Konya
°C
Yeni Meram

Bu kadar el emeği göz nurunu kelimelerle ifade etmenin imkanı yok

Bu kadar el emeği göz nurunu kelimelerle ifade etmenin imkanı yok- Abdullah LEBLEBİCİ- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
08.06.2024 00:51
07.06.2024 12:53
0
2202
ABONE OL

Ieblebicia@gmail.com
Seydişehir Halk eğitim Merkezi Müdürlüğü geleneksel yılsonu sergisini hizmet binasında beğenilere sundu. Gösterilen ilgi yoğundu. Şimdi vereceğim bilgileri okuyunca verilen emeğin hiç de azımsanmayacak olduğu devasa bir emeğin eseri olduğu açıkça görülecektir. Halk Eğitim Müdürlüğü, 37 ayrı merkezde 75 Usta Öğretici ile 413 kurs açmış, bu kurslarda ise 7.059 kursiyere eğitim vermiş. Bu cümleyi kısa bir sürede okuduk geçtik. Gerçekte ise böyle değil, bir eğitim öğretim yılında 7.059 öğrencinin ihtiyaçlarını karşılamak, eğitmek, derdi ile dertlenip, sevincine ortak olmak sıradan bir iş değil. Burada Müdür Hayrettin Topuz nezaretinde yardımcılarını ve tüm çalışanlarını tek tek tebrik etmek gerektiğinin altını çizeyim. Halk Eğitimi Merkezi müdürlüklerinin işlevlerini artırmalıyız. Çünkü özellikle kızlarımızı en kısa yönden, meslek sahibi yapma imkanı var.
Şimdi şu satırları dikkatle okuyalım. Ülkemizde Toplam 208 üniversite var. Bunların 129’u devlet üniversitesi (11 teknik üniversite, 2 güzel sanatlar üniversitesi ve 1 yüksek teknoloji enstitüsünün yanı sıra Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi, Polis Akademisi ve Milli Savunma Üniversitesi), 75 vakıf üniversitesi ve 4 vakıf meslek yüksekokulu bulunuyor. Bu rakamların ışığında dünyada üniversite sayısı bakımından 25. sırada yer alıyoruz. Peki, Her yıl kaç kişi üniversitelerden mezun oluyor? Öğrencilerin, 1.620.688'i devlet üniversitelerinde, 221.494'ü vakıf üniversitelerinde, 4.472'si vakıf meslek yüksekokullarında öğrenim görüyor. Bir akademik yılında yükseköğretim kurumlarından mezun olan öğrenci sayısı ise yaklaşık 903.673 kişi olduğu ifade ediliyor. Yani bir iki nitelikli Üniversite hariç her yıl bir milyon kişiye iş bulmak zorundayız. Bu da mümkün olmadığına göre, Deyim yerinde ise her yıl bir milyon genç üniversite mezunu olarak işsizler ordusuna katılıyor. Belki de eğitimli işsiz sayısında dünya rekoru bizdedir.
Bu bilgileri özellikle verdim. Demek ki üniversite okutmakla mezunlara iş veremiyoruz. Bu sebeple devlet olarak Halk Eğitim Merkezlerine ağırlık vermeliyiz. Kısa yoldan buralarda gençlerimizi eğiterek meslek sahibi yapmalıyız. Neden mi yapmalıyız, öğretmen olmuş, mühendis olmuş, mimar olmuş, hukuk, fizyoterapi, ekonomi, işletme tarihçi, arkeolog vesaire eğitimi alanları öyle her yerde çalıştıramayız. Zaten çalışmazlar da. Bu sebeple Seydişehir Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğünün bir yıl içinde 7.059 kursiyere eğitim vermesini önemsiyorum, başarılı buluyorum. Yeterli mi? Sorusu gündeme getirilir ise, bu işler devletin öncülük etmesi ile gerçekleşir. Devlet gençleri Üniversite mezunu yapmaktansa, kısa yoldan meslek öğretmeli. Yok, bu devletin bir projesi ise buna bir diyeceğim yok, zaten demeye de gücüm yetmez. Sonuçta, Seydişehir Halk Eğitim Merkezinin “Bu kadar el emeği göz nurunu kelimelerle ifade etmenin imkanı yok.” Yerinde görmek lazım…

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.