BİNA KİMLİK SİSTEMİ ve ARAÇ MUAYENESİ KARŞILAŞTIRMASI
BİNA KİMLİK SİSTEMİ ve ARAÇ MUAYENESİ KARŞILAŞTIRMASI- Adem ESEN- Yeni Meram Gazetesi
Ülkemizde son yıllardaki depremlerde 130 bin kişiden fazla kişi öldü, zira ülkede 500 den fazla fay hattı var ve ülkemizin neredeyse hepsi deprem kuşağında.
Deprem için kentsel dönüşüm çalışmaları var, devlet düzenleme yaparken maddi destek de sağlıyor. Sağlam bina yapmak ve yapılan binaları korumak çok önemlidir.
Türkiye’deki 36 milyon bağımsız bölümün 6 milyonu riskli, 2 milyonu ise acilen dönüştürülmesi gerekiyor. Ancak mevcut binalarda ikamet ediliyor, binaların kısa bir sürede kentsel dönüşümle yenilenmesi zordur. Belki bazılarının güçlendirilmesi gerekir. Ama en önemlisi oturulan-kullanılan binaların doğru dürüst kullanılmasıdır. Bu durumu sağlık hizmetlerine benzetebiliriz. İnsanlar kalp, diyabet gibi pek çok hastalığı maruz oldukları halde, bir kısmı ameliyat zamanını bekliyor, ama insanları kendilerini korumak için bizzat tedbirlerini almak; ilaçlarını zamanında kullanmak, hastalığı şiddetlendirecek hususlardan kaçınmak zorundadır. Bunun gibi oturulamaz nitelikte de olsa, bina yenileninceye kadar özen gösterilmesi gerekir.
Haberlere göre; Çevre ve Şehircilik Bakanı Özhaseki, yapıların kontrolünü sağlamak amacıyla ‘Bina Kimlik Sistemi’ni hayata geçirdiklerini bildirdi. Uygulamaya 81 ilde eş zamanlı olarak başladıklarını belirten Bakan “Belirli periyotlarla denetleyeceğimiz ‘Bina Kimlik Sistemi’ ile kolon kesme, kaçak kat çıkma gibi durumların önüne geçeceğiz.” dedi. Yapı İşleri Genel Müdürlüğü, yapıların kontrolünü sağlamak amacıyla ‘Bina Kimlik Sistemi’ni hayata geçirdi. ‘Bina Kimlik Sistemi’ ile kolon kesilmesi, kaçak kat çıkılması gibi durumların önüne geçilecek. Binaların girişlerine asılacak kare kod uygulamalarının akıllı cihazlarla okutulmasıyla yapı hakkında detaylı bilgiye kolayca erişilecek. ‘Bina Kimlik Sistemi’ ile kolon kesme, kaçak kat çıkma gibi durumların önüne geçeceğiz. Vatandaşlarımız, telefonlarından QR kodları okutarak o bina hakkında genel bilgi sahibi olabilecekler. Bina sakinleri ise, e- Devlet üzerinden daha detaylı bilgiye ulaşabilecekler.” ifadelerini kullandı. Bakan Özhaseki, 144 bin yapıda ‘Bina Kimlik Sistemi’ne geçildiğini bildirdi.
Getirilmek istenen sistem araç muayene sistemine benziyor. Bilindiği gibi motorlu taşıtlar belirli aralıklarla muayeneden geçiliyor. Bu muayene ile aracın eksiklikleri gideriliyor veya araç trafiğe çıkmaktan men ediliyor. Geçenlerde Maraş’ta bir kamyon cenaze namazı kılan bir kalabalık üzerine dalınca pek çok kişinin ölümüne ve yaralanmasına sebep olmuştu. Meğer bu araç, frenlerindeki sorundan dolayı muayeneden geçememiş. Ülkemizde araç muayene istasyonları yasa ile düzenlenmiş, Bakanlık tarafından denetlenmekte ve özel sektör tarafından işletilmektedir. Buralar hem TÜRKAK gibi kamu akreditasyon (dört yılda bir) hem yılda bir kendi içinde, ayrıca gizli müşteri ve kalite denetim ekibi ile araçların güvenle denetimi sağlanmaktadır. Burada da müşterilerin büyük bir kısmı bu sistemi kızmakta hatta soygunculuk gibi görebilmektedir. Ancak inanıyoruz ki bu sistemle trafik kazaları ve çevre kirliği azaltılmaktadır.
Araç muayenelerine benzer şekilde binaların da kontrolleri yapılmalıdır. Aksi takdirde, deprem daha büyük fatura çıkarmaktadır. Bina bilgi sistemine geçiş, hukuki, idari ve teknik açıdan pek çok sorunu gün yüzüne çıkaracaktır. Çünkü “halının altına süpürülerek” ihmal edilen pek çok konu beraberinde su yüzüne çıkacaktır. Bunun için getirilen sistem depreme dayanıklı dirençli şehirler için önemli bir adımdır.
-
Henüz yorum yapılmamış.İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.