşüm öncesinde yıkımlar başlamadan önce yaklaşık 250 bin metrekare olan yapı inşaat alanı, dönüşümle birlikte 75-80 bin metrekareye kadar düşürüldü.


6 etap halinde devam eden dönüşüm çalışmaları çerçevesinde;
1.Etap, 21.000 m2 alana sahip olup içerisinde 158 adet dükkan, 149 adet ofis bulunuyor.


2.Etap, Ticari ve sosyal alanların çoğunlukta olduğu 20.000 m2 alanda 127 dükkan, 64 ofis bulunuyor. Bu etapta inşaat çalışmaları tamamlanmış olup 72 adet dükkan ve 18 adet ofis kısa süre içerisinde hak sahiplerine teslim edilecek. Belediyeye ait olan 55 adet dükkan ile 46 adet ofis ise Kasım ayı itibariyle ihaleye yöntemiyle satışa çıkarılacak.
3.Etap, 27.500 m2 alan içerisinde yapılacak olan etapta kazı ve projelendirme çalışmaları devam ediyor.


Larende Etabı, Larende Etabı olarak da adlandırdığımız çalışmalarımız 42.200 m2 alanda Konya Büyükşehir Belediyesi ile birlikte yürütülen çalışmalar sonucu park ve rekreasyon alanları oluşturulacak. Projelendirme çalışmaları devam ediyor. Ayrıca Larende Caddesi’ndeki 73 esnaf yeni yerlerine yerleştirildi.


Tescilli Ada Etabı, Türkiye’nin en büyük 2. Tescilli Bina Taşıma Projesi’nin yer aldığı etap, 5 bin m2 alandan oluşuyor. Bu etapta da çalışmalarda sona yaklaşıldı, kasım ayı içerisinde kullanıma hale getirilecek.


Arkeolojik Park Alanı, Türkiye’nin nadir Arkeolojik Park Alanlarından biri olacak ve 16 bin m2’lik bölgeyi kapsamaktadır. Yine bu etapta da Büyükşehir Belediyemiz ile işbirliği içerisinde çalışılmakta ve oluşturulacak Arkeolojik Park alanı için titiz bir çalışma yürütmekteyiz.
Proje tamamlandığında şehrin en güzel, en nadide, en gözde ve cazibe merkezi yerlerinden biri olacak. Bir tarafta modern yaşam alanları, diğer tarafta yeşil alanlar ve en önemlisi de ecdat mirası yapılar yeniden gün yüzüne çıkacak.

Proje Alanı ; 163.000 m² (16 ha)
690 adet parsel
467 adet yapı
1720 Adet Bağımsız Bölüm
3151 adet hissedar


Tamamlanan ve hizmete başlamak üzere olan ikinci etap (Suriçi Çarşısı) bilgileri;
Bu etapta 20.000 m2 alanda 127 dükkan, 64 ofis bulunuyor. Kadim şehir Konya’nın merkezine çok yakışan bu etap; 20 bin 210 m2 inşaat alanına sahip. Bu etabın hizmetlerine başlamasıyla Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı’dan bu yana günlük hayatın ve ticaretin merkezi olan bölgede yaşam yeniden canlanacak, yeniden renklenecek.


Tamamlanmak üzere olan Tescilli Ada Etabı;


Türkiye’nin en büyük 2. Tescilli Bina Taşıma Projesi’nin yer aldığı etap, 5 bin m2 alandan oluşuyor. Proje kapsamında daha önce yapımları tamamlanan Hakimevi ve karşılama merkezi ile Zabıta Karakoluna altı tescilli bina daha eklendi. Bu binalar daha önce Şükran Dönüşüm Projesi içerisinde yer alan ancak zaman içinde tamamıyla yıkılmış yapılardan oluşuyor. Bu etap, yerel mimarinin ve geleneksel değerlerimizin modern yaşam ile buluştuğu bir proje. Sizlerin de şahit olduğu gibi estetik açıdan da hoş bir yaşam alanı ortaya çıktı. Burada tarihi binalarla modern yapıları harmanlayarak tarihi bir atmosfer oluşturmaya çalıştık. Bunu da şehrin ruhunu yaşatmak, karakterini güçlendirmek ve bunları gelecek nesillere aktarmak adına gerçekleştirildi. Tescilli Ada Etabı'nın hayata geçmesiyle birlikte, Meram’ın tarihi ve kültürel kimliğini yansıtan, buram buram tarih kokan modern bir yaşam alanını şehrimize kazandırılmış olacak.

