Konya
°C
Yeni Meram

TARIM İLACI

TARIM İLACI- Tülin KALIN AYSAN- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
06.11.2024 00:02
05.11.2024 13:03
0
2021
ABONE OL

Tarım ilacının uygulama koşullarına ve zararlının mücadelesine uygun formülasyon şekline dikkat ederek (ıslanabilir toz, granül, emülsiyon konsantre, gibi) olanları seçmeliyiz. Bitki koruma ürünlerinin tavsiye edilen kullanım miktarı ve son ilaçlama ile hasat arasındaki süreye uyulmalı, RUHSATSIZ, AMBALAJI ÜZERİNDE TÜRKÇE YAZILI ETİKETİ BULUNMAYAN TARIM İLAÇLARINI ALMAMALI, TARIM İLAÇLARINI GIDALARLA BİR ARADA BULUNDURMAMALI, KİLİTLİ DOLAPTA SAKLAMALIYIZ.
Tarım ilacını yetkili bitki koruma ürünü bayilerinden almalıyız. Almış olduğumuz tarım ilacının etiketi üzerinde Tarım ve Orman Bakanlığı’nın ruhsat tarihi ve sayısı etiketin üzerinde olmalı, Tarım ilacı akmış, sızıntı yapmış, ambalajından dökülmüş veya ambalajı bozulmuş, raf ömrü dolmuş, karekodsuz ürünler olmamalı. TARIM İLAÇLARININ DEPOLANMASINDA DIKKAT ETMEMİZ GEREKENLER Bitki koruma ürünleri tabanı beton iyi havalanan oda içerisinde ve dolaplarda kilitlenerek saklanmalı yetkisiz kişilerin girmesi engellenmelidir. Deponun dış kapısına tehlike işareti taşıyan bir levha konulmalıdır. Deponun dış kapısı “sigara içilmez” ve/veya “sigara içmek ve açık alev kullanmak yasaktır” işareti ile işaretlenmelidir, Bitki koruma ürünleri, gıda maddeleri, hayvan yemleri, mutfak malzemeleri, yalak ve giyecekler ile bir arada olacak şekilde depolanmamalıdır. Tüm ürünler için yeterli raf sağlanmalıdır, Toz bitki koruma ürünleri sıvı bitki koruma ürünlerinin üzerindeki raflara konulmalıdır. Bitki koruma ürünleri saklanmaları için orijinal ambalajlarından diğer kaplara boşaltılmamalıdır. Boş bitki koruma ürünü ambalaj atıkları delinerek Ambalaj Toplama konteynerlerine atılmalı böylece dez avantajlı bireylerin başka amaçla kullanması önlenmiş olur. Herhangi bir dökülme veya sızdırma olması halinde kullanılmak üzere fırça, kürek, emici granül/ kum ve sızdırmaz kap olmalıdır. TARIM İLAÇLARININ HAZIRLAMASINDA DIKKAT ETMEMİZ GEREKENLER; Bitki koruma ürünlerini kullanıma hazırlamak için ayrılan bölümde mutlaka lavabo, duş ve göz duşu olmalıdır. Bitki koruma ürün etiketi dikkatlice okunmalıdır. Etiket, ürün ve ürünün doğru kullanımı hakkında bütün bilgileri ve gerekli tavsiyeleri içermektedir. Bütün etiket talimatlarına uyulmalıdır. Bitki koruma ürünleri asla direkt olarak solunmamalı ve bu maddelere direkt temas edilmemelidir. ULUSAL ZEHİR DANIŞMA MERKEZİNİN” 24 saat açık ve ücretsiz olan “114” numaralı telefonunu ihtiyaç halinde arayınız.
İlaçlama yapmaya başlamadan önce kullanılacak ürün ve mücadelesi yapılacak hastalık-zararlı ile bitki göz önünde bulundurularak uygun bitki koruma makinesi seçilmelidir. Bitki koruma makinelerinin bakımı, ayarları ve kalibrasyonu çok iyi yapılmalıdır. Yaptığımız ilaçlamanın etkili olabilmesi için, ilaçlanacak alanın büyüklüğü, alanın özellikleri, uygulama sıklığı, çevresel faktörler dikkate alınarak uygun pülverizatör seçilmelidir. Pülverizatörün, somun ve cıvataları, emniyet düzenleri, yağı ve yakıtı, hortumları, vanası, filtreleri ve memeleri kontrol edilmelidir. İlaçlanacak alana uygun damla büyüklüğü ve debiyi sağlayacak meme seçimi yapılmalıdır. Bitki koruma ürünü çözeltisinin hazırlanması sırasında sağlığımızın korunması amacıyla kimyasal koruyucu tulumlar, kimyasal koruyucu eldivenler, kimyasal koruyucu çizmeler, koruyucu gözlük, uygun filtreli maske gibi kişisel koruyucu donanımları mutlaka kullanmalıyız. Önerilen bitki koruma ürünü tavsiye edilen miktara mutlaka uyulmalıdır. TARIM ÜRÜNLERİMİZİ TARIM İLACININ ETİKETİNDE YAZILI OLAN; “SON İLAÇLAMA İLE HASAT ARASINDA BIRAKILMASI GEREKEN SÜREDEN” ÖNCE KESİNLİKLE TOPLAMAYALIM KALINTI OLMAMASINA DİKKAT EDELİM.
Tarımsal üretimde hasat devam ederken yoğun olarak bilinçsizce kullanılan tarım ilaçları hormonlar bitki besleme ürünleri birim alandan daha fazla ürün elde etmek için yapılan yanlış uygulamalar ve daha niceleri Tarımsal üretimde temel amacımız sağlıklı üretip sağlıklı tüketmek olmalı. Üreticilerimizin öncelikle şunu bilmesini isterim yaptığınız üretimde şekli bozuk, aşırı büyük ve alışılmışın dışındaki her üretim sakıncalı üretimin sonucudur. Üretimde temel amacımız toprağımızı suyumuzu ve sağlığımızı korumak olmalıdır.

3 kasım 2024 oto center haber haber içi reklam
HABER KAYNAĞI : yenimeram.com.tr
HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.