Konya
°C
Yeni Meram

Belirsizlikler düşündürüyor

Belirsizlikler düşündürüyor- Hüseyin MENEKŞE- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
22.04.2022 01:10
21.04.2022 13:12
0
3564
ABONE OL

2001 krizinden bu yana en yüksek enflasyon oranlarına ulaşılması, asgari ücret, emekli aylıkları ve emekli bayram ikramiyesi tartışmalarını da beraberinde getirmeyi sürdürüyor. Asgari ücretin belirlendiği tarihi izleyen üç aylık (Ocak-Şubat ve Mart) dönemde gıda fiyatları yüzde 39.45, ulaştırma ise yüzde 49.34 oranında artmış. Bu rakamlar gerçek büyüklükte bir rakam.
Asgari ücret aralık ayında belirlenmişti ve asgari ücrete kadar olan kazançların vergi dışı bırakılması sayesinde brüt asgari ücret yüzde 40 oranında artırılırken, net asgari ücretteki artış yüzde 50 olarak gerçekleşmişti. Brüt asgari ücret 3577 TL’den 5004 TL’ye, net asgari ücret de 2826 TL’den 4253 TL’ye yükselmişti. Hal böyle olunca da vatandaş sevindi ancak bu sevinç çok uzun sürmedi.
Asgari ücretin tespit edildiği aralık ayındaki tablo şöyleydi: Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı Kasım 2020 – Kasım 2021 tarihleri arasındaki yıllık enflasyon yüzde 21.31. Orta Vadeli Program’daki 2022 yılı enflasyon varsayımı: Yüzde 9.8 Merkez Bankası’nın 2022 yılı enflasyon tahmini: Yüzde 7.8. Asgari ücret aralık ayında belirlenirken 2022’nin ilk aylarında enflasyonun bir miktar yükseleceği de dikkate alındı. Ancak, enflasyondaki gerçekleşme beklentileri alt üst etti. Yeni asgari ücretin mürekkebi kurumadan yıllık enflasyon aralıkta yüzde 36.08’e, ocakta yüzde 48.69’a, şubatta yüzde 54.44’e yükseldi. Bu oran, 2001 yılından bu yana kaydedilen en yüksek yıllık enflasyon anlamına geliyor.
Enflasyondaki olağanüstü artış asgari ücrete temmuz ayında zam tartışması başlamasına yol açtı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Brüksel dönüşü gazetecilerin konuyla ilgili sorusunu yanıtlarken asgari ücrete yeni zam için kapıyı açık bıraktı. Erdoğan, “Şu anda daha üçüncü aydayız. Yıl ortasına geldiğimiz zaman zaten Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanım da önüme mevcut durumu getirir. Zaten Vedat Bey sendikalarla bugüne kadar samimi görüş alışverişinde bulunmuştur. Yapılacak görüşmeler neticesinde de yıl ortasında böyle bir değerlendirme gerektiğinde biz kesinlikle vatandaşımızdan, hele hele işçimizden böyle bir şeyi esirgemeyiz. Veren el alan elden hayırlıdır” dedi. Asgari ücrette ki belirsizlik halen sürüyor. Bakan Vedat Bilgin’in asgari ücrete zam olmayacağı ile ilgili açıklamaları var ancak vatandaş umudunu halen yitirmedi.
Bakan Bilgin’in Bayram ikramiyeleri hakkında ki açıklamaları emeklileri üzdü. Bilgin, “Bu konuda henüz bir kararımız yok. İkramiye bin 100 lira olarak 28 veya 29 Nisan'da ödenecek. Ödeme tutarı her zaman değerlendirilebilir. Sayın Cumhurbaşkanımızın gündeme getirebileceği şeyler olabilir. Tüm dünyanın gündeminde enflasyonu yok etme amacı varken, hiper enflasyon tehlikesini çağrıştıracak söylemleri doğru bulmuyorum” açıklamalarında bulundu.
Ek gösterge ile ilgili açıklamalarda bulunan Bilgin, “Biz Mayıs'ta 3600 ek gösterge için nihai çalışmamızı bitiririz, Cumhurbaşkanımıza takdim ederiz. Bu yıl içinde tamamlarız, Meclis'in çalışma düzenine göre hangi zaman uygulamaya sokarsak bu yılın sonunda Meclis'ten çıkar diyebiliyorum. Statüleri itibarıyla Öğretmenlere 3600 vereceğiz. Dini görevlilere 3600 veriyorsak müftüyle farklılaştırmak lazım. Adalet duygusunu korumamız lazım” dedi. EYT çalışmalarının son durumu ile ilgili olarak da bilgi veren Bakan Bilgin, “Bu tartışmaları bazen Meclis'te de yapıyoruz. Siyasetçilerin bu açıklamaları yapması doğal bir şey. Şu anda gündemimizde bu yok” şeklinde konuştu.
Kısacası Ek gösterge, EYT çalışmaları ile ilgili net bilgiler geldi ancak asgari ücretteki belirsizlik vatandaşları düşündürüyor… Verilecek olan kararların ülkemiz için hayırlı olması dileğiyle, sağlıcakla kalın…

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.