Konya
°C
Yeni Meram

ESKİ KONYA’DA RAMAZAN HAZIRLIKLARI

ESKİ KONYA’DA RAMAZAN HAZIRLIKLARI- Yaşar BARIŞIK- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
29.03.2022 01:53
28.03.2022 13:55
0
2562
ABONE OL

Rahmet ve bereket ayı olan RAMAZANA kavuşmanın sevinci ile sizlere bugün eski KONYA’DA bu aya hazırlıklar nasıl olurdu, anlatmaya çalışacağım. Mübarek üç aylar dediğimiz Recep Şaban ve Ramazan ayı Konya’da bereket ayları olarak kabul edilir ve hummalı bir çalışma yapılarak bu aylar ifa edilirdi.
Selçuklu mutfak ve iftar geleneklerinin en güzel yaşandığı şehir Konya’dır. Bütün değerleri gibi mutfak ve ramazan kültüründe de yüzyıllar geçse de bu özellikler az da olsa Konya da yaşanmaya çalışılıyor. Değerlerimizi kaybetmeye yüz tutulan şu günlerde bu gelenek bazı bölgelerde hala yaşıyor KONYA’DA...
Recep ve Şaban ayının ardından gelen mübarek RAMAZAN öncesi her ilde olduğu gibi Konya’da da şehre bir hareket getirirdi. Bu hazırlıkları dört bölümde olurdu. Bir çarşıda hazırlıklar, iki, mahallede hazırlık, üç evde hazırlık ve dört camide hazırlık olarak görebiliriz. Çarşıda hazırlık esnaflar satacakları malları daha güzel teşhir ederek görsel açıdan düzenleyerek hazırlığını yapardı. Bunlara örnek olarak pilavlık pirinçler kurular, değişik peynir çeşitleri. Hele Konya sofralarında olmazsa olmaz olan Tahinler (özellikle çifte kavrulmuş Konya ağzı ile DAHANLAR) hoşaflık üzüm çeşitleri, kuru kayısılar, hurmalar ceviz içleri güllaçlar, ekmek kadayıfı teşhir edilir, satışları yapılırdı. Yine bizim olmazsa olmazımız küflü peynirler tere yağları bal kaymak gibi kahvaltılılarda sofraların güzelliği idi. Yine Konya’ya has köpük helvası da unutulmazdı tabi.. Mahallede hazırlık ise camilerin temizlenmesi idi. O bölgedeki camiye giden ihtiyarlar caminin bir köşesinde otururlar, mahallenin genç kadınları ve kızları caminin halılarını süpürüp silerler, duvarlar pencereler silinir. Gerekli tüm temizlik yapılırdı. Çünkü Ramazana özgü TERAVİH namazları kılındığı için bu temizlik Ramazan öncesi yapılırdı. Gündüzleri de malum tüm camilerde olmasa da mukabeleler okunurdu. Kısaca camilerin temizliği Ramazan bayramı temizliği değil ramazanın başlangıcın da olurdu. Daha sonrada mahalleli sokak temizliği yapardı. Bu sokaklar eskiden Arnavut kaldırımı dediğimiz taşlarla döşeli olurdu. Bu sokaklar süpürülüp güzelce yıkanırdı. Bugün olduğu gibi belediyeler temizlemezdi. Daha sonrada evde hazırlık yapılmaya başlardı. Neydi bu hazırlıklar.. Şu an maalesef mahalle kültürü dediğimiz bu durum bireysel hazırlıklara dönüştü. Eskiden imece usulü evlerde şehriyeler dökülür, erişte kesilir, tatlılar börekler yapılırdı. Mesela yufka mı yapılacak önce sıra ile yapılırdı. Bir komşunun yufkası yapılır, ertesi gün diğer komşununki yapılırdı. Hazır alınmazdı. Ramazanın başlaması ile de davet telaşları başlardı, Mahallede önce konu komşu, ihtiyaç sahibi aileler bu davete çağrılırdı. Neredeyse 15-20 gün bu davetler yapılır, ramazan geceleri diğer etkinlikler ile kutlanırdı. İftar soflarında ise Allah ne verdiyse olurdu. Özellikle sigara ve çay tiryakileri ellerinde topun atılmasını beklerlerdi. Eskiden gelenek olarak ramazanlarda önce top atılır, sonra ezan okunurdu. Ezanın sesi ile bereket sofrası olan ortamda herkes beraberce orucunu genellikle hurma ile açar, çay ve sigara koliklerde hemen sigaralarını yakıp sonrada yemeklerini yerlerdi. Gece sahurlar ise Konya’da ayrı güzellikte idi. Gecenin sahur vakti yaklaştı mı mahallenin davulcuları gelir, davul çalarak insanları uyandırırlardı. İftar sonrası özellikle gençler teravih namazına hangi hoca daha erken çıkartırsa o camiye giderdi. İşte bu günleri şimdi özlemle hatırlıyoruz.
Bu vesile ile Ramazan ayının tüm İslam alemine, ülkemize ve insanlığa hayırlar getirmesi dileklerimle kutlar, saygılar sunarım..

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.