Konya
°C
Yeni Meram

KAMUDA TASARRUF PAKETİ

KAMUDA TASARRUF PAKETİ- Mehmet HANÇERLİ- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
16.05.2024 00:34
14.05.2024 11:37
1
1082
ABONE OL

Nihayet bir tasarruf paketimiz geldi. Belki de seçimlerden dolayı ötelenen tam ismi ile “Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi” açıklanmış oldu.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından tasarruf paketi açıklandı. Toplumda ekonomik sıkıntılardan dolayı duyulan huzursuzluk 31 Mart 2024 Yerel Seçimleri'ne birebir yansımış durumda. Son yerel seçimlere “ekonomik yerel seçimler” dememizin haklılığı da ortaya çıktı. Vatandaştaki eleştiri şu idi. Ortamda bir ekonomik darboğaz, bir problem var ancak kamu bunun neresinde?
Vatandaşlarınızdan belli bir fedakarlık istiyorsanız başta devlet olarak siz önder olacaksınız. Elinizi taşın altına siz koyacaksınız. Çok gelişmiş ülkelerdeki tasarruf tedbirlerinin bari yarısını siz uygulayacaksınız. Yaşantınızdan hiç ödün vermeden özellikle kamuda savurganlık yaparsanız borç yükünüz artar. Sonrası mı, borçlu bir işletme, borçlu bir belediye ve borçlu bir devlet oluruz. Yerinde bir uygulama, geç kalmış bir uygulama bu tasarruf paketi.
Pek bir hesap soran da yok, istediğiniz binayı, en lüks hizmet araçlarını alacaksınız ve şube müdüründen tutun amir konumundaki kişilere araç tahsis edeceksiniz. Bu o kadar verimli bir uygulama ise aynı hoyratça harcama ve araç tahsisini özel sektörde niçin göremiyoruz? Çok güzel düşünülmüş bazı uygulamalar getirilecek inşallah.
Örnek verecek olursak,
-Taşıt alımı durdurulacak
-Yabancı araçlara yasaklama
-Ortak kullanılacak taşıt havuzu
-Bina alımı durdurulacak
-Personel servisine sınırlama
-İstihdamda emekliye ayrılanlar kadar alım
-Yönetim kurulu üyesi ücretlerine üst sınır
-Yeni kurumların kurulması önlenecek
-Demirbaş alımları durdurulacak
-Hediye verilmesi yasaklanacak
-Ödeneklere yüzde 10 ila yüzde 15 kesinti uygulanacak
-Enerji verimliliği artırılacak
-Yatırımlara zorunluluk harici kısıtlama getirilecek
-Yeni proje alınmayacak
Ana hatları ile bu ve benzeri uygulamalar hayata geçirilecek. Özellikle personel alımlarında kurumdan en fazla emekli olan personel kadar alım yapılabilecek.
Yıllardır konuşulur ancak gereği yapılmaz. Yüzbinlerce liraları aşan yönetim kurulu üyesi ücretlerine üst sınır getirilecek.
Kamunun çok yıldızlı otellerde icra ettiği çok amaçlı toplantılı geziler bundan sonra kamuya ait tesislerde yapılacak.
Bu yaptırımlar için birkaç yerde zikredilen bir zaman dilimi var, 3 yıl. Üç yılın sonunda muhtemelen bir eni konu yapılarak tekrar bir değerlendirme yapılacak muhtemelen.
Memleket insanı çok çözüm üreticidir. Yasakları delmenin bir yolunu bulur. Eğer zorunlu araç alımı yani itfaiye, iş makinesi vb. araçları alıp hizmet aracı olarak kullanırsa hiç şaşırmayalım.
Bu uygulamanın takibi ile ilgili olarak tasarruf tedbirlerine istisnasız uyum sağlanma mecburiyeti var. İlgili bakanlık denetleme yapacak. Aykırı davrananlara idari yaptırım ve para cezası uygulanacak.
Peki bu tasarruf paketi niçin uygulanacak? Tek bir gaye bütçe açığının yüzde 3'ünün altına düşürmek. 2024 yılında bütçe açığı yüzde 6.5 olarak tahmin ediliyor.
Amiyane tabiri ile devletin kaynaklarının artırılması ve kaynakların yatırımlara kullanılması. İnsanımızın şahsi giderlerine değil ihtiyaç duyulan yerlere kullanılması.
Asıl büyük tasarrufun belediyelerde de uygulanması doğru olacaktır.
Memleketin toplanan vergi gelirlerinin değişmediyse yüzde 5,1'i yerel yönetimlere aktarılıyor. Nakit ihtiyacından dolayı belki bu vergi oranının yüzde 4'lere çekilmesi de gündeme gelebilir.
Bu tasarruf paketinin uygulanması için Sayın Cumhurbaşkanı'nın görüşleri doğrultusunda uygulamanın genelge ile çözülecek kısmının uygulaması kolay. Bir genelge her şeye kadir.
Yasa değişikliği ya da yeni yasa gerektiren bölümlerinin ise TBMM'ye hemen iletilmesi sağlanacaktır. Bu Tasarruf Paketi ile kamu vicdanının yaralayan bazı uygulamalar kaldırılacaktır. Doğru bir uygulama olacaktır.
Elini taşın altına koyması gerekenler koymalıdır ve koyacaktır da.

HABER YORUMLARI
  1. Osman Avcı
    2024-05-16 14:42:37
    İnşaallah bu uygulamadan hep birlikte başarı ile çıkarız. Memleket rahat ve huzura; sağlık sihhat ve selamete kavuşur. Bu son dönem ve uygulamaları Sayın Erdoğan'ın son şansı olacaktır. Seçmenler değilse şansını hiç zorlama; uğurlar olsun; deyiverir.