Konya
°C
Yeni Meram

40 YIL HATIR

40 YIL HATIR- Ümmü Gülsüm ETYEMEZ- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
06.12.2022 09:13
06.12.2022 09:14
0
1637
ABONE OL

Bir fincan kahvenin 40 yıl hatırı vardır diyerek 5 Aralık Dünya Türk Kahvesi Gününe özel bu hafta Türk kahvesinden konuşacağız.
Dünyada tüketilen kahvenin yarısından fazlası Brezilya’da üretilir. Kahve ağaçlarından elde edilen tohumlar önce kavrulur. Kavurma sırasında kahve tohumundaki gazlar açığa çıkar, su kaybolur, tat veren hoş kokulu esanslar meydana gelir. Ortaya çıkan bu öğeler kahveye kendi özelliğini kazandırır.
Kahvenin kendisi 0 kaloridir ancak süt, krema ve şeker eklemesiyle kalorisi artar.
Faydaları:
Kahvenin yaşlı bireylerin daha hızlı düşünmesine katkı sağladığı ve hatırlama yeteneklerini artırdığına dair araştırmalar yapılmıştır.
Bir başka çalışmaya göre ise günde 3 fincan kahve tüketiminin Alzheimer hastalığı gelişim riskini %60 oranında azalttığı ortaya konmuştur.
Zararları:
Günde 300 mg’dan daha fazla kafein alımının gebe kalmayı geciktirebiliyor.
Günde üç fincan veya fazlasını içmek yumurtlamayı olumsuz etkileyerek doğurganlık oranını azaltabiliyor.
Kafein alımı arttıkça, idrara çıkış sıklığı da artmaktadır. Bu durum erkeklerde prostat problemleri ile ilişkili olabiliyor.
Çok fazla miktarda kahve tüketmek idrarla kalsiyum atımını arttırır. Bu kaybı dengeleyebilmek için aşırı kahve içenlerin, kalsiyumdan zengin besinleri tüketmeye özen göstermeleri gerekir.
Kafein, kan basıncında ani yükselmelere sebep olmaktadır. Bazı kişilerde kalp aritmisini arttırarak kalp çarpıntısına ya da taşikardi gibi rahatsızlıklara neden olabiliyor.

Bu maddelere dikkat ederek Dünya Kahve Gününüzü kutluyor afiyetler diliyorum.

Kemdinize iyi bakın, sağlıcakla kalın!
DİYETİSYEN ÜMMÜ GÜLSÜM ETYEMEZ
@dyt.ummugulsumetyemez
0554 659 69 42

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.