Konya
°C
Yeni Meram

20. TARIM FUARI

20. TARIM FUARI- Mehmet HANÇERLİ- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
07.03.2024 00:05
06.03.2024 14:49
1
2222
ABONE OL

Türkiye'nin en büyük dünyanın da en büyük tarım fuarlarından olan 20.Tarım Fuarı'nı birlikte açtık. Tarım ve Orman Bakanı Sayın İbrahim Yumaklı'nın katılımı ile gerçekleştirilen fuara bu yıl 200 bin katılımcı bekleniyor. 5-9 Mart tarihleri arasında gerçekleştirilen fuarımız, önemli bir açığı kapatacak.
Başlangıçta 2 salon olarak yapılan ve hatta yapım aşamasında çatısı çöken bir fuardan bugünlerde 7 salon ve açık alanda kurulan devasa bir fuar alanına kavuştuk. Başlangıçta eski KTO Başkanı Hüseyin Üzülmez ve bugünkü haline getiren yine KTO Başkanımız Selçuk Öztürk'e teşekkür ediyoruz.
İlk fuarımız 2003 yılında kurulmuş sonraları korona döneminde inkıtaya uğramış bir tarım fuarı. Bugünlerde 20.'ni gururla ve iftiharla Konya Ticaret Odası, TÜYAP Fuarcılık ve Türk Tarım Alet ve Makineleri İmalatçıları Birliği (TARMAKBİR) tarafından organize edilen bir fuar. Fuar giriş ve çıkış yolları ve devasa otoparkın yapımında emeği geçen Büyükşehir Belediyemizin de katkı ve desteklerini unutmamak gerekiyor.
2003 yılından bu tarafa 20'sini düzenlediğimiz Konya Tarım Fuarı'nda şu ana kadar 101 farklı ülkeden 3 milyon 280 bin ziyaretçi ve 6 bin 891 firma ağırlanmış. Sektörün en büyük fuarının Konya'da yapılmasından doğal ne olabilir ki! Türkiye'nin tahıl ambarı.
TÜİK verilerine göre Türkiye'de tarımın kalbi olan Konya'mız, 11 ürünün yetiştiriciliğinde 1. sıraya yerleşti. Hangi ürünlerde dersek, buğday, şeker pancarı, arpa, havuç ( Kaşınhanı), dane mısır, acı bakla, lale (İsmil) Macar fiği, kuş yemi, korunga tohumu ve kanola. Yemeden karnımızın doymadığı ekmeğin hammaddesi buğdayın yüzde 12'si Konya'da yetiştiriliyor. Bazı senelerde buğday rekoltesi 2,5-3 milyon tona yaklaşıyor.
Bizde tarım ve hayvancılık arka arkaya söylenir. Konya'mızda 928 bin 335 büyükbaş hayvan var. Bu da bizi Türkiye'de 1.sıraya yerleştiriyor.
3 milyon 59 bin 48 küçük küçükbaş hayvan sayısıyla yine Türkiye'de 2.sıradayız. Kanatlı hayvan sayısında da 10 milyon 702 bin 230 adet ile Türkiye'de 3. sıradayız. Yani Konya'da yetiştirdiklerimiz ile, beslediklerimiz ile Türkiye'yi doyuruyoruz. Devam da edeceğiz.
Burada tek korkulan ve pek dikkate alınmadığımız olay şu galiba. Şeker pancarı, havuç, dane mısır, ayçiçek gibi çok su tüketen bitkilerin Konya Ovası'nda ekimi ne derece doğru, bilemeyiz. Şimdilik oturan zeminlere (obruk) şahit oluyoruz. Gelecekte Allah korusun, yeraltı su seviyesi biterse halimiz nice olur onu da bilemeyiz.
Konya Ovası'nın 38 bin 837 kilometrekare yüzölçümünün yüzde 47'sinde tarım yapılabiliyor. Geçen yıl yağış oranları da iyi gidince buğdayda rekoltemiz 2023 yılında 2 milyon tonun üzerine çıkarak kayıtlara geçti.
Fuarımıza dünya ve Türkiye'den her zaman olduğu gibi yoğun bir ilgi söz konusu. Pazar günü ziyaretçi trafiğine kapatılacak. Fuarların amacı özellikle de tarım fuarlarının amacı, tarımsal mekanizasyon ve teknolojileri, traktör ve tarım makineleri yan sanayi, çiftçilere yönelik diğer ekipman ve hizmetlerle sektörü ilgilendiren binlerce ürün sergilenecek. Emeği geçenleri tebrik ediyoruz.
Bir konuya daha vurgu yapmak isteriz. Bu dönemde bir de tarım danışmanlığı uygulaması var. Devlet, muhtar ve tarım danışmanlarının ortak bir çalışması. Ziraat mühendisi ve tarım danışmanı sertifikasına sahip olan, işin erbabı ziraat ve tarım elemanları, devlet ile bir protokol yazıyor. Gaye tarlada uygun olan bitkinin üretiminin yapılması. Gübre, ilaçlama, sulama, hasat ve diğer konularda üreticilerin bilgilendirilmesi. Tarım danışmanı 60 üreticiyi bulup onlarla protokol yapıp devlete bildiriyor. Devlet tarımsal danışmanlık çerçevesinde ilgili danışmanla protokol yapıp her yıl belli bir bedeli (2024'te 144 bin TL ) ödüyor. Muhtar ile yapılan koordineli çalışma ile hem bilinçsiz gübre atımının önüne geçiliyor hem de toprağın ihtiyacı ne ise o veriliyor.
Kolay da olmuyor bu işler. Hatırlayalım, memleket çiftçileri vahşi sulamadan yağmurlamaya oradan da damlama sistemine geçtiler.
Konya Ovası, tarımın başkenti, hayvancılığın başkenti, başta savunma olmak üzere tarıma dayalı sanayinin başkenti. Uzun vadede bu sanayiye ki 6. Organize Sanayi kurulum aşamasında, özel organize sanayileri de işin içine aldığınızda Mevlana diyarına bir “Savunma Fuarı” nasıl olur ama?
Vallahi yakışır da.
Nice 20. yıllara efendim.
Tarım Fuarımız hayırlı olsun.

HABER YORUMLARI
  1. İsmail Öz
    2024-03-07 20:27:25
    Eline sağlık Mehmet bey, bizi bilgilendirdin.Kolaygelsin.