Konya
°C
Yeni Meram

TÜRKİYE YUNANİSTAN SAVAŞI ÇIKAR MI?

TÜRKİYE YUNANİSTAN SAVAŞI ÇIKAR MI?

A+
A-
17.06.2021 01:52
16.06.2021 15:54
0
2071
ABONE OL

Yunanistan 1821 yılında dönemin güçlü devletlerinin kışkırtmaları sonucu çıkartılan bir isyanla Osmanlı’dan bağımsızlığını kazanmıştır. Bu güçlü devletler İngiltere, Fransa, Rusya ve İtalya idi. Bağımsız olduktan sonra her dönemde arkasına aldığı devletlere güvenerek ülkemize karşıda şımarıklık yapmıştır. 2. Abdülhamit devrinde savaş bile çıkarmış, yenilmiş yine o devletlerin yardımı ile sulh olmuştur.

1919’da İngiltere’nin kışkırtması ile 15 Mayıs’ta İzmir’e çıkıp Anadolu’yu işgal etmek için Afyon’a kadar gelmiştir. İngiltere desteğini çekmiş Türk Ordusu Yunan Ordusunu mağlup edip İzmir’de denize dökmüştür. Yunan belgelerinde bu konu açıkça anlatılır, İngiltere’ye sitem edilir. İngiltere savaşta desteğini çekmiş ancak sulh masasında yani Lozan’da yine hamiliğini yapmış adeta galip bir devlet gibi kazanımlar elde etmiştir. Bu günde durum aynıdır. Başta ABD ve AB ülkeleri Yunanistan’ı desteklemektedirler. ABD Rusya’nın yayılmacı politikalarını bahane ederek başta Dedeağaç olmak üzere Ege Denizindeki Yunan topraklarında üsler kurmuştur. Güya Rusya Romanya ve Bulgaristan üzerinden Yunanistan’ı işgal etmeye çalışırsa ABD’de Ege üzerinden Rusya’yı karşılayacak. Ama bu durum Türkiye’yi de ilgilendiriyor. Yunanistan Türkiye’ye savaş açarsa Türkiye’nin karşısında ABD olacak Türkiye de buna göre hazırlığını yapmaktadır.

Yunanistan 1922’de 10 milyondu, Türkiye’de 10 milyondu. Yunan bugün de 10 milyon, Türkiye ise 84 milyondur. Savunma sanayinde yüzde 80 yerliye ulaşmış yakın gelecekte savaş uçağını da yapacak kapasiteye gelmiş, kişi bası milli geliri 10 bin dolar olan bir devlet… Yunanistan ise iflas etmiş iken Almanya’nın kurtardığı, Almanya’ya yüz milyarlarca avro borcu olan batmış bir devlet... Elbette Türkiye’den çekinecek. Ancak her şeye rağmen Türkiye Yunanistan savaşı çıkmaz. Batı buna cesaret edemez. Yunanistan’a da izin vermez.

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.