Konya
°C
Yeni Meram

Konya Sanayi Odası 50’nci yılını kutladı…

Konya Sanayi Odası 50’inci yılını kutladı…-Hamdi BAĞCI-Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
30.11.2024 00:05
29.11.2024 15:28
0
1751
ABONE OL

Geçtiğimiz çarşamba akşamı Selçuklu Kongre Merkezi’nde Konya Sanayi Odası’nın 50. kuruluş yıl dönümü için tertip edilen “Konya Sanayi Gecesi”ne katıldık.

Sanki daha dün gibi… 10 yıl önce 40. kuruluş yılı programına da katılmıştım. 10 yıl önceki programda Sanayi Odasının Kurucu Başkanı Ali Akkaya bir konuşma yapmıştı. Ben tarihi bir konuşma olarak hatırlıyorum. Konya’da özel müteşebbis sanayi sektörünün başlama serüvenini anlatmıştı Ali Bey… Kendisi bir mühendis olduğu için birçok sanayiciye çelik kaynağının nasıl yapılacağını öğretmiş, onu anlatmıştı. Özellikle tabi tarım makinaları sanayi varmış o dönemde. Sanayi Odasının Basın Müşaviri değerli dostum Fatih Ulutaş’a Ali Bey’i sordum. Tabi vefat etmiş… Allah rahmet eylesin, mekânı cennet olsun. İsmet Özel, “Ben öyle bilirim ki yaşamak berrak bir gökte çocuklar aşkına savaşmaktır.” diyor ya… İşte tam da öyle… Sanayicilik bir ülkenin geleceği için savaşmaktır. Bu mücadeleyi yıllarca bir gazeteci olarak takip ettim, gördüm. Onun için aslında Merhum Ali Akkaya Başkanımız nezdinde vefat etmiş bütün sanayicilerimize de Rabbimizden bugün vesilesiyle rahmet diliyoruz, Konya’mıza yaptıkları katkı için Rabbimiz kendilerinden razı olsun.

50. yılı vesilesiyle şunu da yazayım, Sanayi Odası hiçbir zaman siyasi bir kavganın, ideolojik savrulmaların merkezi olmadı. Ben hiç netameli bir başkanlık seçimini hatırlamıyorum. Ve bu günlere geldik. Zaten mesele de bugünlerden yarınlara Konya’nın, ülkenin sanayisinin çok iyi tahlillerle taşınabilmesidir. Doğru swot analizi ile sürecin güçlendirilmesi ve ileriye, dün olandan daha fazlasını ortaya koyarak, creative fikirlerle ve bu düşünceleri hayata geçirerek, gelişerek büyüyebilmek bu noktada önemli olan.

Geceye iki bakanımız katıldı. Çok yoğun bir katılım vardı. Birçok kıymetli büyüğümüzü salonda görme imkânımız oldu. Mesela Mustafa Bahçıvan ağabeyi de gördüm, biraz öyle anlaşılıyor ki, rahatsız. Kendisine sağlık sıhhat diliyorum. Tahir Büyükhelvacıgil, Ahmet Şekeroğlu, Kazım Öztürk, Murat Özsandıkçı, Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği (ASKON) Konya Şube Başkanı Atilla Sinacı da gecede gördüğüm isimlerden bazılarıdır diyebilirim. Birçok dostla da hasret giderdik. Konya protokolü de eksiksiz bir şekilde yine Sanayi Odası’nın gecesindeydi. Bu notu da sizinle paylaşmış olayım.

Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat, 40 yıl önce 21 yaşında ilk Konya’ya geliş serüvenini programda anlattı. “Konya şehir merkezini ilk defa o zaman gördüm. O zaman Konya’da bir çimento fabrikası, bir şeker fabrikası vardı, un fabrikaları ve makarna fabrikası vardı. Aradan geçen yıllarda KOBİ’lerin öz sermayesiyle Konya’da büyük bir sanayi hamlesi başladı. Daha önce ağır sanayi faaliyetleri vardı, 2002 yılı sonundan bu yana Anadolu’da nasıl bir ekonomi devrimi, sanayi devrimi yaşandıysa Anadolu’nun simgesi olan Konya’da da aynı sanayi devrimi başladı. Bugün Konya’mız sadece gıda sanayi ile anılmıyor, otomotiv yan sanayi ile ana sanayiyle, makine sanayiyle, savunma sanayiyle, ayakkabı sanayiyle anılıyor” ifadelerini kullandı ve ihracatta Konya’nın başarısını övdü, “Konya’nın ihracatı 2002’de 130 milyon dolardı, bugün 3.3 milyar dolar. 24 katı bir artış var.  İnşallah daha da ileriye gideceğiz ve Konya Anadolu’da gelişmenin kalkınmanın lokomotifliğini yapmaya başladı bu daha da ileri gidecektir” dedi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ise Konya’daki OSB sayısının 12’ye yükseldiğini ve buradaki istihdamın 9 binden 81 bin 290’a ulaştığını dile getirdi, “Konya’mıza 3 endüstri bölgesini kazandırdık.  Sanayimizin dijital dönüşümüne rehberlik eden model fabrikayı şehrimize kurduk. Şehrimizin güçlü üretim altyapısının katma değerli üretimle buluşması için Konya’ya 2 teknopark, 22 Ar-Ge ve 1 tasarım merkezi kazandırdık. Şehrimizde gerçekleşecek yeni ya da ilave yatırımlar için 5 bin 496 teşvik belgesi düzenledik. 405 milyar lira sabit yatırımın ve 88 binden fazla istihdamın önünü açtık.  Önümüzdeki dönemde ilan ederek süratle devreye alacağımız Bölgesel Gelişme Ulusal Stratejimiz kapsamında Konya’da gerçekleştireceğimiz vizyon projeleri de belirledik.” şeklinde konuştu.

Tabi Sayın Bakan Fatih Kacır’ın konuşmasında Samsun – Mersin hattından bahsetmesi de çok önemliydi. Eğer bu aksta bir demir yolu hattı ve otoban yapılabilirse, Konya, Kayseri, Ankara, Eskişehir ve bu akstaki diğer iller için tam anlamıyla bir üretim devrimi olur. Türkiye bu süreçte çok şeyler başardı, bunu da başaracaktır, buna inanıyorum ben. Orta Anadolu bu hatla limanlara bağlanmış olur, bunun özellikle Konya’da nasıl bir değişim oluşturacağını çok iyi görmek, şehirciliğimizi de ona göre şekillendirmek önemli. Deprem riski ülkemizde bu hatta sanayi faaliyetlerinin yoğunlaşmasını mecbur kılıyor, bu da elbette ülkemizde bir merkez değişimini beraberinde önümüzdeki yıllarda getirecek, planlamaları buna göre yapmak gerekiyor.

Süreç biraz zorlu, bunu zaten hep birlikte görebiliyoruz ama Sanayicimiz üretmeye devam ediyor, ihracat verilerimiz elbette yeterli değil, bu şehrin 10 Milyar doları aşan bir ihracat potansiyelinin var olduğu biliyoruz. Mesele sanayimizi o noktaya zihinsel dönüşümle de getirebilmek. Yapılan müthiş işler var, hepsi için emeği geçenleri kutluyor ve fakat kesinlikle yapılanlardan daha fazlasını yapmamız gerektiği bilincinin şehrimize ışık olması dileğiyle, Konya Sanayi Odamıza daha nice 50 yıllar diliyorum.

Gecede Konya Sanayi Odası’nın kurucu yönetim kurulu başkanlarına, geçmiş dönem meclis başkanlarına, geçmiş dönem yönetim kurulu başkanlarına, Oda üyeliğinde 50. ve 40. yılını dolduran üyelerle Oda’da en uzun süre görev yapan personellere 6 farklı kategoride 78 plaket verildi, biz de hepsinin başarılarını kutluyor ve bu şehre katkı yapmaya devam etmeleri temennimizle hepsine sağlık sıhhat afiyet diliyoruz.

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.