Konya
°C
Yeni Meram

İTİBARDAN TASARRUF OLMAZ

İTİBARDAN TASARRUF OLMAZ- Mehmet HANÇERLİ- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
30.09.2024 00:34
29.09.2024 11:43
0
1832
ABONE OL

Birleşmiş Milletler Teşkilatı’nın “İklim Zirvesi” programı ABD’nin New York şehrinde icra edildi. Program çerçevesinde farklı devletlerin temsilcileri, cumhurbaşkanları, eski başkanlar dahil birçok üst düzey yetkili genel kurula hitap etti. Eski ABD Başkanı Barack Obama da konuşma yapanlar arasındaydı.
Türkiye Cumhuriyeti’ni temsilen de Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan 24 Eylül 2024 Salı günü genel kurul üyelerine hitap etti. Konuşmasında bir kez daha vurguladı ki “Dünya 5’ten büyüktür. Evrenin geleceği imtiyazlı 5 ülkenin keyfine bırakılamaz.” Genel kurulda pek alışık olmadığımız 35 dakika süren bir konuşma yaptılar.
Özellikle dindaşlarımız Arap dünyasının da duyarsızlığı ve tutarsızlığına rağmen Filistin’in yanında olan, Lübnan’ın Ürdün’ün yanında olan bir lider vardı ve onların sesi, BM Genel Kurulu’nda aleme duyuruldu.
-Şehit edilen 41 bin kişi
-Bunlardan 17 bini çocuk
-7 Ekim 2023’ten beri soykırım yapılmakta
-Yüz binin üzerinde yaralı
-Yakılan yıkılan bir şehir
Sayın Cumhurbaşkanımızın genel kurulda kulakları tırmalayan söylemi:
“Bu vahşete ortak olmanın utancını daha ne kadar taşıyacaksınız?”
Nokta.
Her şeye karşı olan muhalefet unsurlarımız hemen harekete geçtiler. Boş salona konuşuldu, vay efendim Türkevi binasının itfaiye yönünden ruhsatı problemli idi. Bir dizi güneşi balçıkla sıvama eğilimleri. Gazze için az da olsa bir kaygınız, endişeniz, üzüntünüz var ise konuya duyarsız olan İslam ülkelerini eleştirsenize. Bu duyarsızlığın sebebini sorsanıza.
Muhalefetin bir Gazze ve Filistin endişesi yok ki. Onlar Türkiye düşmanları ve onların tetikçileri beraberler. Gazze ile ilgili, Filistin ile ilgili bir beyanatları var mı? Dertleri Kavala ve Türk- Müslüman düşmanları ile. Türkevi binası 2021’de New York eyaletinde açılmış. 36 katlı ve 171 metre yüksekliğinde bir bina. Toplam kullanım alanı 20 bin 200 metre kare. Bina bin 100 metrekare bir arsa üzerinde  600 metrekare kat alanı olmak üzere inşa edilmiş.
Karalama yapacaksan dahi ayaklarının yere basması lazım. Açılışından bu tarafa 3 senesini doldurmuş bir Türkevi binası güzel de hizmet veriyor. Allah aşkına açılalı yıllar olmuş bir binanın itfaiye ruhsatını sorgulamak size mi düştü? Böyle bir sıkıntı varsa siz korkmayın, ABD yetkilileri gereğini yapar. Zaten New York valisinin onayı ile ruhsat almış, açılmış bir bina.
Daha da geriye gidelim. Türkevi binası 1958 yapımı bir binanın 1997’de dönemin Dışişleri Bakanı İhsan Sabri Çağlayangil tarafından 3 milyon dolara alımı yapılıyor. Binanın ihtiyaca cevap vermemesi dolayısıyla yanındaki arsa da alınarak bin 110 metrekare üzerinde 600 metrekare kat alanı olacak şekilde dönemin dış işleri bakanı ve Başbakan Yardımcısı Sayın Abdullah Gül ile TOBB Başkan Yardımcısı Zafer Çağlayan arasında protokol yapılmış ve 5,5 milyon dolara yapımında anlaşılmıştır.
Binanın yıkımı 2013 yılında başlatıldı ve 2017’de tamamen yıkıldı. Temeli ise 18 Eylül 2017’de atıldı. İnşaatı tamamlanan binanın açılışı, 20 Eylül 2021 yılında gerçekleştirildi.
Bu güzide binanın mimarisi Osmanlıyı simgeleyen laleye benzetildi. İçinde ne mi var? Türkiye’nin New York Başkonsolosluğu, Birleşmiş Milletler Daimî Temsilciliği ve Merkez Bankası New York Temsilciliği bulunuyor. Ülkemiz insanının vakıf ve derneklerin tüm siyasilerimizin tepe tepe kullanabilecekleri bir güzide bina.
Sosyalist Enternosyanel Prezidyum Toplantısı için New York’ta bulunan CHP Genel Başkanı Sayın Özgür Özel de Türkevi binası için duygularını ifade ederken “hepimiz için bir gurur kaynağı” ifadesini kullandı. Hatta CHP olarak bundan sonra ABD programlarını Türkevi’nde yapmak istediklerini söyledi.
New York’un göbeğinde lale mimarisini andıran güzel bir yapı. Teşbihte hata olmasın, alan, yükseklik ve yaklaşık kat adedi ile orada da bir “Kule Site” miz var. Sahip çıkalım.
İtibardan tasarruf olmaz. Pembe incili kaftan hikayesini bilenler vardır. Kendisine oturmak için yer oluşturmayanlara inat pembe incili kaftanını yere seren ve üzerine oturan Osmanlı sefirinin kaftanı bırakıp gitmesi manidardır. Kaftanı unuttuğunu söyleyenlere de
“Biz oturduğumuz kaftanı sırtımıza almayız.” Demesi devleti temsil eder. Türkevi’ni yapanlardan, sebep olanlardan Allah razı olsun. Bina itibarımızdır ve hepimizin malıdır, itibarıdır.
Bardağın dolu tarafından bakıp sahip çıkmak en akılcı olanıdır.
Saygılar efendim.

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.