2025 yılı başında tamamlanacak 1. Etap;


21.000 m2 alana sahip ve 158 adet dükkan, 149 adet ofisten oluşan 1. Etabın 2025 yılı başlarında tamamlanması planlanmaktadır. Suriçi Çarşısının devamı niteliğindeki bu projede son rötuşlar gerçekleştirilmektedir. Bu etap, kamu iştiraki olan (EPP) Emlak Planlama İnşaat Proje Yönetimi ve Meram Belediyesi işbirliğinde yürütülüyor.

ŞÜKRAN’IN TARİHİ ZENGİNLİĞİ


Tarihi zenginliğimizi ortaya çıkaracak çalışmalar, “Konya Büyükşehir Belediyesi, Meram Belediyesi ve Müze Müdürlüğü” işbirliğinde yaklaşık on yıl önce jeoradar vasıtası ile yapılan yüzey taramaları ile başladı. O günden bu yana bölgede çalışmalar adeta iğne ile kuyu kazar gibi titizlikle devam ediyor.


3 farklı bölgede devam eden arkeolojik kazılarda Konya’nın tarihine, kültürüne ışık tutacak birçok kültür varlığı tespit edildi. Bu kapsamda;


Anadolu Selçuklu Dönemi’nde başkent olan Konya için büyük önem arz eden ve bir ilk olan Selçuklu Dönemi Seramik Fırını ve atölyesi açığa çıkarıldı. Fırında Selçuklu Sarayında kullanılan mutfak kaplarının bu seramik atölyesinde üretildiği anlaşıldı. Seramik fırını koruma altına alınarak tescillendi. Bu fırına çok yakın yerde Selçuklu dönemine ait bir hamam da ortaya çıkarıldı. Selçuklulardan günümüze gelen bilinen en büyük hamam tescillenerek koruma altına alındı.


Şükran Mahallesi Kentsel Dönüşüm” projesi kapsamında açığa çıkarılan Roma Döneminde kamu yapısı ile bu yapı kompleksinin devamı olarak düşünülen Roma Dönemine ait hamam yapısı ve aynı kotta açığa çıkarılan Roma Yolu ve mozaik taban döşemesi, İcnouium antik kentinin izlerini gözler önüne seriyor. Yapılan çalışmalarda aynı zamanda Bizans dönemine ait bir kilise kalıntısı ve daha birçok yapı tespit edildi.


Yapılan Kazılar ile ayrıca; Anadolu’da gerek eser çeşitliliği gerekse eser sayısı açısında Türkiye’de Türk Dönemine ait (Anadolu Selçuklu, Osmanlı) önemli arkeolojik kazılardan birine dönüştü. Aynı zamanda bu kazı ile beraber ilk kez İconium Antik kentinin kalıntıları açığa çıkarıldı. Konya’da İlk defa zemin mozaikleri bu kazıda açığa çıkarıldı.


Selçuklu dönemine ait hamam yapı kalıntısı ve seramik fırın, kil havuzu, sır ocağı, sır çatlatma teknesi - Selçuklu ve Osmanlı dönemine ait kilise yapı kalıntısı – geç dönem duvar kalıntıları – yine farklı bir adada kilise yapı kalıntısı ile geçmiş dönemde yapılan kazı çalışmalarında ortaya çıkarılan restoreli hamam ve ticarethane yapı kalıntısı ile Selçuklu dönemi çinili duvar kalıntıları ile birlikte,


Şehrin kalbi konumundaki Suriçi bölgesi ve yakınlarında hali hazırda bulunan Sahip Ata Külliyesi, Cami ve Hamamı - Alaaddin Tepesi ve Camii - İhtiyarettin Camii - Nasuhbey Dar’ül Huffazı Camii - Sırçalı Medrese – Bedesten de düşünüldüğünde bölge tarihi, kültürel ve turizm açısından önemi çok daha iyi anlaşılacak.

Öte yandan Şükran Kentsel Dönüşüm Projesi çevresinde, yaşayan tarih Sahip Ata Külliyesi, Cami ve Hamamı - Alaaddin Tepesi ve Camii - İhtiyarettin Camii - Nasuhbey Dar’ül Huffazı Camii - Sırçalı Medrese – Bedesten yer alıyor.

HABER KAYNAĞI : HABER MERKEZİ
HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.