Konya
°C
Yeni Meram

KIŞ İÇECEKLERİ

KIŞ İÇECEKLERİ- Ümmü Gülsüm ETYEMEZ- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
08.02.2022 01:51
07.02.2022 14:52
0
2005
ABONE OL

Ocak ve şubat aylarında ekstra soğuyan havalarla birlikte kar ha geldi ha gitti derken içimizi ısıtacak içecek arayışlarına da meylimiz arttı, doğal olarak. Diyet yapıp beslenmesine dikkat edenler ve ekstra yüklü kalori almak istemeyenler sürekli hazır, kremalı, şuruplu içeceklere yaklaşmak istemiyor haliyle. Bu tür içecekleri ideal ağırlığında olan bireylerin de sıklıkla tercih etmemesi gerekir orası ayrıca bir konu.
Bu sebeple sizler için diyetinizi sabote etmeden içebileceğiniz sıcacık içecekleri sıralamak istedim.
İlk sırada elimizden düşmeyen siyah çay var tabi ki. Eğer siz de gün içinde durup dururken “hadi bi çay içelim” diyenlerdenseniz bu soğuk havalarda çay ile içinizi ısıtabilirsiniz. Şekersiz tercih etmeniz önerilir. Gerçekten bir kere şekersiz içmeye alışınca şekerli çaya çay demeyeceksiniz; diyetisyeninizce denendi onaylandı.


Gün içinde zinde kalmak için ellerimizden düşmeyen bir diğer içecek ise kahve. İster Türk kahvesi ister filtre kahveyi bu soğuk kış günlerinde şekersiz olarak içebilirsiniz. Diyet planınızdaki süt grubu hakkınızı sütlü filtre kahveden yana kullanarak hem kahvenizi içmiş hem de tokluk sürenizi uzatmış olacaksınız.
Diyetlerin olmazsa olmazı (!) olarak bilinen yeşil çayı da hem ödem atmak hem de alternatif amaçlı günlük 1-2 kupa tüketebilirsiniz. İçimini pek sevmeyenler için pek çok aromalı çeşitleri mevcut. Ha bu arada; ilaçlı tansiyon hastaları ve tiroit hastaları diyetisyenleri kontrolünde tüketmeliler.
Ihlamur, zencefil gibi çayları da genellikle kışın artan grip, boğaz ağrısı durumlarında sık tüketiriz. Boğazları yumuşatması için biraz balla ya da limonla tercih etmemizde bir sakınca yok; tabi şeker hastası değilseniz.
Bana göre tarçınsız pek bir esprisi olmayan salep, kan şekeri dengemizi korumakla birlikte bağırsak hareketlerimizi hızlandırır. Salep içindeki bir madde olan glikomannan; suyu absorbe edip şişirerek tokluk süremizi uzatır. Sütle birlikte protein içeriği de artar. Bir su bardağı yaklaşık 200 kaloridir; paketli hazır satılanların kalori değeri yüksek olduğundan toz şeklinde alınıp yapılmalıdır.
Yine bağırsak hareketlerimizi artırmaya yardımcı bir diğer içecek olan boza; kemik sağlığımızı korumaya yönelik fosfor, kalsiyum gibi minerallerden zengin olup kalorice de hayli yüksektir. Bu nedenle özellikle kilo verme diyetinde iseniz kontrollü tüketim yapmanız şart. Enerjisinin yarısından fazlası karbonhidratlardan geldiği için diyetinizde dengeleme yapmak adına boza içtiğinizde ekmek grubu besin haklarınızı bir tık sınırlayabilirsiniz.
Her ne kadar sıcak bir içecek olmasa da diyetlerin asıl baş tacına değinmeden yazıyı bitiremezdim. Evet, kış aylarında su tüketiminde epey zorlanıyoruz kabul ediyorum fakat bazı şeyleri sırf keyif için değil gerçekten ihtiyacımız olduğu için yapmalıyız, unutmayın olur mu?
Vücudunuzun işlevlerinin sağlıklı bir şekilde sürdürülebilmesi için su olmazsa olmaz. Yaz kış demeden günlük içmeniz gereken suyu muhakkak tamamlayın.
Sağlıcakla kalın!

DİYETİSYEN ÜMMÜ GÜLSÜM ETYEMEZ
@dyt.ummugulsumetyemez

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.